Теми статей
Обрати теми

Визначаємо тривалість робочого дня для медсестри дитсадка

Гавриленко Лідія, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України
Заклад дошкільної освіти загального типу працює за таким режимом: 5-денний робочий тиждень, 10,5 години щоденно (з 8:00 до 18:30). Яким має бути щоденне навантаження медсестри такого закладу дошкільної освіти?

Згідно з п. «з» ч. 1 ст. 77 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.92 р. № 2801-XII і ст. 51 КЗпП медичним працівникам встановлено скорочену тривалість робочого часу.

Наказом МОЗ «Про затвердження норм робочого часу для працівників закладів та установ охорони здоров’я» від 25.05.2006 р. № 319 передбачено норму робочого часу для медичних працівників, які працюють у нормальних умовах праці, тривалістю 38,5 годин на тиждень.

Для працівників, які працюють у шкідливих умовах праці, постановою КМУ від 21.02.2001 р. № 163 затверджено Перелік виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня.

Ураховуючи, що дошкільні навчальні заклади, у тому числі спеціалізовані для дітей з порушенням мови, не передбачені вищевказаним Переліком, робочий тиждень медичних сестер дитсадків становить 38,5 годин на тиждень.

Увага! Тривалість робочого дня медичної сестри дитсадка становитиме 7 годин 42 хвилини (38,5 год : 5 роб. дн.).

Увесь час, відпрацьований понад установлену норму, вважається надурочною роботою. Надурочні роботи, як правило, не допускаються (ч. 1 ст. 62 КЗпП). Власник або уповноважений ним орган може застосовувати надурочні роботи лише у виняткових випадках, визначених законодавством (ч. 3 ст. 62 КЗпП).Чинне законодавство містить обмеження щодо застосування надурочних робіт, а саме: надурочні роботи не повинні перевищувати для кожного працівника чотирьох годин протягом двох днів підряд і 120 годин на рік (ч. 1 ст. 65 КЗпП).

Якщо працівник виконує надурочні роботи в понаднормовий час, то він отримує додаткову оплату. Згідно зі ст. 106 КЗпП за всі відпрацьовані понаднормові години оплата здійснюється в такий спосіб:

— за погодинною системою оплати праці робота в надурочний час оплачується в подвійному розмірі годинної ставки;

— за відрядною системою оплати праці за роботу в надурочний час здійснюється доплата в розмірі 100 % тарифної ставки працівника відповідної кваліфікації, оплата праці якого здійснюється за погодинною системою, — за всі відпрацьовані надурочні години.

У разі підсумованого обліку робочого часу оплачуються як надурочні всі години, відпрацьовані понад установлений робочий час в обліковому періоді (місяць, квартал, півріччя).

Медичні працівники працюють, як правило, за підсумованим обліком робочого часу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі