Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Нова таблиця 5 ЄСВ-звіту: коли подавати / не подавати

Про нову форму ЄСВ-звітності ви вже чули. Нагадаємо, що за нею звітувати будемо починаючи із звітності за серпень 2018 року не пізніше за 20.09.2018 р.

Великі зміни відбулися в таблиці 5, тому багатьох цікавить: коли її подавати, а коли — ні?

ГУ ДФС у Дніпропетровській області на своєму сайті повідомляє (http://dp.sfs.gov.ua), що таблиця 5 не подається, якщо у звітному періоді не було зафіксовано фактів укладення і розірвання трудових договорів (цивільно-правових договорів), зміни посади, строків проходження військової служби або надання відповідної відпустки.

При цьому якщо протягом звітного періоду страхувальником із застрахованою особою був розірваний трудовий договір (цивільно-правовий договір), а потім знову укладений, на таку застраховану особу роблять два записи в таблиці 5 додатка 4 із зазначенням:

— у першому — дати припинення трудових відносин;

— у другому — дати початку трудових або цивільно-правових відносин.

А якщо працівникові надана щорічна відпустка: чи подавати таблицю 5 з відповідною інформацією? Ні.

Відзначимо, що Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженим наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435, як у чинній редакції, так і в оновленій, яка набере чинності з 1 серпня 2018 року, зазначено таке. Таблиця 5 формується і подається, зокрема, у разі надання/закінчення у звітному періоді:

— відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами,

— відпустки для догляду за дитиною до 3 років,

— відпустки для догляду за дитиною з 3 до 6 років.

Таким чином, факт надання працівникам інших відпусток (наприклад, щорічної, навчальної, додаткової відпустки батькам з дітьми, без збереження заробітної плати тощо) в таблиці 5 не відображається. Так, наприклад, якщо працівникові надана щорічна відпустка, то інформація про це (сума відпускних, місяць за який надана відпустка, код категорії типу нарахування 10 в графі 10) має бути відображена в таблиці 6. Іншого Порядком № 435 не передбачено.

Квартальний статзвіт з праці (№ 1-ПВ ) набув нової форми

Держстат наказом від 06.07.2018 р. № 134 перезатвердив форму держстатспостереження № 1-ПВ (квартальна) «Звіт з праці». Звітувати за новою формою будемо починаючи із Звіту за 1 квартал 2019 року, а нинішня форма квартального Звіту з праці, затверджена наказом Держкомстату від 10.06.2016 р. № 90, втратить чинність з 01.02.2019 р.

Отже, Звіт з праці за формою № 1-ПВ (квартальний) за 3 і 4 квартал 2018 року подаємо за діючою на сьогодні формою.

Дорогий подарунок? Утримайте з одержувача військовий збір

Отримувати подарунки завжди приємно! Але іноді такі дари від юрособи фізособі підлягають оподаткуванню. Чи стягувати в одержувача військовий збір, коли, в якому розмірі, чи залежить це від вартості подарунка?

Податківці в підкатегорії 132.05 «ЗІР» відзначили: не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку і не є об’єктом оподаткування військовим збором вартість подарунків, наданих такому платникові юрособою, яка з розрахунку на місяць не перевищує 25 % однієї мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітного податкового року (у 2018 році — 930,75 грн.).

Якщо вартість подарунків перевищує зазначений розмір, то вся їх вартість обкладається військовим збором на загальних підставах, передбачених гл. IV Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) для оподаткування додаткового блага без застосування коефіцієнта, визначеного п. 164.5 ПКУ.

Нагадаємо, що в Індивідуальній податковій консультації ДФСУ від 24.05.2018 р. № 2306/5/99-99-13-02-03-16/ІПК позиція податківців була такою ж.

Таким чином, подарунок вартістю у 2018 році до 930,75 грн. звільняється від оподаткування (ПДФО і військовий збір не утримуються). Якщо ж вартість подарунка перевищує зазначений розмір, то з усієї вартості утримують ПДФО і військовий збір.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі