Теми статей
Обрати теми

Зустрічайте! Норми тривалості робочого часу на 2020 рік

Наслідуючи щорічну традицію, Мінсоцполітики у своєму листі від 03.08.2019 р. оприлюднило розрахунок норм тривалості робочого часу на 2020 рік (див. «Про розрахунок норми тривалості робочого часу на 2020 рік» цього номера).

У листі такий розрахунок наведений тільки для п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними в суботу та неділю з однаковою тривалістю часу роботи на день протягом робочого тижня і відповідним зменшенням тривалості роботи напередодні святкових і неробочих днів.

До речі, для шестиденки роботодавцям теж не доведеться розраховувати норму тривалості робочого часу. Ми це вже зробили (див. «Шестиденка-2020: визначаємо тривалість робочого часу» цього номера). Що стосується перенесення робочих днів у 2020 році, то Кабмін уже підготував проект відповідного розпорядження. Цим документом Уряд рекомендує для працівників із п’ятиденним робочим тижнем і двома вихідними днями (у суботу та неділю) перенести у 2020 році робочий день із 6 січня (понеділок) на 11 січня (суботу).

Новий квартальний Звіт з праці з 1 лютого 2020 року

Не встигли роботодавці звикнути до оновленого Звіту з праці за формою № 1-ПВ (квартальна) (затвердженою наказом Держстату від 06.07.2018 р. № 134, уперше подавалася за I квартал 2019 року), як Держстат наказом від 31.07.2019 р. № 259 затвердив ще новішу форму № 1-ПВ (квартальна).

Увага! Нова форма вводиться в дію починаючи з 1 лютого 2020 року. Тобто вперше відзвітувати за новою формою роботодавці зможуть за підсумками I кварталу 2020 року. При цьому перелік осіб, які зобов’язані подавати такий Звіт, а також строки його подання не змінилися. Тобто, як і раніше, Звіт з праці до органів Держстатистики подають юрособи та їх відокремлені підрозділи за місцем провадження діяльності не пізніше за 7-ме число місяця після звітного періоду.

Компенсація за невикористану відпустку при звільненні за переведенням: є нюанси

На думку Мінсоцполітики, у випадку якщо працівник перейшов на інше підприємство і на це підприємство перерахована компенсація за невикористані дні щорічної відпустки, його новому роботодавцеві для подальшої оплати періоду відпустки:

• доведеться розраховувати й нову середню зарплату за таким місцем роботи;

• суму перерахованої на підприємство компенсації за невикористані дні щорічної відпустки від «старого» роботодавця використати тільки в рахунок виплати «нових» відпускних. Уключати такі суми до розрахунку нової середньої зарплати не можна.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі