Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Як сплачувати «мах» і «міn» ЄСВ при погодинній оплаті праці?

ГУ ДФС в Одеській області в ІПК від 13.04.2018 р. № 1549/ІПК/15-32-13-01-10 надало свої роз’яснення щодо практичного застосування пп. 4 і 5 ч. 1 ст. 1 та абз. 2 і 3 ч. 5 ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI. Відповідно до цих пунктів:

— максимальна величина бази нарахування ЄСВ дорівнює 15 розмірам МЗП, установленої законом, на яку нараховується ЄСВ;

— мінімальний страховий внесок — це сума ЄСВ, яка визначається «розрахунково» як добуток ставки ЄСВ і розміру МЗП, встановленої на місяць, за який нараховується зарплата.

Таким чином, виходить, що як «мах», так і «міn» ЄСВ від початку орієнтовані на «місячну» МЗП.

Запитання: якщо працівникові встановлена погодинна оплата праці, на який розмір МЗП слід тоді орієнтуватися роботодавцеві і сплачувати «мах» і «міn» ЄСВ?

Фіскали відзначають: у таких випадках так само слід керуватися розміром МЗП, установленим законом на місяць, за який отриманий дохід, тобто орієнтуватися на місячний розмір МЗП. З 01.01.2018 р. він складає 3723 грн.

Роботодавець зобов’язаний (!) видати розрахунковий лист при кожній виплаті зарплати

Останнім часом роботодавці часто «забувають» надавати працівникам необхідну інформацію про нараховану і видану зарплату.

Держпраці у Дніпропетровській області у зв’язку з цим звертається (на своєму офіційному сайті: dp.dsp.gov.ua) до роботодавців і нагадує, що:

1) роботодавець повинен повідомити працівника: про загальну суму нарахованої йому зарплати (з розшифровкою за видами виплат); про розміри утримань із зарплати, а також про суму зарплати, що належить до виплати (на руки), — при кожній виплаті зарплати (ст. 110 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р., далі — КЗпП);

2) такий же обов’язок виникає у роботодавця і при звільненні працівника — письмово повідомити працівника про нараховані суми, що належать до виплати, перед їх виплатою (ст. 116 КЗпП).

Врахуйте: «зарплатні» розрахункові листи повинні видаватися працівникам без будь-яких додаткових заяв.

Пам’ятайте, що звернення працівників, у тому числі з питань невидачі розрахункового листа, до Держпраці є підставою для проведення інспекційних відвідувань такого роботодавця.

Зарплата минулих періодів — «Оподаткувати» і «Відобразити». Як? — роз’яснює ДФСУ

Донарахування/сторнування сум зарплати за минулі періоди тягне за собою низку оплатно-податкових запитань, зокрема: як із таких сум стягувати податки, збори і внески, а також як правильно їх відобразити у звітності? Відповіді на ці запитання надала ДФСУ в консультації від 11.12.2017 р. № 2935/6/99-99-13-02-03-15/ІПК:

1) суми донарахованої зарплати включаються до зарплати того місяця, в якому були здійснені такі донарахування;

2) нарахування ЄСВ на такі суми здійснюється в місяці його фактичного нарахування без віднесення до відповідних місяців, за які проведено таке нарахування.

(!) При цьому максимальну і мінімальну величину бази нарахування ЄСВ застосовують до загального нарахованого доходу за місяць, в якому він був донарахований. Так зване «розкидання» зарплати по місяцях, за які вона була донарахована, застосовують лише для таких виплат, як відпускні, лікарняні і декретні;

3) у таблиці 6 ЄСВ-звіту донараховану суму треба відображати в одному рядку із зарплатою поточного місяця. У таблиці 1 ЄСВ-звіту такий дохід «сидітиме» в рядку 1.1 розділу 1;

4) для цілей порівняння з граничним доходом, що надає право на ПСП, обкладення ПДФО і ВЗ, донараховану суму також ураховують у складі зарплати в місяці нарахування.

(!) Для цілей ПДФО, ВЗ і правильного застосування ПСП «розкидання» знову-таки, на думку фіскалів, застосовують тільки для відпускних і лікарняних. Їх суми з метою оподаткування відносять до періодів, за які вони нараховані;

5) суми зарплати за попередні періоди відображаються в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ у тому кварталі, в якому проводиться таке нарахування, з ознакою доходу «101».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі