Теми статей
Обрати теми

Зарплата в інвалюті: Верховний Суд не проти

Кучерова Оксана, юрист
Який працівник не хотів би отримувати зарплату в іноземній валюті? Нестабільність гривні сприяє цьому. Але якщо прив’язати зарплату до інвалюти, чи не буде порушено законодавство? Давайте розбиратися. А допоможе нам у цьому «свіжа» постанова Верховного Суду у справі від 26.06.2019 р. № 761/21776/16-ц.

Суть спору

Між роботодавцем і заступником директора був укладений трудовий договір. На перший погляд, звичайна практика. Але його родзинка полягала в тому, що надалі сторони уклали додаткову угоду до трудового договору, де був зазначений такий цікавий пункт: «За виконання обов’ язків, передбачених цим трудовим договором, заступнику директора щомісяця виплачується за рахунок коштів товариства заробітна плата в розмірі 6500 євро після відрахування всіх належних податків та платежів, що виплачується в національній валюті України — гривні, відповідно до готівкового курсу продажу грн/євро станом на фактичну дату виплати».

Саме це положення призвело до спору між працівником і роботодавцем.

Позиції сторін

Роботодавець просив суд визнати недійсною таку додаткову угоду. Він вважав, що її умови не відповідають вимогам законодавства. Так, установлення заробітної плати працівника в іноземній валюті забороняється ст. 99 Конституції України, де зазначено, що грошовою одиницею України є гривня. Крім того, ані КЗпП, ані Закон про оплату праці не передбачають можливість установлення заробітної плати в іноземній валюті.

Працівник же наполягав на тому, що попри те, що розмір його зарплати був установлений в іноземній валюті — євро, проте зарплата виплачувалася в гривні, а це не заборонено в Україні. Крім того, додатковою угодою його права не порушувалися, тому визнати її недійсною не можна.

Вирішення справи судами

Суд першої інстанції, як і його колеги з апеляційної інстанції, став на бік працівника. На їх думку, аналіз умов оспорюваної додаткової угоди свідчить про те, що роботодавець і працівник домовилися про те, що виплати здійснюються в національній валюті України — гривні. Це жодним чином не порушує вимоги ст. 99 Конституції України. Крім того, виходячи з матеріалів справи, податки та відрахування із заробітної плати відповідача здійснювалися роботодавцем у гривневому еквіваленті 6500,00 євро.

Верховний Суд підтримав своїх колег і поставив крапку в цьому спорі. Представники Феміди дійшли висновку:

ЦИТАТА

«…закон передбачає обов’язковість здійснення платежів на території України в національній валюті, однак не містить заборони на використання в розрахунках розміру грошових зобов’язань іноземної валюти або інших розрахункових величин».

Думка редакції

Позиція судових органів цілком зрозуміла. Давайте тепер подивимося на законодавче підґрунтя такого рішення.

Так, ст. 21 Закону про оплату праці закріплює право працівника на оплату його праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору. У цьому ж Законі зазначено, що заробітна плата працівників підприємств на території України виплачується в грошових знаках, що мають законний обіг на території України.

Верховний Суд для обґрунтування свого рішення використав положення Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ), який можна застосовувати до трудових відносин, якщо вони не врегульовані іншими законодавчими актами. Так, згідно з ч. 1 ст. 533 ЦКУ грошове зобов’язання має бути виконане у гривнях. Водночас ч. 2 цієї ж статті допускає, що сторони можуть визначити в грошовому зобов’язанні грошовий еквівалент в іноземній валюті.

Додамо, що Закон України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.2018 р. № 2473-VIII визначає, що єдиним законним платіжним засобом на території України є гривня, за винятком розрахунків за операціями, передбаченими ч. 2 ст. 5 цього Закону, які можуть проводитися не лише в гривні, а й в інвалюті. Так, винятки визначені постановою Правління НБУ «Про затвердження Положення про здійснення операцій із валютними цінностями» від 02.01.2019 р. № 2 для дипломатичних представництв, консульських установ іноземних держав в Україні, представництв міжнародних організацій на території України і морських агентів.

Отже, за загальними правилами зарплату працівникам слід виплачувати у гривні.

Проте зверніть увагу! У зазначених вище нормативних документах йдеться саме про виплату заробітної плати, а не про визначення (встановлення) її розміру.

Трудове законодавство не містить заборони на прив’язку зарплати до інвалюти.

Тому доходимо висновку: встановлювати заробітну плату в іноземній валюті можна.

Зазвичай до валюти прив’язують саме оклади (місячні тарифні ставки) працівників. Але тут є одна проблема. Якщо курс гривні до інвалюти виріс — до роботодавця жодних претензій не буде. Виплата зарплати у більшому розмірі завжди вітається. А ось якщо курс упав, ситуація ускладнюється. При виконанні однієї й тієї ж місячної (годинної) норми праці працівник отримає меншу суму основної зарплати у гривні. У випадку з окладами (місячними тарифними ставками) це неприпустимо!

Адже у такому разі в роботодавця можуть виникнути проблеми зі ст. 32 КЗпП (ср. ). Адже розмір оплати праці є істотною умовою праці. Його зміна у бік зменшення в односторонньому порядку за ініціативою роботодавця можлива виключно у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці не раніше ніж через два місяці після повідомлення працівника.

Але і тут є вихід. Наприклад, у колективному договорі можна зазначити, що заробітна плата встановлюється, припустимо, в євро і виплачується в національній валюті України з перерахунком за курсом НБУ на останній день місяця, за який вона виплачується, але не нижче курсу, згідно з яким виплачувалася заробітна плата за попередній місяць.

Висновки

• Роботодавець має право встановлювати (визначати) оклади (тарифні ставки) працівникам в іноземній валюті. При цьому потрібно чітко визначити правила перерахунку таких окладів у гривні.

• Виплачувати зарплату працівникам слід у гривні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі