Теми статей
Обрати теми

Як визначити тривалість щоденної роботи для вихователя дитсадка

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Заклад дошкільної освіти загального типу працює за таким режимом: 5-денний робочий тиждень, 10,5 години щоденно (з 8:00 до 18:30). Педагогічне навантаження вихователів становить 30 годин на тиждень. Вони відпрацьовують це педагогічне навантаження за 3 дні робочого тижня (по 10 годин щоденно), а не за 5 днів робочого тижня (по 6 годин щоденно). Чи може вихователь дитсадка загального типу, якому встановлено педагогічне навантаження 30 годин на тиждень, працювати 3 дні на тиждень по 10 годин щоденно? Яким нормативним документом це встановлено?

Згідно з п.п. «є» п. 64 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, ставка заробітної плати вихователям груп загального типу дошкільних навчальних закладів виплачується за 30 годин на тиждень.

Відповідно до Типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів, затверджених наказом МОН від 04.11.2010 р. № 1055, кількість посад вихователів у штатному розписі встановлюється залежно від режиму перебування дітей у групах. Зокрема, при 5-денному робочому тижні з перебуванням дітей у групі протягом 10,5 годин щодня передбачається 1,8 штатних одиниць посади з розрахунку на одну групу. У цю чисельність штатних одиниць вихователів враховано час для передачі зміни по 20 хвилин кожного дня.

Питання щоденної тривалості робочого часу працівників конкретного дошкільного навчального закладу регулюється правилами внутрішнього трудового розпорядку, розробленими відповідно до вимог ст. 52 КЗпП, п. 21 Типових правил внутрішнього розпорядку для працівників державних навчально-виховних закладів України, затверджених наказом Міносвіти від 20.12.93 р. № 455 (далі — Типові правила № 455), Галузевою угодою між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 — 2020 роки, зареєстрованою у Мінсоцполітики 15.12.2016 р. за № 31, колективним договором.

У ст. 57 КЗпП зазначено: час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) передбачається правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності. При змінних роботах працівники чергуються в змінах рівномірно в порядку, встановленому правилами внутрішнього трудового розпорядку (ст. 58 КЗпП).

Пунктом 21 Типових правил № 455 передбачено можливість установлення деяким структурним підрозділам та окремим групам працівників за погодженням з профспілковим комітетом іншого часу початку і закінчення роботи.

Облік робочого часу працівників здійснюється відповідно до вимог первинної облікової документації зі статистики праці, а саме табеля обліку використання робочого часу, типова форма № П-5 якого затверджена наказом Держкомстату «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 05.12.2008 р. № 489 (ср. ). При заповненні табеля застосовуються відмітки про явки та неявки за числами місяця (годин) умовними позначеннями за буквеними та цифровими кодами. При цьому години роботи позначаються буквеним кодом «Р» або цифровим кодом «01».

Відмітка про щоденну тривалість відпрацьованого робочого часу в табелі обліку використання робочого часу не передбачається. Встановлено лише його місячний обсяг, який для вихователів може відповідати обсягу тижневого навантаження, встановленого при тарифікації.

У примітці 2 до типової форми № П-5 йдеться про рекомендаційний характер цієї форми, яка складається із мінімальної кількості показників, необхідних для заповнення форм державних статистичних спостережень. Установлено, що за необхідності форма може бути доповнена іншими показниками, необхідними для обліку робочого часу.

Тож зважаючи на умови нормування та оплати праці вихователів закладів дошкільної освіти, заробітна плата яких визначається за тарифікацією із тижневого навантаження, його обсяг згідно з графіком змінності (роботи) може бути виконаний ними протягом декількох днів робочого тижня відповідно до графіка роботи працівників закладу. Вільні від виконання безпосередньої педагогічної роботи з дітьми дні тижня не можуть вважатися неробочими або вихідними.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі