Теми статей
Обрати теми

У відпустку для догляду за дитиною до 6 років без медвисновку

Івлєва Наталія, експерт з оплати праці
Працівниця підприємства після відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років написала заяву про надання відпустки до досягнення дитиною 6-річного віку. Керівник погодився надати їй таку відпустку, хоча довідку за формою № 080-1/о вона не надала. Чи зобов’язане підприємство нараховувати ЄСВ за місяці, протягом яких працівниця була у відпустці для догляду за дитиною до 6 років без медвисновку? Яка відповідальність нам загрожує?

Нагадаємо спочатку загальні правила для надання та оформлення відпустки для догляду за дитиною до 6 років.

Якщо дитина, якій виповнилося 3 роки, потребує домашнього догляду, працівниця може оформити відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, зазначеною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення дитиною шестирічного віку* (далі — відпустка для догляду від 3 до 6 років). Таке право жінці надають ст. 179 КЗпП і п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки.

* Якщо дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежна), — до досягнення дитиною 16-річного віку, а якщо дитині встановлена категорія «дитина з інвалідністю підгрупи А» — до досягнення нею 18-річного віку.

Щоб скористатися своїм правом на таку відпустку, працівниця повинна подати роботодавцеві заяву. До заяви має бути додана довідка за формою № 080-1/о, затвердженою наказом МОЗ від 11.06.2012 р. № 430.

Ця довідка якраз і підтверджує необхідність домашнього догляду за дитиною. На підставі отриманих документів керівник підприємства видає наказ (розпорядження) про надання відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною. Відмітимо, що у більшості випадків термін дії довідки за формою № 080-1/о — 6 місяців. Якщо після закінчення цього терміну дитина все ще потребує догляду, видається новий медичний висновок.

Повертаємося до запитання читача. Роботодавець прийняв рішення надати працівниці таку відпустку без медичного висновку про необхідність домашнього догляду за дитиною.

Таку тривалу відпустку за свій рахунок без медичного висновку роботодавець надавати не мав права. Така «вільність» роботодавця належить до інших порушень трудового законодавства, за які передбачена фінансова санкція у розмірі 1 МЗП (абзац восьмий ч. 2 ст. 265 КЗпП).

Крім того, ч. 1 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення України передбачена адміністративна відповідальність до посадових осіб роботодавця від 510 до 1700 грн.

Тепер про ЄСВ. Якщо в місяці, на який припадає така відпустка, працівниці не нараховувалися будь-які виплати, що входять до бази нарахування ЄСВ (база нарахування ЄСВ дорівнює нулю), доплату до МЗП з ЄСВ не виконуємо.

АЛЕ! Якщо у звітному місяці працівниці нараховувалися виплати (наприклад, премія до ювілейних і пам’ятних дат), з яких стягується ЄСВ, виконати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП необхідно.

Такі вимоги ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ і п. 9 розд. III Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 р. № 449.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі