№20/1

Оплата праці, жовтень, 2018/№ 20/1 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Повідомлення працівника про початок відпустки: оформляємо правильно У графіку відпусток зазначено період надання щорічної основної відпустки працівника — жовтень 2018 року. Як правильно повідомити працівника про початок відпустки?
  • Щорічна відпустка зі святкового дня: чи можливо? За графіком змінності робоча зміна охоронця припадає на 14.10.2018 р., тобто на святковий день. Цей працівник просить надати йому відпустку саме з 14.10.2018 р. тривалістю 14 календарних днів. Адміністрація установи не заперечує. Але наскільки законно це з точки зору трудового законодавства?
  • Працівник-студент: надаємо й оплачуємо навчальну відпустку Ваш працівник хоче отримати вищу освіту, прагне самовдосконалюватися і готовий для цього жертвувати своїм вільним часом? Цінуйте і підтримуйте його. Що може зробити роботодавець для полегшення життя працівника-студента? Звичайно, створити необхідні умови для поєднання роботи і навчання, надавши йому додаткову відпустку у зв’язку із навчанням. Про особливості надання навчальних відпусток студентам ПТНЗ*, ВНЗ, навчальних закладів післядипломної освіти й аспірантам поговоримо у сьогоднішній статті.
  • Навчальна відпустка: відповідаємо на ваші запитання «Вік живи — вік учись» — говорить народна мудрість. Тож нікого не здивуєш працівником, який паралельно з роботою продовжує навчатися на заочній або вечірній формі навчання. Роботодавці створюють таким працівникам необхідні умови для поєднання роботи і навчання, зокрема надають додаткові оплачувані навчальні відпустки. У цій статті ми відповімо на найпоширеніші запитання наших читачів з приводу оформлення навчальних відпусток.
  • Прийняти на роботу / укласти ЦПД у вихідний день можна, тільки обережно Кожен із нас знає, що, за загальним правилом, працювати потрібно в робочий час і робочі дні, а відпочивати — у вихідні дні. Тому з метою підтримання морального та фізичного здоров’я кожного працівника робота у вихідний день забороняється і можлива тільки у виняткових випадках. Останнім часом на нашу гарячу лінію стали активно надходити запитання про можливість прийняття людини на роботу / укладення ЦПД у вихідний день. Давайте і ми з вами розберемося із цим.
  • Аліменти — лише через держвиконавця?! Аліменти… Здавалося б, проблема виключно побутова. Та ж ні! У результаті клопоту додається не лише в сім’ї, але й у роботодавця (читай: бухгалтера). Свіже підтвердження тому: боротьба зі злісними неплатниками аліментів призвела до змін у виконавчому законодавстві, які, у свою чергу, відрикошетили по госпсуб’єктах. Маємо на увазі новий порядок перерахування аліментів. На кого він поширюється? Як бути тим, хто вже відраховував аліменти за постановами державних і приватних виконавців, а також за виконавчими листами?
  • Виплати працівникові за рішенням суду: «чистими»! Ситуація, можна сказати, буденна. У спорі між працівником і роботодавцем переміг працівник. Суд присудив виплатити переможцеві заробітну плату за час вимушеного прогулу. Зрозуміло, у працівника виникає дохід. Отже, постає питання з його оподаткуванням. Роботодавець стягнув податки з суми, зазначеної в судовому рішенні, і різницю виплатив працівникові. Але в ситуацію втрутився держвиконавець… Про те, як далі розвивалися події і чим усе закінчилося, читайте далі.
  • Чи можна змінити підставу для звільнення за власним бажанням? Працівник хоче звільнитися за частиною третьою ст. 38 КЗпП* на підставі того, що роботодавець порушив законодавство про працю. Якщо роботодавець нічого не порушував, то чи можна змінити підставу для звільнення на частину першу ст. 38 КЗпП (за власним бажанням)?
  • Як запровадити нове в організації Щоб вижити в середовищі, що нестримно змінюється, а зміни торкаються економічних, політичних, світоглядних аспектів життя, організації доводиться створювати щось нове і самій змінюватися, розвиватися, пристосовуватися й удосконалюватися. Інакше вже не вийде, ніяк! Водночас співробітники організації, і навіть окремі її підрозділи, нерідко чинять спротив нововведенням. Чому так відбувається, як запроваджувати нове грамотно, як здолати спротив, що виникає? Пошуку відповідей на ці запитання ми вирішили присвятити цілу статтю.
  • Перелік святкових днів, професійних і міжнародних свят у листопаді 2018 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі