Теми статей
Обрати теми

«Дитячий» лікарняний — «доросле» рішення: приклади

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Продовжуємо тему «Лікарняний для догляду за дитиною». Основні правила ми повторили. Треба «закріпити».

Діти хворіли по черзі

Приклад 1. Працівниця має двоє дітей 7 і 12 років. Молодша дитина хворіла з 26 грудня 2017 року по 15 січня 2018 року, а старша — з 11 по 19 січня. Як мають бути виписані: лікарняний і довідка «для догляду»?

Ситуація, описана в запитанні, досить поширена. В Інструкції № 455 на такий випадок передбачено таке:

1) хворіють двоє або більше дітей одночасно — виписується 1 листок непрацездатності (п. 3.5 Інструкції № 455);

2) діти захворюють у різний час — листок непрацездатності і довідка (за формою № 138/о) видаються в кожному конкретному випадку окремо (п. 3.5 Інструкції № 455);

3) якщо в період «дії» довідки, що засвідчує хворобу однієї дитини, у сім’ї захворіла друга дитина, то ця довідка закривається і видається новий листок непрацездатності (на другу хвору дитину) (див. п. 3.6 Інструкції № 455).

Таким чином, у вказаній ситуації лікар повинен був виписати працівниці такі документи, що підтверджують непрацездатність у зв’язку з необхідністю догляду за хворими дітьми:

лікарняний лист (з 26.12.2017 р. по 08.01.2018 р.), що засвідчує хворобу молодшої дитини — на 14 к. дн.;

довідку за формою № 138/о (з 09.01.2018 р. по 10.01.2018 р.), що засвідчує хворобу молодшої дитини;

лікарняний лист (з 11.01.2018 р. по 19.01.2018 р.), що засвідчує хворобу старшої дитини.

При призначенні оплати за цими документами врахуйте таке:

1. Страховий випадок за першим лікарняним листом настав у грудні 2017 року. Отже, розрахунковим періодом для визначення середньоденної зарплати, що розраховується для оплати цього лікарняного, буде грудень 2016 року — листопад 2017 року.

2. Страховий випадок за другим лікарняним настав уже в січні 2018 року. Розрахунковим періодом буде січень — грудень 2017 року. При цьому з розрахункового періоду треба виключити дні тимчасової непрацездатності за першим лікарняним листом, але не всі, а тільки ті, які припали на грудень 2017 року, тобто 26 — 31 грудня 2017 року.

3. Довідка за формою № 138/о, що засвідчує хворобу молодшої дитини, оплаті не підлягає.

«Свій рахунок» і «дитячий» лікарняний

Приклад 2. Працівниці надали відпустку без збереження заробітної плати з 22 січня по 5 лютого 2018 року. У цей період у неї захворіла дитина (10 років). Лікар на період її хвороби оформив матері лікарняний лист: з 30 січня по 9 лютого 2018 року. Як оплачувати такий лікарняний лист?

Такий лікарняний лист міг бути виписаний тільки в тому випадку, якщо мати не повідомила лікаря, що на роботі в неї оформлений «свій рахунок». Тому їй був відкритий лікарняний лист з першого дня хвороби дитини. У теорії п. 3.11 Інструкції № 455 забороняє видачу листка непрацездатності для догляду за хворою дитиною в період перебування особи у відпустці без збереження заробітної плати. На практиці ж такий казус трапляється.

Проте, як диктує все той же п. 3.11 Інструкції № 455: якщо після закінчення «свого рахунку» дитина продовжує хворіти, то матері (іншій працюючій особі, що здійснює догляд за хворою дитиною) виписується лікарняний лист, відкритий з дня, коли їй необхідно було приступити до роботи.

У наведеній ситуації «дитячий» лікарняний зачепив і період відпустки «за свій рахунок», і дні, коли працівниці вже треба було вийти на роботу. Як у цьому випадку діяти?

Відповідь така: дні тимчасової непрацездатності, які припали на відпустку «за свій рахунок», не оплачують. Лікарняний оплачують з дня, коли працівниця повинна була вийти на роботу після закінчення відпустки «за свій рахунок». Таку думку висловив ФСС з ТВП у листі від 17.11.2016 р. № 2.4-46-2015 // «ОП», 2017, № 16, с. 5.

Тобто в зазначеній ситуації оплатити треба 4 календарні дні: 6 — 9 лютого 2018 року.

Водночас у цьому ж листі зазначено, що при оплаті лікарняного для роботодавця не матиме значення, за якою з підстав «свій рахунок» був наданий працівникові.

Нагадаємо, що нині існує декілька законних підстав для перебування працівника у відпустці «за свій рахунок»: ст. 25 і 26 Закону про відпустки, п. 9 Прикінцевих положень Закону № 76-VIII, ч. 4 ст. 10 Закону про держслужбу, п. 22 ч. 1 ст. 20, п. 1 ч. 1 ст. 21, п. 3 ч. 1 ст. 22, п. 3 ч. 3 ст. 30 Закону № 796 (ср. ). Тому якщо період хвороби дитини (чи самого працівника) припадає на відпустку «за свій рахунок» (будь-яку), в усіх цих випадках «підхід» однаковий — допомога по тимчасовій непрацездатності за цей період не надається.

Повертаємось до лікарняного. При призначенні оплати врахуйте: розрахунковий період дорівнює 12 місяцям, що передують місяцю настання страхового випадку.

У цій ситуації страховий випадок настав з того дня, коли захворіла дитина згідно з листком непрацездатності, а не з дня, коли лікарняний підлягає оплаті.

Місяцем настання страхового випадку в нашому прикладі є січень 2018 року. Розрахунковий період складуть 12 календарних місяців, що передують цьому місяцю: січень — грудень-2017.

Розрахунковим періодом для визначення середньоденної зарплати будуть 12 місяців, що передують місяцю настання хвороби дитини (настанню страхового випадку).

Щорічна відпустка «накрилася» «дитячим» лікарняним

Приклад 3. Працівниця оформила щорічну основну відпустку з 15 по 29 січня 2018 року. І з 16 по 24 січня у неї хворіла дитина, про що свідчить лікарняний лист. Чи можна його оплачувати? Чи можна дні щорічної відпустки, що збіглися з лікарняним для догляду за хворою дитиною, перенести на інший період (як у випадку зі «звичайним» лікарняним)?

Ні, у разі хвороби дитини, що настала в період перебування працівника в щорічній основній або додатковій відпустці, лікарняний «для догляду» видається тільки з наступного після закінчення щорічної/додаткової відпустки дня (п. 3.11 Інструкції № 455). У період щорічної відпустки лікарняний для догляду за дитиною не видається — відповідне роз’яснення розміщене на сайті ФСС.

Як наслідок, в цій ситуації не діє п. 1 ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки — щорічна відпустка працівника не може бути ні перенесена, ні продовжена.

Щодо оплати такого лікарняного листа, зазначимо таке: дні хвороби дитини, що припадають на відпустку, вже оплачені — як відпустка! Тому лікарняний лист оплаті не підлягає.

Зазначимо: на практиці доволі часто зустрічаються ситуації, коли працівник не повідомляє лікаря дитини про «свою» відпустку. У лікаря відповідно немає причин не виписувати лікарняний лист. Він його виписує працівникові, а той приносить його роботодавцеві. Тоді вже пильність щодо такого лікарняного повинні виявити відділ кадрів і комісія із соціального страхування. Дні «дитячого» лікарняного, що збіглися з відпусткою, оплаті як лікарняні не підлягають.

За сумісництвом — «дитячий» лікарняний, за основним — «відпустка до 3 років»

Приклад 4. Жінка на роботу за сумісництвом надає з основного місця роботи засвідчену копію лікарняного листа для догляду за хворою дитиною (у віці до 3 років) і довідку про зарплату. У довідці зазначено, що ця працівниця доходу не має, оскільки перебуває у відпустці для догляду до 3 років. Чи слід роботодавцеві оплачувати такий лікарняний лист?

Ні, права на оплату за таким лікарняним листом немає за жодним з місць роботи жінки. Всьому причиною — п. 3.15 Інструкції № 455. Він накладає «заборону» на виписування лікарняного листа для догляду за хворою дитиною в період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років. Додаткових уточнень того, що «заборона» діє тільки за місцем оформлення відпустки «до 3 років», Інструкція № 455 не містить.

Водночас п. 3.11 Інструкції № 455 вказує, що право на отримання допомоги по догляду за хворою дитиною настає у разі припинення відпустки «до 3 років» і виходу на роботу.

Висновок: не має значення, на якому з місць роботи у жінки оформлена відпустка для догляду до 3 років — лікарняний лист для догляду за хворою дитиною їй не належний! А якщо він з якихось причин і виписаний, то оплаті не підлягає!

«Дитячий» лікарняний після відпустки до 6 років


Приклад 5. Працівниця після відпустки для догляду за дитиною до 6 років вийшла на роботу з 5 січня 2018 року. З 9 по 18 січня 2018 року їй був оформлений лікарняний для догляду за хворою дитиною. Загальний страховий стаж працівниці — 7 років і 8 місяців.

У цій ситуації у працівниці немає страхового стажу в розмірі 6 місяців протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку.

Період перебування працівниці у відпустці для догляду за дитиною до 6 років не зараховується в страховий стаж (ні у загальний, ні в спеціальний).

Тому при розрахунку лікарняних треба додатково виконати «спеціальне» обмеження, передбачене ч. 4 ст. 19 Закону № 1105:

«допомога по тимчасовій непрацездатності (розраховується) — виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не може бути більше, ніж розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на момент настання страхового випадку».

Для цього спочатку розрахуємо суму фактичної середньоденної зарплати.

Розрахунковим періодом, за який обчислюється середня зарплата, є 12 календарних місяців перебування в трудових відносинах (з першого до першого числа) за останнім основним місцем роботи застрахованої особи, що передують місяцю, в якому настав страховий випадок (п. 25 Порядку № 1266).

Якщо в розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа з поважної причини не мала заробітку або страховий випадок настав у перший день роботи, середня зарплата визначається виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) або її частини, встановленої на момент настання страхового випадку (пп. 5 і 28 Порядку № 1266).

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку за медичним висновком є поважною причиною (п. 3 Порядку № 1266).

Тому в наведеній ситуації середньоденну зарплату треба розрахувати виходячи з посадового окладу працівниці, встановленого на момент настання страхового випадку.

Припустимо, посадовий оклад працівниці на момент настання страхового випадку (січень 2018 року) складає 4546 грн.

Розраховуємо середньоденну зарплату згідно з вказівками, передбаченими на цей випадок у п. 5 Порядку № 1266:

4546 грн. : 30,44 к. дн. = 149,34 грн.

Денну виплату розраховуємо так:

149,34 грн. x 70 % = 104,54 грн.

Тепер проконтролюємо виконання вимоги, згаданої на початку нашого прикладу: сума лікарняних не має бути більша, ніж розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на момент настання страхового випадку.

Для цього розрахуємо середньоденну зарплату виходячи з МЗП, встановленої на момент настання страхового випадку:

3723 грн. : 30,44 к. дн. = 122,31 грн.

Порівнюємо денну виплату (104,54 грн.) і граничний розмір середньоденної зарплати (122,31 грн.). Денна виплата виявилася менше граничного розміру середньоденної зарплати. Тому суму лікарняних треба розрахувати виходячи з денної виплати (104,54 грн.).

Порахуємо її:

104,54 грн. x 10 к. дн. = 1045,40 грн.

«Дитячий» лікарняний після відпустки до 3 років

Приклад 6. Працівниця перервала відпустку для догляду за дитиною до 3 років і вийшла на роботу 1 листопада 2017 року.

З 12 по 19 січня 2018 року вона була на лікарняному «для догляду за хворою дитиною».

Загальна сума зарплата за листопад і грудень 2017 року склала 7000 грн.

Загальний страховий стаж — 9 років та 1 місяць.

Отже, працівниця незадовго до лікарняного була у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. Тому перш ніж приступити до розрахунку лікарняних, зберемо «до купи» потрібні нам правила:

Правило 1

Періоди відпустки для догляду за дитиною до 3 років включаються в страховий стаж як періоди, за які сплачені страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску (див. лист ФСС з ТВП від 04.05.2016 р. № 5.2-32-685 // «ОП», 2017, № 16, с. 20).

Правило 2

Відпустка для догляду за дитиною до 3 років є поважною причиною (п. 3 Порядку № 1266). Тому «його» дні повинні виключатися з розрахункового періоду при визначенні середньоденної зарплати.

Місяці розрахункового періоду (з першого до першого числа), в яких застрахована особа не працювала з поважних причин, так само виключаються з розрахункового періоду.

Застосуємо ці правила до нашого прикладу.

Оскільки період відпустки для догляду за дитиною до 3 років включається в страховий стаж, то в цьому прикладі у працівниці «набралося» більше ніж 6 місяців страхового стажу за останні 12 місяців перед настанням страхового випадку. Це означає, що при розрахунку лікарняних ми повинні керуватися нормами ч. 2 ст. 26 Закону № 1105 — «загальними» обмеженнями: сума лікарняних з розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої в останньому місяці розрахункового періоду.

Немає сумнівів, що загальне обмеження буде виконано, оскільки зарплата працівниці в наведеному прикладі значно менше вказаного обмеження.

Розрахунковим періодом для визначення суми лікарняних буде: січень — грудень 2017 року.

З нього з поважної причини «випадають» 10 місяців «відпустки до 3 років» (див. правило 2). Для розрахунку залишається тільки 2 місяці: листопад і грудень 2017 року, або 61 календарний день (30 + 31).

Розрахуємо середньоденну зарплату:

7000 грн. : 61 к. дн. = 114,75 грн.

Загальний страховий стаж працівниці — 9 років і 1 місяць. Відсоток оплати лікарняного листа складає 100 %. Означає, сума денної виплати ідентична середньоденній.

Сума лікарняних складе:

114,75 грн. x 8 к. дн. = 918 грн.

ВИКОРИСТАНІ ДОКУМЕНТИ

Закон № 1105Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Закон про відпустки — Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Закон № 76Закон України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили силу, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 р. № 76-VIII.

Закон про держслужбу Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII.

Закон № 796Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII.

Порядок № 1266Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Інструкція № 455Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі