Теми статей
Обрати теми

Визначаємо тарифний розряд учителя після його збільшення на дві позиції

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Учителю з предмета «Захист Вітчизни» (старший лейтенант, освіта неповна вища) у 2013 році за наслідками атестації присвоєно 9-й тарифний розряд (раніше був 8-й тарифний розряд). Після того, як педпрацівникам збільшили тарифні розряди на 2 позиції у 2017 році, цьому учителю зарплату стали виплачувати за 10-м тарифним розрядом. Обґрунтування цього підходу — у вчителя немає повної вищої освіти. Для виплати зарплати за 11-м тарифним розрядом пропонують пройти атестацію у 2018 році. Чи обґрунтовано учителю виплачували зарплату, виходячи з 10-го тарифного розряду з 2017 року?

Постановою КМУ «Про внесення зміни у додаток 2 до постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 р. № 1298» від 14.12.2016 р. № 974 (далі — постанова № 974) посадові оклади та ставки заробітної плати педагогічних працівників усіх закладів та установ освіти, які фінансуються за рахунок державного та місцевих бюджетів, підвищено на два тарифні розряди. Згідно з п. 2 цієї постанови підвищення посадових окладів педагогічних працівників навчальних закладів, які фінансуються за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, відбулося з 1 січня 2017 року.

Згідно з додатком 6 до наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 з урахуванням змін, внесених наказом МОН «Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 26 вересня 2005 року № 557» від 20.01.2017 р. № 81, з 1 січня 2017 року вчителям без кваліфікаційної категорії ставки заробітної плати встановлюються на рівні 10 — 11-го тарифних розрядів.

У виносці до вказаного додатка 6 з позначкою «**» передбачено, що фахівцям, які мають освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста або магістра (до введення в дію Закону України «Про освіту» — вищу освіту), установлюється 11-й тарифний розряд, а тим фахівцям, які не мають освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста (до введення в дію Закону України «Про освіту» — середньої спеціальної освіти), установлюється 10-й тарифний розряд.

Тому з урахуванням норм постанови № 974 підвищена на два тарифні розряди ставка заробітної плати, а саме на рівні 11-го тарифного розряду, обов’язково встановлюється вчителям, які мають освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста або магістра (до введення в дію Закону України «Про освіту» — вищу освіту).

Вчителям, які мають освітній ступінь бакалавра, а також молодшого спеціаліста чи середню спеціальну освіту, ставка заробітної плати може бути встановлена на рівні як 10-го, так і 11-го тарифних розрядів.

На рівні 10-го тарифного розряду встановлюється ставка заробітної плати лише тим учителям, які мають загальну середню освіту.

Важливо! У випадку, коли до запровадження в дію постанови № 974 ставка заробітної плати вчителеві встановлювалася на рівні 9-го тарифного розряду, з 1 січня 2017 року її розмір має визначатися за 11-м тарифним розрядом.

Зменшення розміру тарифного розряду вчителеві можливе за рішенням атестаційної комісії під час чергової атестації або ж позачергової — за поданням керівника або педагогічної ради закладу загальної середньої освіти у разі зниження ним рівня професійної діяльності, як це передбачено п. 1.9 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930 (ср. ).

З 1 січня 2018 року розміри посадових окладів та ставок заробітної плати працівників закладів та установ освіти визначаються, виходячи з розміру посадового окладу працівника 1-го тарифного розряду за ЄТС — 1762 грн. з відповідним їх округленням.

Відповідно до постанови КМУ «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників» від 11.01.2018 р. № 22, яка набрала чинності з 1 січня 2018 року, посадові оклади та ставки заробітної плати педагогічних працівників, оплата праці яких здійснюється за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, зокрема учителів закладів загальної середньої освіти, підвищуються ще на 10 %.

Тому ставка заробітної плати вчителя, який має освітній рівень бакалавра чи молодшого спеціаліста або середню спеціальну освіту, що відповідала до всіх цих підвищень 9-му тарифному розряду, станом на 1 січня 2018 року визначається за 11-м тарифним розрядом і становить на цей час 3818,10 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі