Теми статей
Обрати теми

Санітарка-прибиральниця з інвалідністю: чи може працювати в нічний час

Тубелець Олексій, головний спеціаліст відділу з питань регулювання трудових відносин Юридичного департаменту
У лікарні працює жінка з інвалідністю санітаркою-прибиральницею. Чи можна її долучати до роботи в нічний час, якщо й сама робітниця згодна на це?

Нічним вважається час із 10 години вечора до 6 години ранку (ч. 3 ст. 54 КЗпП). При залученні жінки з інвалідністю до роботи у нічний час стикаємося одразу із двома особливостями, запровадженими КЗпП: застосуванням праці осіб з інвалідністю у нічний час та обмеженням праці жінок у нічний час. Розглянемо кожну із них окремо.

Застосування праці осіб із інвалідністю у нічний час. Робота осіб з інвалідністю у нічний час допускається лише за їх згодою і за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям (ч. 2 ст. 55 і ч. 2 ст. 172 КЗпП).

Тобто робітник з інвалідністю може працювати у нічний час виключно за умови, що він надав роботодавцю згоду на «нічну» роботу. При цьому згода на роботу в нічний час складається робітником із інвалідністю в письмовій формі. Це може бути заява на ім’я керівника установи з таким змістом: «Згодна на роботу у нічний час згідно із встановленим мені графіком роботи».

Якщо ж робітник з інвалідністю таку згоду не надавав, то роботодавець не має права залучати такого робітника до роботи в нічний час або наполягати на його «нічній» роботі.

Проте навіть за наявності згоди робітника з інвалідністю на роботу в нічний час роботодавець обов’язково має перевірити, чи не заборонена цьому робітнику «нічна» робота медичними рекомендаціями.

Медичні рекомендації з приводу умов та характеру праці містяться у довідці до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою № 157-1/о, затвердженою наказом МОЗ від 30.07.2012 р. № 577. Копія такої довідки обов’язково має зберігатися в роботодавця.

Якщо в медичних рекомендаціях зазначено про заборону на роботу в нічний час для особи з інвалідністю, то роботодавець не може залучати цього робітника з інвалідністю до «нічної» роботи навіть за наявності згоди робітника на таку роботу.

Отже, робітника з інвалідністю можна залучити до роботи в нічний час, якщо така робота не заборонена йому медичними рекомендаціями і він надав згоду на роботу в нічний час.

Обмеження праці жінок у нічний час. За будь-яких обставин забороняється залучення до роботи в нічний час вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до 3 років (п. 1 ч. 1 ст. 55 і ст. 176 КЗпП). Навіть якщо вагітна жінка або жінка, яка має дитину віком до 3 років, згодна працювати в нічний час, роботодавець не може залучати робітниць цих категорій до роботи в нічну частину доби.

Що стосується інших категорій робітниць, то у ч. 2 ст. 55 КЗпП зазначено: робота жінок у нічний час не допускається, за винятком випадків, передбачених ст. 175 КЗпП.

При цьому в ч. 1 і 2 ст. 175 КЗпП вказано: «Залучення жінок до робіт у нічний час не допускається, за винятком тих галузей народного господарства, де це викликається особливою необхідністю і дозволяється як тимчасовий захід.

Перелік цих галузей і видів робіт із зазначенням максимальних термінів застосування праці жінок у нічний час затверджується Кабінетом Міністрів України».

На сьогодні галузі і види робіт, де допустиме застосування праці жінок у нічний час, не визначені на нормативно-правовому рівні. У зв’язку із цим зараз вважається: за згодою сторін (робітниці і роботодавця) жінку, яка не є вагітною жінкою / матір’ю дитини віком до 3 років, можна залучити до роботи в нічний час. На користь цієї думки виступають й останні тенденції з ліквідації дискримінації праці жінок.

Проте рекомендуємо отримати від жінки письмову згоду на її залучення до роботи в нічний час. Вважаємо: якщо такої згоди жінка не надала, то роботодавець не може наполягати на роботі жінки в нічний час. Також бажано про можливість залучення жінок до роботи в нічний час вказати в колективному договорі.

Зауважимо: у ситуації, що розглядається, йдеться про жінку з інвалідністю. Тож від неї достатньо отримати одну згоду на роботу в нічний час як підтвердження того, що вона згодна працювати в нічний час як жінка і як особа з інвалідністю.

Підсумовуємо: якщо жінка надала згоду на роботу в нічний час, то роботодавець може її залучити до такої роботи. При цьому до роботи в нічний час категорично заборонено залучати вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3 років, навіть за наявності їх згоди на це.

Висновок. За згодою санітарки-прибиральниці, якій установлена інвалідність, її можна залучити до роботи в нічний час, якщо (одночасно):

— як особі із інвалідністю їй не протипоказана робота в нічний час згідно із медичним висновком;

— вона не є вагітною жінкою або матір’ю дитини до 3 років.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі