Теми статей
Обрати теми

Санаторно-курортний лікарняний: на що звернути особливу увагу

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Працівникові був оплачений лікарняний лист, виписаний на період санаторно-курортного лікування, необхідність якого встановила ЛКК лікувально-профілактичного закладу за місцем спостереження. Зараз перевірка ФСС «знімає» за цим листом суму лікарняних. Причина: неправильне оформлення бланка лікарняного листа — не зазначений номер реабілітаційної путівки. Наскільки це правомірно?

У питанні йдеться про один з чотирьох видів матеріального забезпечення і соціальних послуг із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, передбачених у ст. 20 Закону про соцстрахування. А саме про оплату лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм. Частина 8 та абз. 2 п. 10 ст. 22 Закону про соцстрахування передбачає надання допомоги по тимчасовій непрацездатності застрахованій особі у випадках направлення її на таке лікування безпосередньо із стаціонару лікувального закладу. Допомога надається за весь час перебування в санаторно-курортному закладі з урахуванням часу на проїзд (туди та у зворотному напрямку). Підставою для призначення такої допомоги є листок непрацездатності. Через його неправильне заповнення якраз і виникли труднощі в нашого читача.

Інструкції! Інструкції! І ще раз — Інструкції!

Запам’ятайте, зразкове оформлення лікарняного листа (далі — ЛЛ) — це перше, на що потрібно звернути увагу, приймаючи його у працівника. Від нас цього вимагає ч. 1 ст. 31 Закону про соцстрахування.

Тільки оформлений в установленому порядку ЛЛ (у випадку із сумісниками — засвідчена копія) є підставою для нарахування лікарняних (декретних) виплат.

Перевіряти ЛЛ на правильність оформлення потрібно керуючись двома «лікарняними» інструкціями. Це Інструкція № 455* та Інструкція № 532**. Давайте подивимося, що в них сказано про заповнення ЛЛ, виписаного в разі направлення на доліковування в реабілітаційне відділення санаторно-курортного закладу.

* Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

** Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена спільним наказом МОЗ, Мінсоцполітики, ФСС з ТВП, ФСС від НВВ від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406.

Вимоги щодо оформлення ЛЛ у разі направлення на доліковування в реабілітаційне відділення санаторно-курортного закладу чітко визначені в пп. 4.4 і 5 Інструкції № 532.

Так, у п. 4.4 цієї Інструкції зазначено:

цитата

«у разі направлення на доліковування в реабілітаційне відділення санаторно-курортного закладу в ЛЛ зазначаються номер реабілітаційної путівки, дати початку і закінчення путівки, назва санаторно-курортного закладу».

Тож, як бачите, ФСС має рацію — у ЛЛ повинен значитися номер реабілітаційної путівки. Без нього ЛЛ оформлений з порушенням установленого порядку.

Отже, на жаль, дії перевіряючих правомірні. У цьому конкретному випадку ревізори ФСС «знімають» суму лікарняних абсолютно обґрунтовано.

На що ще потрібно звернути увагу в заповненні «санаторного» ЛЛ

У п. 5 Інструкції № 532 наведені детальніші вимоги до заповнення окремих граф ЛЛ у таких страхових випадках.

Причому вони висунені окремо для ЛЛ, що заповнюється в лікувально-профілактичному закладі, який направляє хворого на доліковування в реабілітаційне відділення санаторно-курортного закладу, і окремо для ЛЛ, що заповнюється в такому санаторно-курортному закладі. Наведемо ці вимоги в таблиці нижче.

Назва графи ЛЛ

Опис заповнення

ЛЛ виписує лікувально-профілактичний заклад за місцем спостереження

Графа «Стати до роботи»

Робиться запис «доліковування в санаторно-курортному закладі» і зазначається дата початку путівки

Графа «Видано новий листок непрацездатності (продовження) №...»

Зазначається номер нового листка непрацездатності, який заповнюється в стаціонарі або в денному стаціонарі закладу охорони здоров’я на період доліковування

ЛЛ оформляє санаторно-курортний заклад (реабілітаційне відділення)

У правому верхньому куті ЛЛ

Ставиться печатка закладу охорони здоров’я «Для листків непрацездатності»

Графа «Причина непрацездатності:»

Підкреслюється «захворювання загальне — 1»

Графа «Режим»

Зазначається «санаторний»

Графа «Перебував у стаціонарі»

Зазначаються дати госпіталізації і виписки з реабілітаційного відділення

Графа «Звільнення від роботи»

У першому стовпці «З якого числа» — зазначається дата початку путівки; у другому стовпці «До якого числа включно» — дата виписки

Графа «Стати до роботи»

Буквами пишуть число та місяць, коли приступити до роботи, зазначаються посада, прізвище лікаря та завідувача реабілітаційного відділення, їх підписи, які засвідчуються круглою печаткою санаторно-курортного закладу

У разі продовження тимчасової непрацездатності підкреслюється «Продовжує хворіти» і заповнюється графа «Видано новий листок непрацездатності (продовження) №…»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі