Теми статей
Обрати теми

Простий рецепт індексації зарплати

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці
Велика кількість запитань, що ставляться нашими читачами, стосується індексації зарплати. І це зрозуміло… Нормативка з індексації не завжди містить прямі відповіді на практичні запитання, штрафи за ненарахування індексації драконівські. Для багатьох бухгалтерів індексація — це головний біль. Але не все так страшно. Ми знаємо рецепт індексації зарплати та готові поділитися ним із вами.

Проведення індексації регулюють Закон про індексацію та Порядок № 1078. Дотримуватися положень цих «двох братів» зобов’язані всі роботодавці: і бюджетники, і госпрозрахунківці (тобто звичайні підприємства), і самозайняті особи (підприємці, незалежні професіонали).

Щоб проіндексувати зарплату, потрібно пройти декілька кроків.

img 1

Бачите, наскільки це просто! Хоча іноді доводиться йти не прямою дорогою, а трохи «попетляти». Але й цей клубок можна розплутати.

Давайте трохи пройдемося кожним етапом.

«Базовий» місяць

Основне правило визначення «базового» місяця таке: у місяці підвищення посадового окладу (тарифної ставки) ІСЦ приймають за 1 або 100 %. Для подальшої індексації ІСЦ обчислюють наростаючим підсумком з місяця, наступного після місяця такого підвищення (абз. 1 і 2 п. 5 Порядку № 1078).

Тобто «базовим» місяцем для цілей нарахування поточної індексації є місяць підвищення посадового окладу (тарифної ставки). Такий місяць є свого роду точкою відліку для розрахунку коефіцієнта індексації. Проте коли настане право на індексацію зарплати, а також яким буде коефіцієнт поточної індексації, залежить від розміру приросту ІСЦ. Наприклад, оклад працівника був підвищений у січні 2018 року. Отже, «базовим» місяцем буде січень 2018 року і починаючи з лютого 2018 року розраховують приріст ІСЦ. Про правильний вибір «базового» місяця в різних ситуаціях можна дізнатися зі статей «Підвищили оклад — чи зміниться «базовий» місяць», «Оклад без змін, але встановили надбавку. Що з індексацією?», «Працівник-новачок: як вибрати «базовий» місяць», «Переведення на іншу посаду: чи зміниться «базовий» місяць» цього номера.

Коефіцієнт індексації

Коефіцієнт індексації (приріст ІСЦ) потрібний для того, щоб визначити суму індексації (як саме, ви побачите трохи нижче). Норми Порядку № 1078 говорять про те, що його розраховують наростаючим підсумком на основі щомісячних індексів споживчих цін, публікованих Держстатом, до перевищення встановленого порога індексації (103 %).

Точкою відліку для його обчислення є місяць підвищення окладу (тарифної ставки, відрядних розцінок) працівника, тобто «базовий» місяць. Цього місяця значення ІСЦ приймають за 1 або 100 %, а приріст розраховують з місяця, що настає за «базовим».

Коефіцієнти індексації визначають розрахунковим шляхом. Для цього перемножують ІСЦ (щомісячні індекси інфляції, які публікуються у %, потрібно розділити на 100) починаючи з місяця, що настає за «базовим», і отриманий результат множать на 100. Зауважте: щомісячні індекси інфляції перемножують доти, доки не відбудеться перевищення порога індексації. Відбулося перевищення порога 103 %? Отже, у працівника виникло право на поточну індексацію зарплати.

Після того як величина ІСЦ перевищила встановлений поріг 103 %, з місяця, що настає за місяцем такого перевищення, розрахунок ІСЦ починається наново. І після чергового перевищення порога індексації отримані два ІСЦ перемножують між собою. У результаті утворюється новий коефіцієнт індексації. І так доти, доки у працівника не підвищиться посадовий оклад, тобто зміниться «базовий» місяць.

Приклад розрахунку величини приросту ІСЦ наведений у додатку 1 до Порядку № 1078. Загалом цей розрахунок не складний. Але для вашої зручності ми щомісячно публікуємо готові таблиці із вже розрахованими коефіцієнтами індексації. Усе, що вам потрібно знати, — це місяць останнього підвищення окладу («базовий» місяць). За рядком з потрібним вам «базовим» місяцем ви знайдете готові суми поточної індексації для повністю відпрацьованого часу. Для індексації зарплати за листопад 2018 року таку таблицю знайдете в статті «Індексуємо зарплату за листопад 2018 року: коефіцієнти та суми поточної індексації» цього номера.

Сума індексації

Сума поточної індексації зарплати розраховується за формулою:

img 2

Зверніть увагу, ця формула стосується тільки суми поточної індексації. Але загальна сума індексації може складатися не лише з поточної, до неї іноді додають індексацію-різницю. Крім того, є особливості у визначенні суми індексації у випадках, коли працівник працює неповний робочий час, відпрацював не всі дні місяця. Тому просто знати цю формулу недостатньо. Нюансів розрахунку суми індексації багато. Давайте згадаємо основні правила, передбачені Порядком № 1078.

img 3

img 4

img 5

img 6

img 7

img 8

На перший погляд нічого складного немає. Якщо б не нюанси… Про них розповімо далі.

Використані документи та скорочення

Закон про індексаціюЗакон України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII.

Порядок № 1078Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

ІСЦ — індекс споживчих цін.

ПМПО — прожитковий мінімум, установлений для працездатної особи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі