Теми статей
Обрати теми

Декретниця виходить раніше строку: як оформити, що з допомогою?

Савченко Олена, налоговый эксперт
Ситуація. Працівниця, яка перебувала в декреті, хоче достроково вийти на роботу. Чи потрібно їй повертати допомогу по вагітності та пологах? Чи втратить вона допомогу при народженні дитини? Як оформити достроковий вихід на роботу? Зараз усе з’ясуємо.

Про допомогу

Спочатку давайте уточнимо такий момент. Для працюючих жінок, які планують або вже стали мамами, передбачені певні «трудові» пільги та гарантії, однією з яких є «декретна» відпустка.

Знову ж таки, трудовим законодавством не передбачено такого терміна.

А на практиці під «декретною» відпусткою можуть розумітися відразу декілька видів відпусток. Зазвичай «декретною» відпусткою називають відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Рідше — відпустку для догляду за дитиною до 3 років, відпустку для догляду за дитиною до 6 (у загальному випадку) років.

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, нагадаємо, надається жінкам на підставі листка непрацездатності.

Її тривалість становить 70 календарних днів до пологів і 56 календарних днів (70 календарних днів — у разі народження двох і більше дітей та у випадку ускладнення пологів) після пологів, починаючи з дня пологів. Після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку. Ця відпустка надається за заявою жінки й оформляється наказом (розпорядженням) керівника підприємства.

У деяких випадках відпустка для догляду за дитиною надається до досягнення нею 6-річного віку.

Ця відпустка надається тільки у разі наявності відповідної довідки про стан здоров’я дитини, згідно з якою дитина не може перебувати в дитячій установі й потребує догляду тільки в домашніх умовах.

Якщо ми маємо справу з ситуацією, коли жінка перериває саме відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, то в цьому разі частину допомоги по вагітності та пологах їй доведеться повернути.

А саме: допомогу потрібно буде повернути ФСС за дні, коли жінка працювала, а не перебувала в декретній відпустці (див. лист ФСС з ТВП від 16.09.2013 р. № 04-29-2494).

А ось якщо жінка перериває відпустку для догляду за дитиною до 3 (до 6) років, то допомогу по вагітності та пологах повертати не потрібно. Допомога по догляду до 3 років уже давно не виплачується. Відповідно її теж неможливо втратити.

На замітку! У схожій ситуації, коли відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами переривається звільненням (наприклад, за власним бажанням (ст. 38 КЗпП) або за згодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП)), сума допомоги по вагітності та пологах за частину відпустки, яка припадає на період після звільнення, перерахунку та поверненню не підлягає (лист ФСС від 15.05.2018 р. № 2.4-15-1677 // «ОП», 2018, № 14, с. 8).

Залишається ще допомога при народженні дитини. Але й на таку допомогу вихід на роботу ніяк не вплине. Навіть якщо працівниця працюватиме в режимі повного робочого часу.

Річ у тому, що виключний* перелік підстав для припинення виплати допомоги при народженні дитини наведено ч. 9 ст. 11 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-XII. Це:

* Відповідно до рішення Конституційного Суду України від 08.06.2016 р. № 3-рп/2016.

• позбавлення батьківських прав;

• відібрання дитини без позбавлення батьківських прав;

• тимчасове влаштування дитини на повне держутримання;

• припинення опіки або звільнення опікуна від його повноважень щодо конкретної дитини;

• нецільове використання коштів і незабезпечення належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини.

Як бачите, такої підстави для припинення виплати допомоги при народженні дитини, як переривання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до 3 (до 6) років і вихід на роботу, в цьому переліку немає.

Як вийти на роботу

Поки жінка перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до 3 (до 6) років, за нею зберігається колишнє місце роботи. При цьому вона має повне право в будь-який зручний для неї час перервати цю відпустку та повернутися на роботу.

Для цього працівниця повинна написати відповідну заяву на ім’я керівника із зазначенням дати виходу на роботу, а керівник — оформити наказ (розпорядження).

Текст заяви може бути приблизно таким:

img 1

З моменту переривання відпустки та виходу на роботу на працівницю поширюються загальні норми трудового законодавства, з урахуванням трудових гарантій, передбачених для матерів, які мають дітей зазначеного віку.

Наприклад, така жінка має право взяти лікарняний для догляду за хворою дитиною.

Важливо!

Якщо жінка приступає до роботи в режимі неповного робочого часу, не перериваючи відпустку для догляду за дитиною до 3 років, то в разі хвороби дитини лікарняний лист їй не видадуть.

Обґрунтування дій лікарів — п. 3.15 Інструкції № 455**. У ньому встановлено: лікарняний лист не видається для догляду за хворою дитиною в період відпустки для догляду за дитиною до 3 років.

** Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі