Теми статей
Обрати теми

Визначаємо «базовий» місяць на новоствореному підприємстві

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці
Підприємство було створене в травні 2018 року. У цьому ж місяці було затверджено штатний розпис. Водночас фактичну діяльність таке підприємство розпочало тільки в липні 2018 року, зокрема були прийняті перші працівники. Яким буде «базовий» місяць для нарахування індексації працівникам на такому підприємстві?

Для новоприйнятих працівників Порядок № 1078 висуває особливі вимоги при індексації зарплати. Так, індекс споживчих цін (далі — ІСЦ) наростаючим підсумком розраховують із місяця, що настає за місяцем підвищення тарифної ставки (посадового окладу) за посадою, яку обіймає працівник (п. 102 Порядку № 1078).

Тобто для індексації зарплати новоприйнятих працівників орієнтиром буде місяць останнього підвищення окладу за посадою, на яку прийнятий працівник.

Якщо ж працівник прийнятий на новостворену посаду, обчислення ІСЦ для проведення індексації повинне здійснюватися з наступного після створення посади місяця (лист Мінсоцполітики від 14.06.2016 р. № 263/10/136-16). Тобто

Увага!

«базовим» місяцем працівника, прийнятого на новостворену посаду, буде місяць створення нової посади (її введення до штатного розпису).

Адже саме цього місяця в штатному розписі затверджений розмір окладу за конкретною посадою.

Водночас рішення з цього питання приймається підприємством самостійно в колективному договорі. Нагадаємо, що для госпрозрахункових підприємств існує спеціальна норма — абз. 12 п. 5 Порядку № 1078. Нею передбачено, що працівникам підприємств і організацій, що перебувають на госпрозрахунку, підвищення заробітної плати у зв’язку зі зростанням рівня інфляції здійснюють в порядку, встановленому в колективних договорах, але не нижче норм, передбачених Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII і положеннями Порядку № 1078. Тобто «покращуючі» особливості та умови проведення індексації зарплати можуть установлюватися госпрозрахунковими підприємствами в колективних договорах або інших документах, що регламентують оплату праці.

Повернемося до поставленого запитання. «Базовим» місяцем у цьому випадку буде травень 2018 року. Адже саме цього місяця були створені посади на новому підприємстві і встановлені в штатному розписі оклади за ними. Обчислення приросту ІСЦ наростаючим підсумком розпочинають із червня 2018 року.

Уперше право на індексацію зарплати працівників, які приступили до роботи в липні 2018 року, виникло в січні 2019 року. Коефіцієнт індексації склав 4,3 %

(1,000червень х 0,993липень х 1,000серпень х 1,019вересень х 1,017жовтень х 1,014листопад х 100 - 100),

а сума поточної індексації (за умови повністю відпрацьованого місяця на повній ставці) — 82,60 грн. (1921 грн. х 4,3 %). Такий же коефіцієнт та сума індексації зберігаються і в лютому — квітні 2019 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі