Теми статей
Обрати теми

Непроведення індексації як підстава для працівника звільнитися згідно з ч. 3 ст. 38 КЗпП

Кучерова Оксана, юрист
Роботодавець не проводить індексацію заробітної плати. Чи може працівник звільнитися через таке порушення і чим це обернеться для роботодавця?

Отже, як ми вже встановили, більшість судів все-таки підтримують позицію про те, що індексація — це мінімальна державна гарантія в оплаті праці.

А тому проведення індексації заробітної плати — це не формальність, а важлива гарантія достатнього життєвого рівня населення, у тому числі його купівельної спроможності в умовах стрімкого зростання цін. Тому роботодавці повинні проводити індексацію незалежно від розміру виплачуваної заробітної плати.

А що робити працівникові, якщо він хоче все-таки отримати цю державну гарантію, але не хоче більше працювати з таким недобросовісним роботодавцем?

Нагадаємо, що відповідно до частини третьої ст. 38 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), у разі, якщо роботодавець не виконує законодавство про працю, умови колективного або трудового договору, працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням.

Зазначимо, що для того, щоб аргументувати свою заяву, працівнику треба навести конкретні факти порушення законодавства про працю з боку роботодавця. Це потрібно з метою переконання роботодавця у своїй правоті та стане для працівника необхідною доказовою базою в суді. Адже згідно зі ст. 81 Цивільного процесуального кодексу України від 18.03.2004 р. № 1618-IV кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Більше того, припинення трудового договору на підставі частини третьої ст. 38 КЗпП (внаслідок порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, умов колективного або трудового договору) передбачає обов’язкову виплату вихідної допомоги в розмірі, передбаченому в колективному договорі, але не менше тримісячного середнього заробітку (ст. 44 КЗпП). До речі, інтерес працівника звільнитися саме на підставі частини третьої ст. 38 КЗпП більше ніж обґрунтований. Він зможе претендувати на допомогу по безробіттю.

Таким чином, виходить, що вам доведеться виплатити усі суми, що належать працівникові при звільненні + вихідну допомогу.

А якщо суми, що належать працівникові при звільненні, були виплачені, а сума індексації зарплати все-таки не була нарахована і виплачена? Майте на увазі: працівник може звернутися до суду.

Як показує судова практика, вимоги працівників про стягнення невиплаченої індексації охоче задовольняються. Більше того, роботодавцеві доведеться ще і виплатити середній заробіток такому працівникові за затримку розрахунку при звільненні в порядку ст. 117 КЗпП. Як приклад, нещодавно Верховний Суд розглядав подібну ситуацію в постанові від 26.09.2018 р. у справі № 754/3781/16-ц. Аналогічної позиції дотримується і Харківський районний суд Харківської області в рішенні від 12.01.2018 р. у справі № 635/3768/17.

Тому наша порада роботодавцям: будьте уважними і проводьте індексацію, інакше її непроведення вам коштуватиме дорожче.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі