Теми статей
Обрати теми

У місяці лише премія: два схожі випадки — два різні висновки про сплату ЄСВ з МЗП

Максименко Леся, експерт з питань оплати праці
Усім уже давно знайоме ЄСВшне правило: якщо зарплата нарахована в розмірі менше МЗП, то ЄСВ-нарахування за основними працівниками без інвалідності проводяться виходячи з розміру мінзарплати. Але, як завжди, практика підкидає несподівані задачки. Давайте їх вирішимо.

Отже, виникли дві ситуації, що майже ідентичні одна одній, але мають у підсумку два абсолютно протилежних висновки щодо нарахування ЄСВ з МЗП. Ми вирішили вас із ними познайомити.

Місяць «за свій рахунок» + премія → є доплата ЄСВ до МЗП

Працівник увесь місяць (30 календарних днів) перебував у відпустці «за свій рахунок» на підставі п. 6 ст. 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) як пенсіонер за віком. У цьому ж місяці йому нарахована премія, яка менше розміру МЗП. Інших нарахувань цього місяця немає.

Отже, ситуація викликає наступне запитання: чи треба сплачувати ЄСВ з МЗП за місяць, в якому працівник перебував усі робочі дні у відпустці без збереження заробітної плати і при цьому отримав дохід у вигляді премії?

Забігаючи наперед скажемо: відповідь залежить від того, якій особі була надана така відпустка. Але ми до цього ще з вами повернемося.

Згадаємо базові правила нарахування ЄСВ. Вони нам стануть у пригоді.

Так, вимоги ч. 5 ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI і п. 9 розд. III Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449 (далі — Інструкція № 449), говорять про те, що

Увага! Сплата ЄСВ з МЗП повинна виконуватися за умови перебування з працівником у трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацювання ним усіх робочих днів звітного місяця.

У викладеній ситуації працівник увесь місяць перебував із роботодавцем у трудових відносинах, АЛЕ при цьому жодного дня цього місяця не працював. І не будь цього місяця премії, то вимогу про сплату ЄСВ з МЗП виконувати не треба було б. Тож висновки робити ще зарано. «Копаємо» далі.

Тим же пунктом розд. III Інструкції № 449 перераховані ситуації, коли вимога про сплату ЄСВ з МЗП не застосовується:

1) до доходу сумісника, до винагороди за договором ЦПХ непрацівнику підприємства;

2) до бази нарахування ЄСВ працівника з інвалідністю (до неї застосовують пільгові ставки: 8,41 %; 5,3 %; 5,5 %);

3) якщо працівник увесь місяць був у відпустці за свій рахунок, у тому числі відповідно до п. 18 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки, і в цих місяцях не були нараховані ніякі виплати.

І знову не те… «Наш» працівник не сумісник, не працівник з інвалідністю, не АТОшник. Питання відкрите: що робити з ЄСВ?

Із цього приводу є роз’яснення ДФСУ (лист від 10.02.2017 р. № 2649/6/99-99-13-02-03-15). У ньому контролери нагадують, що

цитата

базою нарахування ЄСВ є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну і додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, і сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Виходячи з цього, фіскали озвучили алгоритм нарахування ЄСВ у разі, коли працівник був у відпустці без збереження зарплати:

• працівник перебуває частину календарного місяця у відпустці без збереження зарплати і його дохід у вигляді зарплати за відпрацьований час не перевищує розміру мінзарплати — сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінзарплати, встановленої законом на місяць, за який нараховується зарплата, і ставки ЄСВ;

• працівник перебуває у відпустці без збереження заробітної плати повний календарний місяць — ЄСВ не нараховується, оскільки відсутня база для його нарахування.

Дотримуючись цього алгоритму, можемо зробити свій висновок.

Висновок. Якщо працівник — пенсіонер за віком перебував усі робочі дні місяця у відпустці без збереження заробітної плати і при цьому отримав у цьому місяці дохід, оподатковуваний ЄСВ, — ЄСВ нараховується, оскільки є база для його нарахування. Якщо база менше розміру МЗП, то вимогу про сплату ЄСВ з МЗП потрібно виконувати.

Тобто в цій ситуації, якщо премія працівника, що перебував увесь місяць у відпустці за «свій рахунок», — це єдиний дохід цього місяця, і він менший, ніж МЗП (2018 року — 3723 грн.), наприклад — 500 грн., ЄСВ, нарахований за цей місяць, буде таким:

• на суму премії:

500 грн. х 22 % = 110 грн.;

• на додаткову базу ЄСВ:

(3723 грн. - 500 грн.) x 22 % = 709,06 грн.

Місяць «за свій рахунок» + премія → немає доплати ЄСВ до МЗП

Працівник увесь місяць (30 календарних днів) перебував у відпустці «за свій рахунок» на підставі п. 6 ст. 25 Закону про відпустки як особа з інвалідністю III групи. У цьому ж місяці йому нарахована премія в розмірі менше МЗП. Інших виплат цього місяця немає. В якому розмірі у такому разі сплачувати ЄСВ?

І ось тут ми підійшли до того, про що говорили на початку матеріалу: принцип нарахування ЄСВ залежить від того, якій особі була надана така відпустка. Звернули увагу? У першому випадку відпустка «свій рахунок» на 30 календарних днів була надана пенсіонерові за віком. А в цій ситуації: така ж відпустка, тієї ж тривалості, надана на підставі тієї ж норми Закону про відпустки особі з інвалідністю III групи.

А як відомо: на підставі усе того ж п. 9 розд. III Інструкції № 449 до бази нарахування ЄСВ працівника з інвалідністю застосовують пільгові ставки 8,41 %, 5,3 %, 5,5 %, тому вимогу про сплату ЄСВ з МЗП не застосовують.

Висновок. Якщо працівник з інвалідністю перебував усі робочі дні місяця у відпустці без збереження заробітної плати і при цьому отримав дохід, оподатковуваний ЄСВ, — ЄСВ (8,41 %, 5,3 %, 5,5 %) нараховується тільки на суму премії, вимогу про сплату ЄСВ з МЗП виконувати не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі