Теми статей
Обрати теми

У розрахунковому періоді чергуються відпустка до 3 років і робота: як розрахувати середню зарплату

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці
Працівниця установи (7 тарифний розряд за ЄТС) перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку по 12 квітня 2017 року включно. З 13 квітня вона приступила до виконання своїх трудових обов’язків, а з 11 травня і по 8 листопада 2017 року знову пішла у відпустку для догляду за дитиною до 3 років. З 9 листопада жінка знову стала до роботи і з 11 грудня знову пішла у відпустку для догляду за дитиною до 3 років. 23 березня 2018 року така працівниця, не виходячи з відпустки для догляду за дитиною до 3 років, вирішила звільнитися. При звільненні їй необхідно виплатити компенсацію за 7 календарних днів невикористаної щорічної відпустки. Як розрахувати середню зарплату для компенсації невикористаної відпустки такій працівниці?

При розрахунку компенсації за невикористану відпустку слід керуватися Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100). Згідно з п. 7 цього Порядку сума компенсації (К) розраховується за формулою:

К = ЗПсер х Двідп,

де ЗПсер — середньоденна зарплата;

Двідп — кількість днів відпустки, що підлягають компенсації.

У свою чергу, середньоденна зарплата (ЗПсер) розраховується шляхом ділення сумарного заробітку (ЗП) за останні 12 місяців перед початком відпустки або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року або меншого відпрацьованого періоду (КД) (за винятком святкових і неробочих днів):

ЗПсер = ЗП : КД.

Отже, щоб правильно визначити суму компенсації за невикористану відпустку, бухгалтерові необхідно в першу чергу знайти середньоденну зарплату*. На особливостях її розрахунку стосовно наведеного запитання і зупинимося.

* Кількість невикористаних днів відпустки, що підлягають компенсації при звільненні, зазначена у відповідному наказі. Їх підрахунком займається працівник, до обов’язків якого належить зазначена робота. Як правило, це працівники кадрової служби. Як правильно визначити кількість днів відпустки, невикористаних працівником і що підлягають компенсації при звільненні, ми детально розповідали в «ОП», 2013, № 16, с. 21.

Визначаємо розрахунковий період

Обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористану відпустку здійснюється виходячи з виплат за останні 12 місяців, що передують місяцю виплати компенсації (п. 2 Порядку № 100). Тобто в загальному випадку розрахунковим періодом є 12 місяців, що передують місяцю звільнення.

Якщо працівник пропрацював менше року, середня заробітна плата розраховується виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка або виплачується компенсація за невикористану відпустку.

У наведеному прикладі працівниця звільняється в березні 2018 року. А оскільки в трудових відносинах з роботодавцем вона перебувала більше року, розрахунковим періодом у цій ситуації будуть 12 місяців, що передують місяцю звільнення: березень 2017 року — лютий 2018 року.

У той же час лише в деяких місяцях розрахункового періоду жінка працювала, у решту часу вона перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Як у цьому випадку визначити кількість календарних днів, що беруть участь у розрахунку середньоденної зарплати?

Визначаємо кількість днів, що беруть участь у розрахунку

У наданій вище формулі розрахунку середньоденної зарплати (ЗПсер) видно, що заробітна плата за розрахунковий період (ЗП) ділиться на кількість календарних днів у розрахунковому періоді (КД). При цьому не всі дні беруть участь в розрахунку.

Які ж існують особливості визначення кількості календарних днів за розрахунковий період? Розглянемо їх по порядку.

img 1

При визначенні тривалості розрахункового періоду із загальної кількості календарних днів виключають святкові і неробочі дні, встановлені ст. 73 КЗпП. У календарному році таких днів 11. При цьому 9 свят мають чітко встановлену дату, а 2 дні (Пасха і Трійця) — «плаваючу». Це треба врахувати при розрахунку кількості календарних днів.

img 2

Згідно з абз. 6 п. 2 Порядку № 100 з розрахункового періоду виключаються календарні дні, протягом яких працівник відповідно до чинного законодавства або з інших поважних причин не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково. До таких періодів належить, зокрема, і період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного (шестирічного) віку, протягом якого працівниця не працювала.

Зверніть увагу: у випадку якщо з розрахункового періоду виключається період, протягом якого робітниця перебувала у відпустці для догляду за дитиною до трьох (шести) років і на який вже припадає святковий день, то вдруге не слід його виключати з кількості календарних днів у розрахунковому періоді. Інакше це призведе до завищення середньої заробітної плати.

Давайте визначимо кількість календарних днів в розрахунковому періоді, що беруть участь у розрахунку середньоденної зарплати.

У розрахунковому періоді березень-2017 — лютий-2018 працівниця перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3 років:

— з 1 березня по 12 квітня 2017 року — 43 к. дн.;

— з 11 травня по 8 листопада 2017 року — 182 к. дн.;

— з 11 грудня 2017 року по 28 лютого 2018 року — 80 к. дн.

Всього — 305 к. дн.

Ці дні виключаємо з розрахункового періоду. Зверніть увагу: на період такої відпустки припадають 8 святкових і неробочих днів, установлених ст. 73 КЗпП (на 2017 рік: 8 березня, 4 червня (Трійця), 28 червня, 24 серпня, 14 жовтня, 25 грудня; на 2018 рік: 1 і 7 січня). У той же час удруге їх не виключаємо із загальної кількості календарних днів розрахункового періоду. Вони вже враховані у кількості календарних днів відпустки для догляду за дитиною до 3 років.

Далі визначимо кількість святкових і неробочих днів, що припадають на інші дні розрахункового періоду, коли жінка працювала, і які також необхідно виключити з розрахунку. На розрахунковий період березень-2017 — лютий-2018 працівниця 2 рази виходила на роботу:

— вперше: з 13 квітня по 10 травня 2017 року;

— вдруге: з 9 листопада по 10 грудня 2017 року

На такий період припало 4 святкових і неробочих дні, які виключаємо із загальної кількості календарних днів: 16 квітня (Пасха), 1, 2 і 9 травня.

Таким чином, кількість календарних днів у розрахунковому періоді, що беруть участь у розрахунку, складає:

365 - 305 - 4 = 56 (к. дн.).

Перейдемо безпосередньо до розрахунку середньоденної заробітної плати. Припустимо, що сума заробітної плати, нарахованої працівниці в розрахунковому періоді за відпрацьовані дні, становить 5648,99 грн. Але не забувайте про п. 10 Порядку № 100, що передбачає коригування заробітку в розрахунковому періоді в разі підвищення посадових окладів (тарифних ставок). З 01.01.2018 р. працівникам з оплатою за Єдиною тарифною сіткою були підвищені оклади, тому заробіток, нарахований у розрахунковому періоді до підвищення, необхідно помножити на коефіцієнт підвищення окладів. Для 7 тарифного розряду такий коефіцієнт складає 1,1011*.

* Коефіцієнти коригування для працівників з оплатою за ЄТС при виході у відпустку в березні 2018 року див. в «ОП», 2018, № 5, с. 32.

Таким чином, середньоденна зарплата становить:

(5648,99 грн. х 1,1011) : 56 к. дн. = 111,07 грн.

Сума компенсації за невикористану відпустку дорівнює:

111,07 х 7 = 777,49 (грн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі