Теми статей
Обрати теми

Оплачуємо працю медсестри закладу дошкільної освіти

Гавриленко Лідія, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України
До закладу дошкільної освіти (ясла-садка) приймається працівниця на посаду сестри медичної старшої. Який тарифний розряд їй має бути установлено? Чи має ця працівниця право на підвищення посадового окладу за «старшинство»? Чи можна їй виплачувати надбавку за вислугу років (загальний стаж роботи на посаді сестри медичної 5 років)? На які ще підвищення, надбавки і доплати має право сестра медична старша ясла-садка?

Для оплати праці медичних працівників незалежно від відомчого підпорядкування застосовуються Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджені спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519). Тому заробітна плата сестри медичної, яка працює у закладі дошкільної освіти (ясла-садок), нараховується саме за цими Умовами.

Посадові оклади для медичних працівників визначаються за розрядами Єдиної тарифної сітки (далі — ЄТС) залежно від кваліфікаційної категорії працівника виходячи з розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи на 1 січня календарного року та тарифного коефіцієнта ЄТС.

Для сестер медичних тарифні розряди за ЄТС установлюються відповідно до п.п. 2 п.п. 2.2.8 Умов № 308/519 у діапазоні 6 — 9-го тарифних розрядів: 6-й — без категорії, 7-й — за наявності другої кваліфікаційної категорії, 8-й — за наявності першої кваліфікаційної категорії, 9-й — за наявності вищої кваліфікаційної категорії.

Отже, залежно від наявної кваліфікаційної категорії старшій сестрі медичній установлюється посадовий оклад за відповідним тарифним розрядом ЄТС, розмір якого підвищується за «старшинство» на 10 % відповідно до п.п. 2.2.10 Умов № 308/519 (ср. ). Таким чином, сформовано новий посадовий оклад, який проставляється у штатному розписі закладу.

Керівник закладу має право встановлювати працівникам надбавки за високі досягнення у праці, за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання) та складність і напруженість у роботі в розмірі до 50 % посадового окладу (п. 4.4 Умов № 308/519), а також преміювати працівників у межах фонду заробітної плати (п. 5.11 Умов № 308/519).

Порядок виплати надбавки за вислугу років медичним та фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я затверджено постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418 (далі — Порядок № 1418). Надбавка за вислугу років установлюється працівникам залежно від стажу роботи на посадах медичних працівників у таких розмірах: понад 3 роки — 10 % посадового окладу, понад 10 років — 20 % посадового окладу, понад 20 років — 30 % посадового окладу.

Згідно з п. 1 Порядку № 1418 для нарахування надбавки за вислугу років ураховується стаж роботи в будь-яких державних та комунальних установах, закладах та організаціях незалежно від підпорядкування, на посадах, визначених у п. 3 цього Порядку, тобто робота на посадах медичних працівників у закладах та установах освіти, соціального захисту та інших бюджетних установах дає право на виплату зазначеної надбавки. У п. 3 Порядку № 1418 вказано посади фахівців з базовою вищою та неповною вищою медичною і фармацевтичною освітою усіх спеціальностей, до яких належать й сестри медичні.

Отже, робота на посаді сестри медичної у закладі дошкільної освіти (ясла-садка) дає право на надбавку за вислугу років.

Надбавка за вислугу років обчислюється, виходячи з посадового окладу працівника (з підвищеннями) без урахування інших надбавок і доплат (п. 6 Порядку № 1418).

Таким чином, старшій сестрі медичній, стаж роботи якої становить 5 років, нараховується надбавка за вислугу років у розмірі 10 % посадового окладу, затвердженого у штатному розписі.

Крім того, відповідно до абз. 4 п. 2 постанови КМУ «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 11.05.2011 р. № 524 медичні і фармацевтичні працівники державних і комунальних закладів та установ мають право на виплату допомоги на оздоровлення в розмірі посадового окладу під час надання щорічної основної відпустки. Ця допомога має обов’язковий характер і виплачується працівникові при наданні щорічної основної відпустки незалежно від галузевої належності закладу, в якому працює медичний працівник, адже основною вимогою для її отримання є робота на посадах медичних працівників у державних та комунальних закладах, установах.

До відома: до медичних і фармацевтичних працівників належать особи, які допущені до медичної і фармацевтичної діяльності, мають відповідну спеціальну освіту і відповідають єдиним кваліфікаційним вимогам, які визначені в Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я», затвердженому наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі