Теми статей
Обрати теми

Навчання в аспірантурі заочно: чи зараховують як підвищення кваліфікації

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Чи можна вважати навчання у заочній аспірантурі підвищенням кваліфікації вчителя при атестації?

Згідно зі ст. 27 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV атестація педпрацівників закладів загальної середньої освіти є обов’язковою і здійснюється, як правило, один раз на п’ять років відповідно до Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері освіти. Типове положення про атестацію педагогічних працівників затверджено наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення № 930).

Умовою чергової атестації педпрацівників є обов’язкове проходження не рідше одного разу на п’ять років підвищення кваліфікації на засадах вільного вибору форм навчання, програм і навчальних закладів (п. 1.8 Типового положення № 930).

Відповідно до п. 1 Положення про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів, затвердженого постановою КМУ від 01.03.99 р. № 309, аспірантура є формою підготовки науково-педагогічних та наукових кадрів вищої кваліфікації.

Важливо! Навчання в аспірантурі не може вважатися підвищенням кваліфікації з метою атестації вчителя.

Водночас слід наголосити на норми п. 3.28 Типового положення № 930, де передбачено, що педпрацівники, яким у міжатестаційний період присуджено наукові ступені або присвоєно вчені звання, атестуються без попереднього проходження підвищення кваліфікації, якщо їх діяльність за профілем збігається з присудженим науковим ступенем або присвоєним вченим званням.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі