Теми статей
Обрати теми

Щодо виплати працівникові окладу (місячної тарифної ставки) у випадку, коли ним не відпрацьовано місячну норму праці

Міністерство соціальної політики України
Лист від 27.12.2017 р. № 2993/0/101-17

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо виплати працівникові окладу (місячної тарифної ставки) у випадку, коли ним не відпрацьовано місячну норму праці, та повідомляє.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про оплату праці» заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Згідно зі статтею 6 вищеназваного Закону основою організації оплати праці є тарифна система оплати праці, яка включає тарифні сітки, тарифні ставки, схеми посадових окладів і тарифно-кваліфікаційні характеристики (довідники).

Тарифна ставка — це норма оплати праці робітників відповідно до спеціальності й кваліфікації за одиницю часу (годину, день, місяць).

Посадовий оклад — це норма оплати праці керівників, професіоналів, фахівців та технічних службовців за місяць.

Якщо працівником виконано місячну норму праці, то йому мають нарахувати оклад, якщо працівником відпрацьовано неповний місяць чи не виконано норму праці, то оклад нараховується пропорційно виконаній нормі праці (часу).

При цьому, якщо відпрацьовано замість 20 робочих днів 15 днів тощо, то оплата провадиться виходячи із денного заробітку працівника та кількості відпрацьованих ним робочих днів місяця.

Водночас бувають випадки, коли працівник відсутній на робочому місці упродовж декількох годин (запізнився на роботу на декілька годин, перебував у суді тощо), у такому випадку оплата відпрацьованих годин у цей день провадиться виходячи із розрахованого годинного заробітку працівника.

Директор Департаменту О. Товстенко

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Якщо працівник-«окладник» не відпрацював місяць повністю

Почнемо з головного — з висновка листа, що коментується.

Висновок. Якщо працівник, якому встановлено оклад (місячну тарифну ставку), відпрацював не всі робочі дні місяця, розрахунок суми основної зарплати провадиться виходячи із денного заробітку та кількості фактично відпрацьованих ним робочих днів у такому місяці.

Проблема ситуації. При погодинній оплаті праці суму основної зарплати за місяць знаходять помножуючи годинну тарифну ставку, встановлену працівнику, на кількість фактично відпрацьованих ним протягом місяця годин.

Якщо ж працівнику встановлено місячну тарифну ставку (оклад) і він повністю відпрацював усі дні за графіком роботи в місяці, за який провадиться розрахунок зарплати, то йому нараховують тарифну ставку (оклад) у повному розмірі. Водночас якщо такий працівник-«окладник» відпрацює через будь-які причини (відпустка, хвороба тощо) не усі дні місяця, які згідно з графіком є для нього робочими, то заробітна плата йому буде нарахована тільки за фактично відпрацьовані дні.

Тобто у цьому випадку оклад (місячну тарифну ставку) працівника потрібно розділити на кількість робочих днів за графіком роботи за місяць, за який провадиться розрахунок (находимо денний заробіток), а потім отриманий результат помножити на кількість днів, фактично відпрацьованих працівником цього місяця.

Але з дзвінків на «гарячу лінію» ми дізналися, що при проведенні трудових перевірок деякі інспектори праці дещо інакше бачать порядок розрахунку основної зарплати працівників, оплата праці яких провадиться виходячи з окладу (місячної тарифної ставки).

На їх думку, на підприємствах, в установах та організаціях з почасовою оплатою праці при розрахунку основної заробітної плати працівникам, оплата праці яких здійснюється виходячи з окладу (місячної тарифної ставки), потрібно діяти так. Оклад (місячну тарифну ставку) працівника розділити на норму робочого часу в годинах, встановлену йому на місяць, за який провадиться розрахунок (тобто, по суті, знайти годинний заробіток працівника), і помножити на кількість фактично відпрацьованих протягом місяця годин.

У результаті через «гру чисел» (оклад ділимо та множимо на дні чи ділимо і множимо на години) отримуємо (1) різні суми основної зарплати за місяць, який був відпрацьований не повністю, наприклад через хворобу чи відпустку, і (2) можливість стягнути з підприємства трудові штрафи, якщо підприємство, використовуючи в розрахунках дні, нарахувало працівнику меншу суму зарплати.

Щоб поставити всі крапки над «і», ми звернулися з офіційним запитом із цього питання до Мінсоцполітики. Відповідь на нього — у листі, що коментується.

Отже, якщо працівником виконано місячну норму праці, то йому мають нарахувати оклад. Якщо працівником відпрацьовано неповний місяць чи не виконано норму праці, то оклад нараховується пропорційно виконаній нормі праці (часу).

При цьому якщо, наприклад, відпрацьовано замість 20 робочих днів 15 днів тощо, то оплата провадиться виходячи із денного заробітку працівника та кількості відпрацьованих ним робочих днів місяця.

І тільки у випадках, коли працівник відсутній на робочому місці протягом декількох годин (запізнився на роботу на декілька годин, перебував у суді тощо), оплата відпрацьованих годин у цей день провадиться виходячи із розрахованого годинного заробітку працівника. Зверніть увагу, тільки у цей день! За інші робочі дні оплата праці провадиться виходячи із денного заробітку працівника.

Наведемо умовні числові приклади.

Приклад 1. Заробітна плата працівника, якому встановлено місячний оклад, за повністю відпрацьований місяць складає 4200 грн. У січні 2018 року працівник був відсутній на роботі через хворобу 5 робочих днів (з 15 по 19 січня включно). В установі запроваджено 5-денний робочий тиждень з двома вихідними днями у суботу та неділю.

У січні 2018 року працівник 5 робочих днів був відсутній на роботі через хворобу. Отже, фактично від відпрацював у цьому місяці 16 днів. У цьому випадку оплата праці провадиться виходячи із денного заробітку працівника та кількості відпрацьованих ним робочих днів місяця, тобто пропорційно відпрацьованим дням.

Розрахуємо, скільки потрібно нарахувати працівникові заробітної плати за фактично відпрацьований час:

4200 грн. : 21 роб. дн. х 16 роб. дн. = 3200 грн.,

де 21 — кількість робочих днів у січні 2018 року за графіком роботи установи;

16 — кількість фактично відпрацьованих днів у січні 2018 року.

Приклад 2. Заробітна плата працівника, якому встановлено місячний оклад, за повністю відпрацьований місяць складає 4200 грн. 23 січня 2018 року такий працівник був відсутній на роботі 2 години через перебування в суді. Інші дні відпрацьовані повністю. В установі запроваджено 5-денний робочий тиждень з двома вихідними днями у суботу та неділю.

Особливість цього прикладу у тому, що один день працівник був відсутній на роботі 2 години, тобто відпрацював не весь робочий день (8 годин), а лише декілька годин (8 - 2 = 6 год.) і в результаті за місяць не відпрацював норму робочого часу. Тобто при нормі робочого часу для 5-денного робочого тижня з двома вихідними днями у суботу та неділю 21 робочий день, або 168 годин, працівник фактично відпрацював лише 166 годин (168 - 2).

Але в цьому випадку не можна зарплату за місяць розраховувати пропорційно відпрацьованим годинам. Заробітну плату за фактично відпрацьований час потрібно розраховувати у декілька етапів.

По-перше, треба знайти суму оплати праці за повністю відпрацьовані дні. Оплата праці за ці дні провадиться виходячи із денного заробітку працівника, тобто пропорційно фактично відпрацьованим повним дням (аналогічно прикладу 1).

По-друге, потрібно окремо розрахувати зарплату за день, протягом якого працівник був відсутній декілька годин. І цей розрахунок потрібно провадити виходячи з розрахованого годинного заробітку працівника, тобто пропорційно відпрацьованим годинам у цей день.

У січні 2018 року працівник відпрацював повних 20 днів та один день 6 годин. Отже, 20 днів треба оплатити виходячи з денного заробітку, а 6 годин — виходячи з годинного заробітку.

Розрахуємо денний и годинний заробіток працівника за січень 2018 року:

— денний: 4200 грн. : 21 роб. дн. = 200 грн.;

— годинний: 4200 грн. : 168 роб. год = 25 грн.,

де 21— кількість робочих днів у січні 2018 року за графіком роботи установи;

168 — кількість робочих годин у січні 2018 року за графіком роботи установи.

Сума заробітної плати працівника за фактично відпрацьований час у січні 2018 року складає:

200 грн. х 20 роб. дн. + 25 грн. х 6 роб. год = 4150 грн.,

де 20 — кількість фактично повністю відпрацьованих днів у січні 2018 року;

6 — кількість фактично відпрацьованих працівником годин 23 січня 2018 року через його перебування у суді.

Є й інший спосіб розрахунку:

4200 грн. - 25 грн. х 2 роб. дн. = 4150 грн.,

де 2 — кількість годин, пропущених (не відпрацьованих) працівником 23 січня 2018 року через його перебування у суді.

Лілія УШАКОВА, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі