Теми статей
Обрати теми

Щодо подання Повідомлення про виплату коштів застрахованим особам

Фонд соціального страхування України
Лист від 12.11.2018 р. № 2.4-38-3513

Розглянувши лист редакції газети «Оплата праці» від 28.09.2018 р. № 53 щодо подання повідомлення про проведення виплат матеріального забезпечення застрахованим особам, виконавча дирекція Фонду соціального страхування України в межах своєї компетенції повідомляє наступне.

Відповідно до частини 1 статті 34 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105 фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам здійснюється робочими органами виконавчої дирекції Фонду в порядку, встановленому правлінням Фонду.

У період по 30 вересня 2018 року фінансування страхувальників здійснювалось відповідно до Порядку фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 22.12.2010 р. № 26.

Нормами зазначеного Порядку не передбачалось подання страхувальниками повідомлення про проведення виплат матеріального забезпечення застрахованим особам, а отже, якщо заява-розрахунок була подана до робочого органу виконавчої дирекції Фонду в період по 30 вересня 2018 року, таке повідомлення до робочого органу не подається.

З 1 жовтня 2018 року набув чинності Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 р. № 12 (далі — Порядок № 12).

Відповідно до пункту 10 Порядку № 12 після проведення виплат за рахунок коштів Фонду страхувальник подає повідомлення про проведення виплат за формою, наведеною у додатку 2 до цього Порядку.

Отже, повідомлення про проведення виплат матеріального забезпечення застрахованим особам слід подавати до робочого органу виконавчої дирекції Фонду у разі, якщо заява-розрахунок подавалась у період з 1 жовтня 2018 року згідно з Порядком № 12.

В. о. директора С. Нестеров

Коментар редакції

Повідомлення про виплату коштів застрахованим особам за «старими» заявами, поданими до 1 жовтня 2018 року, подавати не потрібно

Отже, з 01.10.2018 р. для роботодавців, які отримують кошти від ФСС (лікарняні, декретні, допомоги на поховання тощо) був уведений додатковий обов’язок повідомляти ФСС про проведення цих виплат застрахованим особам. Таким чином, отримавши «соцстрахівську» допомогу на спецрахунок, виплативши, перерахувавши її працівникам, страхувальник тепер зобов’язаний звітувати перед Фондом про те, що кошти виплачені в повному обсязі і в призначений строк (строки).

Форма повідомлення наведена в додатку 2 до Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 р. № 12 (далі — Порядок № 12).

З огляду на те, що новий обов’язок страхувальників уведений з 01.10.2018 р., виникло таке запитання: чи потрібно подавати повідомлення щодо виплат, які заявлені в «старих» заявах-розрахунках? Адже в нормативних документах відповіді на це запитання немає.

Тому з таким запитанням наша редакція звернулася до фахівців ФСС. Відповідь на нього надійшла лише зараз — лист ФСС від 12.11.2018 р. № 2.4-38-3513. Але, як мовиться, краще пізно, ніж ніколи.

Отже, що нам відповіли.

Важливо! За заявами-розрахунками, які були подані до 1 жовтня 2018 року, повідомлення про виплату коштів застрахованим особам подавати не потрібно.

Що можна додати?! Роботодавець зобов’язаний направити повідомлення Фонду, який надіслав фінансування, протягом місяця з дня проведення виплат застрахованим особам (п. 10 Порядку № 12). Як «вимірювати» місяць, не уточнено. Тому пропонуємо при визначенні місячного строку керуватися ст. 254 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV:

цитата

«строк, що визначений місяцями, спливає у відповідне число останнього місяця строку»

Так, наприклад, за фінансування, отримане від ФСС 8 жовтня 2018 року і виплачене 9 жовтня 2018 року, відзвітувати, подавши повідомлення, потрібно по 9 листопада 2018 року включно.

Що робити, якщо у визначений строк ви не уклалися? Скажімо так: Порядком № 12 штрафів за порушення такого строку не передбачено. Тож подавайте повідомлення навіть через півтора, два місяці… і спіть спокійно.

Але! Зауважте, сильно сваволити, розтягуючи строк подання повідомлення, у вас не вийде. Згідно з п. 11 Порядку № 12, якщо ви прострочите із звітом про виплачені «соцстрахівські» кошти більше ніж на 3 місяці (з дати фінансування), то чекайте на перевірку робочих органів ФСС щодо використання коштів Фонду. Тож не зловживаємо. Тим паче, що Фонд не вимагає від нас подання окремого повідомлення за кожною профінансованою заявою-розрахунком. В одному повідомленні ви можете зазначати виплати відразу за декількома заявами-розрахунками.

Олена ОГАЙ, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі