Теми статей
Обрати теми

Як дійсно відпочити у відпустці

Зімовін Олексій, практикуючий психолог, канд. психол. наук, член Асоціації політичних психологів України
— Ну що, як відпочила?
— Та, якось не дуже…
— А що так?
— Часу замало було, погода погана, ще й діти постійно хворіли/плакали/не дуже добре поводилися. Розслабитися так і не вийшло!
Знайомо? Авторові, на жаль, так. Чомусь ми готові організовувати і продумувати все: роботу, задачки, відвідування окремих заходів. Ось тільки до відпустки, відпочинку обиватель найчастіше ставиться абияк. Мовляв, вона ж відпустка, а отже, сам факт того, що вона відбудеться, — відкриє країну задоволень, комфорту і розслаблення. Ми схильні знецінювати свій відпочинок, не приділяємо достатньо уваги і турботи його організації та проведенню, підготовці до нього. Що ж треба, щоб відпустка пройшла на ура? Якими принципами організації відпочинку варто керуватися? Давайте визначатися! Обіцяю, Америку ніхто вам не відкриє, але промовити ці принципи буде не зайвим…

Що таке відпочинок для мене

Ні, тут не буде жодного наукового визначення. Надайте відповідь мінімум 10 разів самостійно на запитання: «Що таке відпочинок для мене?». Аналізуючи відповіді, відкиньте перші 5 пунктів, вони зазвичай занадто раціональні, і зосередьтеся на інших 5, тобто з 6 по 10. Знайдіть щось, що ці пункти об’єднує. Здебільшого, за ними стоятиме якась незадоволена потреба.

Наприклад, ви можете побачити такий список пунктів 6 — 10:

6. Співати.

7. Малювати.

8. Навчатися грати на гітарі.

9. Зустрічатися з новими людьми.

10. Навчитися в’язати.

Передусім, в око впадає, що в цьому списку дуже багато про творчість. Схоже, саме потреба у творчості виявляється незадоволеною до кінця, тобто увага до неї і буде тим самим бажаним відпочинком, про який ви так мрієте.

Якщо ж у повсякденному житті творчості у вас зовсім немає, лише робота з папірцями та за комп’ютером, схоже, ми наближаємося до ще глобальнішої потреби, яка стоїть за цим списком, — потреби у зміні діяльності. Недаремно багато людей стверджують, що відпочинок — це лише зміна діяльності. Якою б не була мудра і глобальна ця думка, погляньте на ще один варіант списку:

6. Лежати на дивані.

7. Пити гарячий чай.

8. Щоб повітря було достатньо прохолодним.

9. Тиша.

10. Сон.

Якщо в першому випадку за списком стоїть потреба у зміні діяльності, у творчій активності і самовираженні, то в другому — потреба в комфорті. А то й сильніше — потреба в нічогонеробленні. І цю потребу теж необхідно поважати і задовольняти!

Звичайно, хтось може заперечити, що нічогонероблення теж підходить під визначення відпочинку як зміни діяльності, особливо якщо в повсякденності ви весь час щось робите. З іншого боку, емоційні акценти у зміні діяльності і в нічогонеробленні все-таки розставлені по-різному. Загалом, головний принцип, який ми виводимо із цього розділу, такий.

Визначте, що таке відпочинок індивідуально для вас. Яка потреба насправді стоїть за цим визначенням відпочинку. Дотримуйтеся цього розуміння.

Занадто часто в розумінні відпочинку ми схильні спиратися на соціальні приписи, на те, як відпочивають інші, значущі для нас люди. Ось тільки те, що добре для одного, іншому — смерть. Не бійтеся відпочивати так, як подобається вам.

Пріоритети

Коли занадто довго живеш, відмовляючи собі в тому, що так важливо для тебе, на цю відпустку, період свободи, покладається занадто велика кількість очікувань. Потрібно і полежати встигнути, і біля моря погрітися, і дітей чомусь навчити, і за нове хобі взятися, і нові місця подивитися.

Від такої кількості планів на не дуже великий проміжок часу може запаморочитися голова. Тому наступний принцип хорошого відпочинку такий.

Оберіть щось одне, те, що дійсно важливо для вас.

Складіть список з тих дій/бездіяльності, яким ви хочете приділити увагу у відпустці. Потім оберіть найважливіше, те, що дійсно задовольнить вашу головну потребу.

Зрозумійте, якщо на відпустку заплановано надто багато, потім доводиться розриватися між різними діями і планами. У результаті задоволення неможливо отримати ні від чого. Правильна народна мудрість: «За двома зайцями поженешся…».

Не варто перевантажувати відпустку плануванням. Адже ми і так щодня плануємо занадто багато, розриваючись між завданнями, повсякденними складнощами, зустрічами, розмовами і спробами відпочити. Обравши щось одне, правильно розставивши пріоритети, ви зможете більше не думати ні про що зайве. Ясна річ, у відпустці думати — протипоказано ☺.

З принципу розставляння пріоритетів відпочинку є і ще два важливі наслідки. Перше — чим більше очікувань, тим більше розчарувань. Тому коли очікувань не так уже й багато, вони реалістичні і, можна сказати, приземлені, то і розчаруватися складніше. А відпустка, вже повірте, не гумова і усе встигнути просто нереально.

Якщо серйозно замислитися про те, чому ми так багато чекаємо від відпустки, то доведеться трохи переосмислити усе своє життя. Зазвичай очікування від відпустки тим більші та нереалістичніші, чим менше ми відпочиваємо у своєму повсякденному житті. Тому добре відпочиває той, хто дозволяє собі відпочивати не лише у відпустці, але й у звичайний, і навіть (о жах!) робочий час. Не забувайте відпочивати щодня, а то й щогодини, загалом, завжди, коли ви втомилися. Заявивши щось подібне, майже завжди стикаєшся із запереченнями. Мовляв, і роботи багато, і відповідальна я дуже людина тощо. Друзі, а навіщо жити-то? Чи тільки для роботи? Чи зможемо ми на схилі віку сказати, що ось як класно, що я так багато працював, нічого не бачив і в житті жодного задоволення не отримував?

Другий важливий наслідок з принципу розставляння пріоритетів — концентрація. У нашому конфліктному, множинному, розщепленому світі сама зосередженість на чомусь стає цілющою, терапевтичною. Коли на відпочинок заплановано не так вже і багато, я можу залишатися в моменті, насолоджуватися тим, що є, бути в потоці, плисти за течією. А чи це не відпочинок для сучасної, людини, яка розривається на частини, всіма розтягується і смикається з одного боку в інший, —простого жителя нашої бурхливої планети.

Увага до організмічного

Рухаємося далі. Працюючи зі своїми клієнтами як психотерапевт, автор помітив, що люди, як і раніше, схильні ділити свої потреби, бажання на нижчі і вищі, примітивні і соціальні…

Мовляв, хотіти написати книжку — хороше, високе бажання. Хотіти з’їсти тортик — низинне. Заробити багато грошей і потурбуватися про дітей — високе. Зайнятися сексом — низинне. Зробити щось нове і цікаве, наприклад, з’їздити на пізнавальну екскурсію — високе. Полежати — низинне.

Загалом, ви зрозуміли. Занадто часто ми схильні маркувати свої найбільш організмічні, пов’язані з нашим організмом, вітальні (що мають відношення до самого життя), біофілічні (що відображають нашу любов до життя) потреби як непотрібні, нікчемні, примітивні, такі, що заважають працювати і будувати комунізм (закреслено), соціалізм (закреслено), громадянське суспільство (закреслено)… Далі можете підставляти все, що душі завгодно, будь-який високий ідеал, заради якого варто жертвувати тими самими «примітивними» потребами, тобто потребами життєзабезпечення.

Друзі, не потрібно так! Адже дійсно ті потреби, які у вас з’являються, з’являються не просто так. Ділення їх на нижчі і вищі дуже умовне, визначене культурою, і насправді нічого не означає! Не має відношення до реального стану речей!

Навіщо ми присвятили цілий пасаж такому філософському мудруванню у статті про відпочинок?

Тому, що саме на відпочинку варто приділити особливу увагу цьому самому організмічному, усьому тому, що раніше ви називали низинним і вважали невартим уваги: їжа, сон, секс, комфорт, тепло…

Список можна розширювати і продовжувати. Це всього лише приклади.

Звичайно ж, бажано приділяти увагу цим голосам самого життя у вас не лише у відпустці, але у відпустці вона має бути особливою.

Сучасна людина живе іноді немов автомат. Головне — виконати завдання, домогтися результату, прийти до великої мети. Те, що по дорозі хтось не виживе, хтось заплатить своїм здоров’ям, хтось зіткнеться з психічним розладом або просто душевними стражданнями, зазвичай, нікого не хвилює. Насправді, це повинно хвилювати самого суб’єкта, тобто того, хто це завдання виконує.

Як часто наші люди сидять на нараді, замерзаючи, відчуваючи голод і сильне бажання сходити в туалет. І при цьому стійко, за заповітами дідів, переносять усі тяготи і позбавлення. Шановні читачі, не забувайте ставити собі це запитання: а навіщо? Навіщо все це терпіти? Що, якщо перед нарадою або відвідуванням директора, нехай і з запізненням у 5 хвилин, я зайду в туалет або вип’ю чаю?

У всьому світі на зміну культурі досягнень приходить культура ледарства. Людство занадто довго працювало щосили, щоб у нас було те, що є зараз: комп’ютери, кондиціонери, просторі кабінети, зручний одяг і смачна їжа. Можливо, настав час усім цим покористуватися, а не продовжувати шалену гонку в незрозумілому напрямі? Просто відпочити, порадіти життю, насолодитися тим, що є.

Не дозволяйте нікому у вашій такій бажаній відпустці обмежувати вас у їжі, нав’язувати вам свій стиль харчування, заважати вам спати, піднімаючи вас дуже рано, розповідати, що вам одягати і як поводитися.

Будьте уважні до того, що потрібно вашому організму, розмовляйте з ним, слухайте його, а з людьми завжди можна тим чи іншим чином домовитися. Навіть якщо ви піднімаєтеся о 7-й ранку і хочете йти на море, а ваші попутники прокидаються лише о 9-й — ідіть, і поясніть їм, що в цій відпустці ви хочете присвячувати час собі. А ось коли вони прокинутися, ви з радістю зустрінете їх уже на пляжі.

До і після

Усі думають про відпустку, як про щось хороше, місцями дивовижне і прекрасне. А знаєте, чим небезпечна відпустка? Узагалі-то, будь-яка зміна режиму життя є невеликою кризою. Людині доводиться переналаштовуватися, а отже, можливі не лише приємні, але і складні переживання: тривога, гнів, печаль. Усі вони відображають вимогу до людини адаптуватися, змінивши себе.

А тому, щоб відпустка дійсно була радісною і приносила задоволення, потрібно приділити увагу періодам перед нею і після неї.

Перед відпусткою обов’язково закінчіть або заморозьте всі робочі та інші справи. Постарайтеся позначити для себе письмово або просто в пам’яті, якщо вона у вас хороша і ви на неї покладаєтеся, в якому стані усі ваші справи, що треба буде робити, коли ви повернетеся. Це потрібно зробити для того, щоб зменшити тривогу перед відпусткою. Кращі ліки проти тривоги — інформація, структурування. А крім того, позначивши вже перед відпусткою, як йдуть ваші справи, що ви доробили, а що тільки доведеться зробити, ви не зіткнетеся із занадто великим навантаженням, коли з неї повернетеся.

Уявляєте собі перший робочий день після відпустки? Ти виходиш увесь такий розслаблений… І тут бах! На тебе обрушується вся лавина незавершених справ. Щоб цього уникнути, про незавершені справи варто потурбуватися заздалегідь, тобто ще до відпустки.

Що ще важливо? На час відпустки люди, зазвичай, намагаються кудись поїхати. Врахуйте, що, по-перше, це не обов’язково, не хочете — не їдьте. А по-друге, якщо ви все-таки їдете, то до перебудови психологічної, емоційної може додатися ще і перебудова біологічна, у вигляді акліматизації або тощо. А тому варто закласти декілька спокійних днів, без від’їздів, прощань і зборів як перед відпусткою, так і після неї.

Якщо сьогодні увечері ви ще закінчуєте авральний звіт, а вже завтра вдень сідаєте в літак, то це не найдбайливіший шлях щодо вашого організму, а отже, і не кращий для відпочинку. Їхати тоді потрібно не завтра, а хоча би післязавтра. Дозвольте собі збиратися спокійно і неспішно, виспатися, відпочити фізично і тільки потім вирушати в подорож.

Ясна річ, небезпечний і варіант «з корабля на бал», у сенсі «з відпустки за комп’ютер». Ще вчора наш земляк пив гіпералкогольний коктейль у Єгипті, а вже сьогодні намагається ефективно працювати. Значно якісніший варіант — прилетіти/приїхати/іншим способом прибути додому і полежати дня два вдома. І тільки потім виходити на роботу. Звідси, до речі, не зовсім психологічна, але дуже життєва порада — будьте у відпустці обережні з будь-якими надмірностями — алкоголю, сонця, води, купань і спілкування…

Загалом, постарайтеся потурбуватися про себе у відпустці краще, ніж зазвичай, і можливо, ви навчитеся турбуватися про себе щодня, а отже, життя стане якіснішим і щасливішим! Приємного відпочинку!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі