Теми статей
Обрати теми

Оклади держслужбовців на 2020 рік: сумна картина

Ні для кого не секрет, що з 1 січня 2020 року повинні змінитися розміри посадових окладів держслужбовців.

Про прийдешні зміни ми детально писали в консультації «Перезавантаження влади: що зміниться в оплаті праці держслужбовців» // «ОП», 2019, № 20.

І ось, на сайті об’єднань профспілок* з’явився проєкт змін до постанови Кабміну від 18.01.2017 р. № 15. Це ще не затверджена постанова, а тільки проєкт, але тенденцію змін проаналізувати можна.

* spo.fpsu.org.ua/na-obgovorenni-v-spo?start=14

Що чекає на держслужбовців:

не буде коефіцієнтів співвідношення до мінімального розміру посадового окладу (2 ПМПО). Натомість планується встановити «тверді» розміри посадових окладів;

• для деяких посад «тверді» оклади будуть менше, ніж суми, розраховані за «старими» правилами;

• мінімальний розмір посадового окладу буде встановлений на рівні 4204 грн. (2 ПМПО для працездатних осіб);

• збільшиться різниця між розміром посадових окладів, установлених для держслужбовців міністерств і для держслужбовців регіонального рівня. Перші вище інших більше, ніж у 2 рази.

Путівки потерпілим на виробництві: подайте заяву до 20 грудня

Особи, які потерпіли від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, отримали інвалідність і перебувають на обліку у відділеннях ФСС, мають право на проходження санаторно-курортного лікування (по санаторно-курортній путівці) й у 2020 році. Проте, щоб отримати таку путівку, — одного права мало.

Фахівці ФСС нагадують: потерпілим необхідно звернутися за місцезнаходженням їх особистої справи із заявою встановленого зразка і довідкою за формою № 070/о для отримання путівки на санаторно-курортне лікування відповідно до профілю захворювання.

Зробити це треба до 20.12.2019 р.

Працівник має право вимагати довідку про доходи

Нагадаємо: у низці випадків, визначених ПКУ, громадяни зобов’язані подавати декларацію про майновий стан і доходи за підсумками року (за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 2 жовтня 2015 р. № 859).

Причому разом із такою декларацією податківці мають право вимагати від платників податків пред’явити документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку, а також підтвердити необхідними документами достовірність відомості про отримані у звітному році доходи (п.п. «в» п. 176.1 ПКУ).

Куди саме фізособа звернеться за відомостями про суму виплаченого на її користь доходу, суму застосованих соціальних податкових пільг та суму утриманого податку? До свого податкового агента (тобто роботодавця). І податківці наполягають**: роботодавець зобов’язаний надати таку інформацію на вимогу працівника.

** dp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/399220.html?btx=8912850

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі