Теми статей
Обрати теми

Атестуємо учителя після відпустки для догляду за дитиною до 3 років

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
До відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років педагогу за посадою вчителя мови і літератури за наслідками атестації було присвоєно другу кваліфікаційну категорію. Чи може цей учитель після перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років атестуватися як вчитель початкових класів з повною вищою освітою з кваліфікацією вчителя початкових класів на присвоєння першої кваліфікаційної категорії?

У п. 3.19 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення № 930), зазначено: на час перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (якщо дитина потребує домашнього догляду — до досягнення дитиною шестирічного віку) за педпрацівниками зберігаються кваліфікаційні категорії (тарифні розряди), педзвання. Час перебування у таких відпустках не враховується при визначенні строку чергової атестації.

Атестація на відповідність займаній посаді з присвоєнням кваліфікаційних категорій проводиться щодо вчителів початкових класів, які, зокрема, мають повну вищу педагогічну освіту за спеціальністю початкова освіта, початкове навчання (п. 4.1 Типового положення № 930).

Згідно з п. 3.27 Типового положення № 930 за педпрацівниками, які переходять на інші педпосади у цьому самому закладі, зберігаються присвоєні кваліфікаційні категорії (тарифні розряди) та педзвання до наступної атестації.

Кваліфікаційна категорія «спеціаліст першої категорії» присвоюється педпрацівникам, які відповідають вимогам, установленим до працівників з кваліфікаційною категорією «спеціаліст другої категорії», та які використовують методи компетентнісно-орієнтованого підходу до організації навчального процесу; володіють технологіями творчої педагогічної діяльності з урахуванням особливостей навчального матеріалу і здібностей учнів; впроваджують передовий педагогічний досвід; формують навички самостійно здобувати знання й застосовувати їх на практиці; уміють лаконічно, образно і виразно подати матеріал; вміють аргументувати свою позицію та володіють ораторським мистецтвом (п. 4.5 Типового положення № 930).

Присвоєння кваліфікаційних категорій за результатами атестації здійснюється послідовно (п. 4.7 Типового положення № 930).

Висновок: За виконання умов, передбачених п. 4.5 Типового положення № 930, вчитель початкових класів має право на присвоєння за наслідками атестації першої кваліфікаційної категорії як такий, що має повну вищу педагогічну освіту за спеціальністю початкова освіта та другу кваліфікаційну категорію, збережену після переходу на цю посаду з посади вчителя мови та літератури.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі