Теми статей
Обрати теми

Щодо надання соціальної додаткової відпустки на дітей з початку року

Міністерство соціальної політики України
Лист від 06.02.2018 р. № 203/0/101-18/284

У Департаменті заробітної плати та умов праці розглянуто ваше звернення і в межах компетенції повідомляється.

Відповідно до статті 19 Закону України «Про відпустки» (далі — Закон) жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або яка усиновила дитину, матері особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 Кодексу законів про працю України).

Зазначена відпустка є соціальною і надається в обов’язковому порядку за заявою працівника один раз на календарний рік незалежно від відпрацьованого часу.

Тому у випадках, наведених у листі, коли працівниця з початку року перебувала у щорічній відпустці або відпустці без збереження заробітної плати і відразу має намір скористатися зазначеною соціальною відпусткою, не вбачається підстав для відмови в її наданні.

В той же час якщо жінка, наприклад, перебувала у соціальній відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і не виконувала трудові обов’язки жодного дня, права на додаткову соціальну відпустку за відповідні роки вона не має.

Мінсоцполітики України інформує та надає у межах своїх повноважень роз’яснення (підпункт 103 пункту 3 Положення про Міністерство соціальної політики України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 № 423). Роз’яснення та листи міністерств не є нормативно-правовими актами, вони носять рекомендаційно-інформаційний характер.

Директор Департаменту заробітної плати та умов праці О. Товстенко

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Коли у соцвідпустку на дітей з початку року можна: відповідає Мінсоцполітики

Роз’яснення Мінсоцполітики про надання соцвідпустки на дітей уже можна зібрати в солідну добірку (що ми і зробили в спецвипуску «ОП», 2017, № 10/1, с. 7 ☺). Проте незважаючи на це, з’являються все нові і нові запитання, які вимагають роз’яснення фахівців працеоплатного відомства.

Для вирішення ще одного ребусу про надання соцвідпустки на дітей ми і звернулися до Мінсоцполітики, яке на нього надало відповідь в листі, що коментується. У чому суть поставленого запитання? Зараз ми все пояснимо.

Почнемо зі ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504/96), в якій і йдеться про надання соцвідпустки на дітей: жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або яка усиновила дитину, матері особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП). За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Отже, працівник, щоб скористатися соцвідпусткою на дітей за однією з перелічених підстав, має бути саме працюючим. При цьому соцвідпустка на дітей не належить до виду щорічних відпусток (ст. 4 Закону № 504/96). Отже, її надання прив’язане не до робочого, а до календарного року.

Поєднуємо ці факти воєдино: для отримання права на соцвідпустку на дітей за відповідний календарний рік працівниця, окрім наявності статусу, що надає право на таку відпустку, повинна відпрацювати хоча б один день у цьому році (листи Мінсоцполітики від 05.08.2016 р. № 435/13/116-16, від 20.10.2011 р. № 307/13/133-11).

Через такий підхід ми і звернулися до Мінсоцполітики з проханням роз’яснити такі ситуації:

«1. Працівниці надано щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарних дні з 27.12.2017 р. по 21.01.2018 р. і відразу ж щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день тривалістю 7 календарних днів з 22.01.2018 р. по 28.01.2018 р. Ця працівниця як мати двох дітей у віці 8 і 11 років бажає скористатися соцвідпусткою на дітей за 2018 рік (за 2017 рік ця відпустка нею використана) тривалістю 10 календарних днів з 29.01.2018 р., тобто відразу ж після щорічної відпустки. Чи можна їй надати соцвідпустку на дітей за 2018 рік, якщо на передбачувану дату початку цієї відпустки вона фактично ще жодного дня не відпрацювала у 2018 році унаслідок перебування в щорічній відпустці?

2. За бажанням жінки їй надана відпустка без збереження зарплати у зв’язку із сімейними обставинами тривалістю 15 календарних днів з 28.12.2017 р. по 11.01.2018 р. З 12.01.2018 р. (відразу після неоплачуваної відпустки) вона як матір двох дітей 5 і 12 років бажає використати соцвідпустку на дітей тривалістю 10 календарних днів за 2018 рік (за 2017 рік нею використана ця відпустка). Чи можна надати працівниці соцвідпустку на дітей за 2018 рік, якщо з початку 2018 року і до передбачуваної дати надання цієї відпустки вона фактично не працювала у зв’язку з перебуванням у відпустці без збереження зарплати?».

Позиція «трудового» Міністерства щодо наведених ситуацій — у листі, що коментується. Так, на думку Мінсоцполітики:

якщо працівниця з початку року перебувала в щорічній відпустці або відпустці без збереження зарплати і відразу бажає скористатися соцвідпусткою на дітей, не вбачається підстав для відмови в наданні такої відпустки.

Тобто Мінсоцполітики вважає, що для цілей надання соцвідпустки на дітей працівниця вважається працюючою в період її перебування в щорічній відпустці, відпустці без збереження зарплати.

Отже, якщо працівниця перебувала в щорічній відпустці з 27.12.2017 р. по 28.01.2018 р., то їй з 29.01.2018 р. можна надати соцвідпустку на дітей за 2018 рік попри те, що працівниця з початку року і до дати надання соцвідпустки на дітей перебувала в щорічній відпустці. Аналогічно: якщо працівниця з початку 2018 року (у нашій ситуації — з 28.12.2017 р. по 11.01.2018 р.) перебувала у відпустці без збереження зарплати, то їй допустимо відразу ж після цієї неоплачуваної відпустки (у нашій ситуації — з 12.01.2018 р.) надати соцвідпустку на дітей за 2018 рік.

Крім того, у листі, що коментується, Мінсоцполітики доповнює: якщо жінка перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років і не виконувала свої трудові обов’язки жодного дня, то вона не має права на соцвідпустку на дітей за відповідні роки.

Пояснимо таку позицію Міністерства на прикладі найбільш поширеного випадку — у працівниці є двоє дітей віком до 15 років:

— якщо жінка увесь 2018 рік перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3 років і не працювала, то їй не належна соцвідпустка на дітей за підставою «жінка, яка працює і має двох дітей віком до 15 років» за 2018 рік. Проте якщо працівниця перервала відпустку для догляду за дитиною до 3 років і вийшла на роботу хоча б на один день, то в неї виникає право на соцвідпустку на дітей за цією підставою за 2018 рік;

— якщо жінка у 2018 році, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, працювала на умовах неповного робочого часу, то вона має право на соцвідпустку на дітей за підставою «жінка, яка працює і має двох дітей віком до 15 років» за 2018 рік;

— якщо жінка у 2018 році частину цього року перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, а після її закінчення вийшла на роботу (хоча б на один день), то вона має право на соцвідпустку на дітей за підставою «жінка, яка працює і має двох дітей віком до 15 років» за 2018 рік.

Людмила БЄЛЄВЦОВА, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі