Теми статей
Обрати теми

Встановлюємо доплату за ведення військового обліку

Коновал Світлана, державний експерт експертної групи з питань оплати праці в бюджетній сфері та грошового забезпечення Директорату норм та стандартів гідної праці Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України
У посадовій інструкції працівника терцентру (інспектора з кадрів) не прописаний обов’язок ведення військового обліку. Чи можна йому встановити доплату за ведення військового обліку, якщо вона не визначена Умова ми № 308/519?

Передусім відзначимо, що персональний облік військовозобов’язаних ведеться згідно з Порядком організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженим постановою КМУ від 07.12.2016 р. № 921 (далі — Порядок № 921).

Відповідно до п. 11 Порядку № 921 за наявності на військовому обліку в державних органах, на підприємствах, в установах і організаціях менше 500 призовників і військовозобов’язаних, обов’язки з ведення військового обліку покладаються на посадових осіб служби персоналу або служби управління персоналом, якому встановлюється доплата в розмірі до 50 % посадового окладу, крім державних службовців.

Така доплата встановлюється у разі, якщо на посадову особу служби персоналу або служби управління персоналом покладаються додаткові обов’язки з ведення військового обліку, які не передбачені посадовою інструкцією.

Якщо в посадовій інструкції, наприклад інспектора з кадрів, визначено завдання з ведення військового обліку, то доплата, передбачена Порядком № 921, не виплачується. У такому разі спеціаліст кадрової служби при веденні військового обліку виконує свої безпосередні обов’язки та отримує відповідну оплату з урахуванням виконання зазначених функціональних обов’язків (див. лист Мінсоцполітики від 09.02.2018 р. № 227/0/101-18/281).

Стосовно нашого запитання, доплата за ведення військового обліку може бути встановлена працівникові терцентру (інспектору з кадрів), у посадовій інструкції якого не встановлений обов’язок ведення військового обліку. Але, враховуючи, що вона не перерахована серед доплат в Умовах оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соцзахисту населення, затверджених наказом Мінпраці та МОЗ України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519), зробити це можна тільки у межах фонду оплати праці і після здійснення обов’язкових виплат (підвищень окладів, доплат тощо), передбачених Умовами № 308/519 (див. лист Мінсоцполітики від 12.09.2013 р. № 1033/13/84-13).

Граничний розмір доплати складає 50 % посадового окладу. А конкретний її розмір установлює керівник установи, організації.

Висновки

• Працівникові терцентру (інспекторові з кадрів), у якого не прописаний у посадовій інструкції обов’язок ведення військового обліку, встановлюється доплата за ведення військового обліку.

• Встановити таку доплату можна тільки у межах фонду оплати праці і після здійснення обов’язкових виплат (підвищень окладів, доплат тощо), передбачених Умовами № 308/519.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі