Теми статей
Обрати теми

У держоргані нова посада. Як індексувати зарплату держслужбовця, переведеного на неї

Лаврентьєва Жанна, головний спеціаліст відділу рівня життя і моніторингу бідності Департаменту рівня життя і моніторингу соціального розвитку Міністерства соціальної політики України
Працівники державної екологічної інспекції мають статус державного службовця. Згідно з постановою № 24 останнє підвищення окладів відбулося з 1 січня 2018 року. З 1 червня 2018 року змінено структуру держоргану та введено в дію відповідний штатний розпис (новий), в якому виведено сектор та введено відділ. З 01.01.2018 р. по 31.05.2018 р. держслужбовець обіймав посаду завідувача сектору з посадовим окладом 5400,00 грн. З 01.06.2018 р. його переведено на введену до штатного розпису посаду начальника відділу з посадовим окладом 6000,00 грн. Чи означає це, що після підвищення окладу у зв’язку з переведенням держслужбовця на посаду, введену до штатного розпису, січень 2018 року залишається «базовим» місяцем для цілей індексації зарплати? Чи індексувати в листопаді зарплату такому держслужбовцеві?

Згідно з абз. 1 п. 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078), у разі підвищення тарифних ставок (окладів) значення індексу споживчих цін (далі — ІСЦ) у місяці підвищення приймається за 1 або 100 %. Для проведення подальшої індексації обчислення ІСЦ здійснюється з місяця, що настає за місяцем підвищення грошового доходу (абз. 2 п. 5 Порядку № 1078). Право на індексацію в працівників виникне, коли ІСЦ наростаючим підсумком перевищить установлений поріг індексації 103 %.

Це означає, що «базовим» місяцем для індексації зарплати буде місяць, в якому підвищили оклад (тарифну ставку) за посадою.

Крім того, для окремих працівників (новоприйнятих, переведених на іншу роботу, таких, що вийшли з відпустки для догляду за дитиною до 3 (6) років) Порядком № 1078 передбачений особливий механізм обчислення ІСЦ. Так, згідно з п. 102 цього Порядку для такої категорії працівників передбачений механізм обчислення ІСЦ з місяця, що настає за місяцем підвищення посадового окладу (тарифної ставки) за посадою, яку обіймає працівник. Тобто для індексації зарплати таких працівників орієнтиром буде місяць останнього підвищення окладу в штатному розписі установи за обійманою посадою.

Водночас при індексації зарплати працівників бюджетної сфери є певні нюанси. Тут особливу увагу потрібно звернути на такий момент.

Важливо!

Бюджетні установи підвищують посадові оклади тільки згідно з актами Кабміну.

Це передбачено ст. 8 та 13 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

У свою чергу, цей факт впливає на індексацію зарплати працівників-бюджетників. А саме в бюджетних установах у питаннях індексації зарплати потрібно орієнтуватися на останнє законодавче підвищення окладів для відповідної категорії працівників. Тому й для новоприйнятих працівників, і для працівників, переведених на нові посади, незалежно від місяця введення посади до штатного розпису установи «базовим» буде місяць підвищення тарифних ставок (окладів) згідно з рішеннями Кабміну (законодавчим підвищенням).

Тому поява нової посади в штатному розписі не є новою посадою в держоргані на законодавчому рівні. І якщо до штатного розпису держоргану була введена нова посада, то розмір посадового окладу за нею буде встановлений згідно з вимогами відповідної постанови КМУ.

У наведеному запитанні держслужбовця перевели на посаду, введену в штатний розпис держоргану з 01.06.2018 р. Для індексації зарплати такого працівника використовуємо п. 102 Порядку № 1078, а саме орієнтуємося на місяць останнього підвищення окладу за обійманою посадою.

Так, оклади держслужбовців востаннє підвищувалися в січні 2018 року згідно з постановою КМУ «Про впорядкування структури заробітної плати працівників державних органів, судів, органів та установ системи правосуддя у 2018 році» від 25.01.2018 р. № 24. Отже, якщо в червні 2018 року до штатного розпису держоргану була введена нова посада держслужбовця (начальник відділу), то при індексації зарплати працівника, переведеного на таку посаду, слід орієнтуватися на останнє законодавче підвищення окладів для цієї категорії працівників, тобто «базовим» місяцем буде січень 2018 року.

Право на індексацію зарплати для «базового» січня 2018 року настало в листопаді 2018 року. Коефіцієнт індексації склав 4,0 % (1,009лютий х 1,011березень х 1,008квітень х 1,000травень х 1,000червень х 0,993липень х 1,000серпень х 1,019вересень х 100 - 100), сума індексації — 73,64 грн. (1841 грн. х 4,0 %).

Висновок

Для новоприйнятих працівників та працівників, переведених на нові посади, незалежно від місяця введення посади до штатного розпису установи «базовим» місяцем буде місяць підвищення тарифних ставок (окладів) згідно з рішеннями Кабміну.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі