Теми статей
Обрати теми

ПСП для одинокої матері

Івлєва Наталія, експерт з оплати праці
Чи має право мати двох дітей (3 і 10 років), працюючи на повній зайнятості (з/п складає 4173 грн.), користуватися ПСП? Якщо так, то які документи необхідно надати? Діти від різних батьків, а саме: один з батьків має можливість надати підтверджуючий документ, що не користується цією пільгою на своєму місці роботи, а інший (з яким жінка в офіційному розлученні і який платить аліменти на дитину) не має місця роботи, тому не може підтвердити або спростувати використання ПСП.

Працівниця, про яку йде мова в запитанні, може претендувати на ПСП «на дітей» за двома підставами:

1) як особа, що має двох дітей віком до 18 років (п.п. 169.1.2 ПКУ). У поточному році — по 960,50 грн. на кожну дитину;

2) як одинока мати, що має дітей віком до 18 років (п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ), — по 1440,75 грн. на кожну дитину.

Але скористатися можна тільки однією підставою, що надає право на більший розмір ПСП (п.п. 169.3.1 ПКУ). Далі слід уточнити, хто вважається одинокою матір’ю для цілей застосування ПСП?

Відповідь на це запитання знаходимо в п.п. 1 п. 5 Порядку надання документів для застосування ПСП, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1227 (далі — Порядок № 1227). Там передбачено, що одинокою матір’ю вважається особа, яка на момент застосування ПСП, маючи дитину (дітей) віком до 18 років, не перебуває в шлюбі, зареєстрованому згідно із законом.

Документи для застосування ПСП перераховані в п.п. 1 п. 5 Порядку № 1227. Для одинокої матері це:

• заява про застосування ПСП;

• копія свідоцтва про народження дитини (дітей) або документ із зазначенням відомостей про батька дитини в Книзі реєстрації актів цивільного стану;

• копія паспорта.

Це вичерпний перелік документів. Але як роботодавець дізнається, що жінка в розлученні? Адже одного лише слова працівниці про це недостатньо. При розлученні за діючими правилами РАЦСу штамп із відміткою «Шлюб розірвано» в паспорт ставити не обов’язково. Документом, який підтверджує факт розірвання шлюбу, слугує рішення суду про розірвання шлюбу (така практика застосовується для розлучень з липня 2010 року). Ось його копію і можна «залучити до справи».

Врахуйте: у разі розлучення батьків одиноким вважатиметься той із них, з ким після розлучення проживає дитина (діти).

При цьому факт отримання/неотримання аліментів від батька дитини значення не має.

Нагадаємо! Застосовують ПСП до доходу у вигляді зарплати, нарахованого роботодавцем на користь працівника протягом звітного податкового місяця, якщо розмір такого доходу не перевищує граничної суми, визначеної згідно з п.п. 169.4.1 ПКУ. У 2019 році — 2690 грн. Для застосування ПСП «на дітей» одному з батьків граничний дохід обчислюють кратно кількості дітей.

У випадку, що розглядається нами, у жінки двоє дітей від різних батьків, тому право на збільшення граничного розміру зарплати кратно кількості дітей (ПСП «на дітей») є тільки у неї. Тож зазначати в заяві на застосування ПСП про те, що батьки дітей таким правом не користуються за місцем застосування ПСП, не треба. Якщо ж діти від одних батьків, то вони самостійно приймають рішення, хто з двох скористається цим правом.

Оскільки сума зарплати працівниці (4173 грн.) не перевищує граничного розміру — 5380 грн. (2690 грн. х 2), до її доходу можна застосовувати ПСП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі