Теми статей
Обрати теми

Відпрацював у вихідний: як розрахувати «середню» і суму індексації

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці
Перед нами два листи Мінсоцполітики. Обидва стосуються роботи у вихідний день:
— у листі від 29.10.2019 р. № 1565/0/206-19 (далі — лист № 1565, див. на с. 10) Мінсоцполітики роз’яснює, як такий день враховувати при розрахунку середньої зарплати виходячи з виплат за 2 місяці;
— у листі від 28.10.2019 р. № 46/0/216-19 (далі — лист № 46, див. вище) — як відпрацьований вихідний вплине на суму індексації зарплати.

Найцікавіше — висновки цих листів різні. Але спершу коротко нагадаємо, як треба компенсувати роботу у вихідний день.

Компенсація за роботу у вихідний

Статтею 72 КЗпП передбачено, що за роботу у вихідний день за угодою сторін трудового договору працівникові:

• надають інший день відпочинку (конкретну дату вказують у відповідному наказі)

або

оплачують таку роботу в подвійному розмірі.

Зверніть увагу. Незалежно від того, яким чином ми компенсуватимемо роботу у вихідний день, в Табелі обліку використання робочого часу роботу у вихідний день позначайте спеціальним кодом «РВ» («06»), фіксуючи фактичні години роботи цього дня. А ось інший день відпочинку, у разі, якщо він буде вибраний як компенсація за роботу у вихідний день, позначайте як інший невідпрацьований час, передбачений законодавством, — код «ІН» («22»).

Давайте розглянемо, як залежить індивідуальна норма робочого часу від вибраного працівником виду компенсації.

img 1Компенсація — інший день відпочинку. У разі, якщо ваш працівник відпрацював 8 годин у вихідний день і як компенсацію за таку роботу узяв інший день відпочинку в цьому ж місяці, то індивідуальну норму робочого часу змінювати не треба.

Приклад 1. У листопаді працівник був залучений до роботи 16 листопада, іншим днем відпочинку він вибрав 18 листопада. При цьому 16 листопада він відпрацював 8 годин.

У цьому випадку індивідуальну норму робочого часу працівника змінювати не треба. За листопад у нього залишається 21 робочий день (168 годин). Вихідний (16 листопада) і робочий день (18 листопада) просто помінялися місцями. Оплата праці за цей місяць проводиться у звичайному порядку. Якщо ж працівник, відпрацював у вихідний день кількість годин, менше 8, то йому треба перерахувати за цей місяць індивідуальну норму робочого часу.

Приклад 2. Працівник у вихідний день 16 листопада відпрацював 5 годин. День відпочинку — 18 листопада.

У такому разі індивідуальна норма робочого часу за листопад для такого працівника складе 21 робочий день і 165 годин

(20 днів х 8 год + 5 год).

Врахуйте! Працівник, якому встановлений посадовий оклад, за цей місяць отримає повністю посадовий оклад, що належить йому, надбавки і доплати. Якщо день відпочинку надають в іншому місяці, то для працівника, залученого до роботи у вихідний день, перераховують норму робочого часу для двох місяців. При цьому зарплату за ці місяці працівник отримує в повному розмірі (за умови якщо він повністю відпрацює такі норми робочого часу).

img 2Компенсація — подвійна оплата. У цьому випадку інший день відпочинку працівникові не надають. Фактично відпрацьовані години оплачують у подвійному розмірі згідно з правилами, встановленими ст. 107 КЗпП для оплати роботи у святкові і неробочі дні.

При цьому індивідуальна норма робочого часу працівника залишається колишньою. А за відпрацьовані у вихідний день години працівник отримує подвійну оплату. Тепер перейдемо до найпроблемнішого питання — як компенсація за роботу у вихідний день вплине на розрахунок середньої зарплати за 2 календарні місяці?

Середня зарплата за 2 місяці

Нагадаємо, що така «середня» розраховується для цілей визначення суми зарплати, що зберігається, за період відрядження, курсів підвищення кваліфікації, військової служби тощо. Щоб розрахувати середньоденну зарплату за 2 місяці, треба розділити зарплату за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на число відпрацьованих робочих днів (п. 8 Порядку № 100).

Те, що оплата за роботу у вихідний день включається в розрахунок «середньої», питань не викликає. А чи включати відпрацьований вихідний у кількість робочих днів? Із цим питанням ми й звернулися до Мінсоцполітики.

У листі № 1565, що коментується, фахівці Мінсоцполітики наполягають, що для цілей розрахунку середньоденної зарплати вихідний день, в який працівник працював, треба включати в загальну кількість робочих днів за розрахунковий період.

На нашу думку, тут треба враховувати спосіб компенсації роботи у вихідний день і індивідуальну норму робочого часу працівника, яку він повинен відпрацювати. Так, якщо працівник вибрав як компенсацію за роботу у вихідний день інший день відпочинку, то відпрацьований працівником вихідний день треба вважати робочим. Адже у такому разі вихідний і робочий день, по суті, помінялися місцями. А ось якщо працівник обере як компенсацію за роботу у вихідний день подвійну оплату відпрацьованих робочих годин, то відпрацьований працівником вихідний день не можна зараховувати до числа робочих днів. Адже в цій ситуації не змінюється індивідуальна норма робочого часу, яку працівник повинен відпрацювати.

Індексація і робота у вихідний день

При розрахунку суми індексації виникає аналогічна дилема: чи треба відпрацьований вихідний враховувати при розрахунку фактично відпрацьованого часу? Наведемо суть запиту, з яким ми звернулися до Мінсоцполітики.

ЗАПИТ

Працівник підприємства був залучений до роботи у вихідний день 14 вересня 2019 року (субота). За залучення до роботи у вихідний день оплата здійснена в подвійному розмірі згідно зі ст. 107 КЗпП. Цього місяця він відпрацював 15 робочих днів (з 1 по 20 вересня), також відпрацював у вихідний 14 вересня і хворів з 23 по 30 вересня.

Яку кількість днів треба врахувати при визначенні суми індексації у вересні пропорційно відпрацьованому часу: 15 (тільки відпрацьовані робочі дні за графіком роботи підприємства) або 16 (15 + 1 день роботи у вихідний)?

У листі № 46 фахівці Мінсоцполітики дійшли такого висновку: якщо індексація виплачується пропорційно відпрацьованому часу, то суму індексації за повний місяць треба поділити на кількість робочих днів, установлених графіком роботи підприємства, і помножити на фактично відпрацьовані дні без урахування роботи у вихідний день.

Виходячи з даних, наведених нами в запиті, суму індексації визначаємо так:

62,22 грн. : 21 роб. дн. х 15 роб. дн. = 44,44 грн.,

де 21 — кількість робочих днів у вересні за графіком роботи підприємства;

62,22 — сума індексації у вересні 2019 року за повністю відпрацьований місяць («базовий» — січень 2019 року).

Як бачите, день роботи у вихідний у цьому випадку не враховують у кількість відпрацьованих днів. Ми згодні з цим висновком, адже, як ми писали вище, індивідуальна норма робочого часу в цій ситуації не змінювалася. Ось якби працівник вибрав спосіб компенсації роботи у вихідний день — інший день відпочинку, тоді вихідний і робочі дні помінялися б місцями. І такий день роботи у вихідний треба було б враховувати як відпрацьований робочий день.

На жаль, по суті на одне й те ж запитання про те, чи вважати вихідний день, в який працював працівник і компенсацію за який він вибрав як подвійну оплату, відпрацьованим робочим, Мінсоцполітики для різних цілей відповів по-різному. Для цілей розрахунку суми середньоденної зарплати за 2 місяці вихідний день вважаємо відпрацьованим робочим днем, а для цілей розрахунку суми індексації — ні.

На нашу думку, правильніший підхід наведений саме в листі № 46. Тобто у разі, якщо працівник працював у вихідний день і оплату за нього отримав у подвійному розмірі, то цей день у кількість відпрацьованих робочих днів не включаємо, оскільки робота цього дня була поза робочим графіком.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі