Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Заява-розрахунок для отримання «непрацездатних» виплат

Щоб отримати грошові кошти від соцстраху для виплати лікарняних, декретних та інших видів соцдопомоги роботодавець повинен подати Заяву-розрахунок (додаток 1 до Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення <...>, затвердженого постановою ФССУ від 19.07.2018 р. № 12). Деякі нюанси заповнення такої Заяви роз’яснив ФСС 25.09.2018 р. на своєму сайті (http://www.fssu.gov.ua).

На лицьовому боці Заяви-розрахунку зазначають загальні дані страхувальника, а на зворотному — загальну кількість днів тимчасової непрацездатності (відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами) і загальну суму допомоги, яку виплачують за рахунок коштів ФСС.

У додатку 1.1 зазначають інформацію за кожною застрахованою особою:

• її дані (колонки 2 — 5);

• вид зайнятості (колонка 6);

• причину та період тимчасової непрацездатності згідно з листком непрацездатності (колонки 7 — 12);

• загальну кількість днів тимчасової непрацездатності та суму оплати (колонки 13 і 15);

• кількість днів і суму допомоги, що будуть сплачені за рахунок коштів ФСС (колонки 14 і 16);

• загальний страховий стаж у місяцях (колонка 21). Наприклад, якщо він складає 8 повних років і більше, то до колонки 21 вноситься запис «96»;

• страховий стаж за останні 12 місяців (колонка 22) для контролю правильності розрахунку середньої зарплати з урахуванням обмежень, установлених п. 29 Порядку № 1266 і ч. 4 ст. 19 Закону № 1105.

Крім цього, ФСС акцентував увагу на заповненні граф 17 — 19 додатка 1.1 для чорнобильців. Їх заповнення залежить від виду матеріального забезпечення. Так, наприклад, для працівника з «чорнобильськими» пільгами:

• при звичайному захворюванні (причина непрацездатності «1» або «3») зазначте кількість днів починаючи з 6-го дня непрацездатності (колонка 17) і суму, на яку збільшений розмір допомоги починаючи з 6-го дня непрацездатності, у зв’язку із застосуванням пільги за страховим стажем у вигляді виплати компенсації у розмірі 100 % заробітної плати для осіб, які мають страховий стаж менше 8 років (колонка 18). Наприклад, без пільг нарахувати допомогу з листка непрацездатності необхідно у розмірі 70 %, у зв’язку з наявністю пільг нараховується допомога у розмірі 100 %. Різниця у розмірі 30 % нарахованої суми допомоги за рахунок коштів Фонду підлягає відображенню в колонці 18. При цьому кількість днів, зазначених у колонках 14 і 17, повинна збігатися;

• при наданні «декретної» відпустки (причина непрацездатності «8») в колонках 17 і 18 потрібно відобразити різницю в кількості днів і суми допомоги (нарахованої за ці додаткові дні) між декретною відпусткою, наданою на загальних підставах, і декретною відпусткою, наданою на пільгових умовах, жінкам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і віднесені до 1 — 3 категорій (180 днів - 126 днів = 54 дні і суму допомоги за ці 54 дні).

Зауважте: якщо ви заповнюєте колонки 17 і 18, то обов’язково в колонці 19 зазначте серію і номер (чи номер) «чорнобильського» посвідчення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі