Теми статей
Обрати теми

Лікарняний лист: чи обов’язкова відмітка про діагноз?

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Працівник хворіє протягом 4 місяців (загальне захворювання). За цей час він надав 5 лікарняних листів. У двох із них не зазначений діагноз. Зараз працівник приніс направлення на медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) — форму № 088/о*. В ній від роботодавця вимагається заповнити графи «12. Частота і тривалість тимчасової непрацездатності (відомості за останні 12 місяців)» і «13. Зміна професії або умов роботи за останній рік:». Графа 12 заповнюється на підставі інформації, що міститься в лікарняних листах, наданих працівником за останній рік. Зокрема, містить колонку «найменування хвороби», яку можна заповнити тільки за умови наявності відмітки про діагноз у лікарняному листі. Чи можна приймати у працівника та оплачувати лікарняні листи без зазначення діагнозу у такому разі? Чи обов’язково заповнювати у формі № 088/о колонку «найменування хвороби»?

* Форма первинної документації № 088/о «Направлення на медико-соціальну експертну комісію (МСЕК), затверджена наказом МОЗ від 14.02.2012 р. № 110.

З приводу виплати допомоги на підставі наданих працівником лікарняних листів-продовжень без діагнозу поспішаємо заспокоїти.

Їх оплачувати можна. Це випливає з положень п.п. 3.2 Інструкції № 532**, в якому передбачено:

** Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена спільним наказом МОЗ, Мінсоцполітики, ФСС з ТВП, ФСС від НВВ від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406.

• у графі «Діагноз первинний» лікар зазначає первинний діагноз у перший день видачі листка непрацездатності;

• у графі «Діагноз заключний» — остаточний діагноз;

• у графі «шифр МКХ-10» — шифр діагнозу відповідно до Міжнародної статистичної класифікації хвороб і споріднених проблем охорони здоров’я десятого перегляду, прийнятої 43-ю Всесвітньою асамблеєю охорони здоров’я 01.01.93 р. (далі — шифр МКХ-10).

• діагноз первинний, діагноз заключний і шифр МКХ-10 наводяться в лікарняному листі виключно за письмовою згодою хворого.

Важливо!

у разі, якщо хворий не дав письмової згоди, первинний і заключний діагнози, а також шифр МКХ-10 у лікарняному листі не зазначають.

Відмовити в призначенні допомоги працівникові страхувальник має право тільки у випадках, позначених ст. 23 Закону про соцстрахування. Серед таких випадків відсутність діагнозу в лікарняному листі не зазначена. А це означає, що комісія із соціального страхування має право призначити допомогу з лікарняних листів без відмітки про діагноз.

Але у випадку, що розглядається нами, паралельно виникає ще одне запитання: як оплачувати лікарняні, що йдуть підряд один за одним, — скільки днів повинно бути оплачено за рахунок роботодавця, а скільки за рахунок ФСС?

Відповідь залежить від того, вважається захворювання, вказане в цих листах, одним страховим випадком чи різними.

Згідно з п. 1.3 Положення про експертизу тимчасової непрацездатності, затвердженого наказом МОЗ від 09.04.2008 р. № 189 (далі — Положення № 189): якщо особа стала непрацездатною в результаті одного і того ж захворювання, то випадок тимчасової непрацездатності не уривається.

Лікар встановлює діагноз захворювання, стежить за його динамікою, а надалі враховує цей факт при виписуванні листків непрацездатності.

Якщо захворювання одне, але «розтягнуте» на декілька лікарняних листів, то зрозуміти це можна за інформацією з полів: «ПРОДОВЖЕННЯ ЛИСТКА № », «СТАТИ ДО РОБОТИ» «Шифр МКХ-10» і «Діагноз первинний», «Діагноз заключний». Якщо діагноз у лікарняних листах-продовженнях все-таки зазначений, то він зазвичай буває однаковим або взаємопов’язаним (у разі ускладнень) (але ви, звичайно, розбиратися в цьому не повинні).

Як зрозуміти, що страховий випадок один, якщо діагнозу немає? Орієнтуватися треба на інформацію з полів «ПРОДОВЖЕННЯ ЛИСТКА № » і «СТАТИ ДО РОБОТИ».

У першому лікарняному листі в полі «СТАТИ ДО РОБОТИ» повинно бути зазначено, що особа продовжує хворіти. У другому — в полі «ПРОДОВЖЕННЯ ЛИСТКА № » вказують серію і номер попереднього (першого) лікарняного листа. У подальших лікарняних повинен дотримуватися такий же принцип заповнення цих полів.

У цьому випадку лікар, керуючись п. 1.3, п.п. 5.1.11 Положення № 189 (про безперервність тимчасової непрацездатності) і пп. 3.1 та 3.13 Інструкції № 532, виписав 5 лікарняних листів, які стосуються одного страхового випадку. Як сказано в запитанні — загальне захворювання. Тобто оплату перших п’яти днів за рахунок роботодавця потрібно здійснювати тільки за одним — першим лікарняним листом. Інші дні хвороби оплачуються ФСС.

Переходимо до другого запитання.

Відповідно до п. 4.1 Інструкції № 455*** лікарсько-консультаційна комісія (ЛКК) лікувально-профілактичної установи за місцем проживання або лікування повинна направити хворого на МСЕК для огляду, якщо працівник хворів протягом 4 місяців з дня настання тимчасової непрацездатності.

*** Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

У цьому випадку так і сталося: працівник хворів протягом 4 місяців, його направляють на МСЕК.

Після огляду МСЕК може прийняти рішення про визнання хворого: працездатним; непрацездатним (що потребує доліковування); інвалідом певної групи і категорії.

Такий висновок МСЕК є підставою для продовження або закриття листка непрацездатності. Інформація, зазначена роботодавцем у графах 12 та 13 форми № 088/о, допомагає МСЕК прийняти таке рішення.

Графа 12 форми № 088/о заповнюється на підставі інформації, що міститься в лікарняних листах, наданих працівником за останні 12 місяців. Зокрема, містить колонку «найменування хвороби», яку можливо заповнити тільки за умови наявності відмітки про діагноз в лікарняному листі (листах).

Увага!

Якщо в лікарняних листах відміток про діагноз немає, то заповнювати колонку «найменування хвороби» роботодавець не має права.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі