Теми статей
Обрати теми

Індексація у прикладах: усі тонкощі визначення «базового» місяця

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Ні для кого не секрет, що чинним законодавством на роботодавця покладено обов’язок в індексуванні зарплати. І першим кроком у процедурі індексації є визначення «базового» місяця. Установлено доплату, премію працівникові; переведено працівника на іншу посаду; вийшов працівник з відпустки для догляду за дитиною — про визначення «базового» місяця в цих та інших ситуаціях ми й поговоримо сьогодні.

У питаннях індексації ми повинні керуватися Законом про індексацію* та Порядком № 1078. Їх положення є обов’язковими для усіх роботодавців: і бюджетників, і госпрозрахункових підприємств, і підприємців. Для того щоб розібратися з тим, який саме місяць буде «базовим», треба запам’ятати таке правило:

* Закон України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII.

Важливо!

«Базовим» місяцем є місяць підвищення окладу (тарифної ставки) за займаною працівником посадою.

Від нього ми й «танцюватимемо» при визначенні «базового» місяця в конкретних ситуаціях. Потренуємося?

Установлено (підвищено) доплату/премію

Приклад 1. Востаннє оклад працівникові підприємства підвищувався в січні 2019 року. У грудні цього року йому встановили доплату за суміщення посад.

Збільшення зарплати працівника за рахунок установлення або підвищення інших зарплатних складових (надбавок, доплат, премій тощо) без збільшення окладу не впливає на зміну «базового» місяця. Тому «базовим» для працівника залишиться січень 2019 року — місяць, в якому відбулося останнє підвищення окладу за його посадою.

Новоприйнятий працівник

Приклад 2. Працівницю прийнято на посаду головного бухгалтера з 2 грудня 2019 року.

«Базовим» місяцем для працівниці буде місяць останнього підвищення окладу за посадою, на яку вона була працевлаштована. Так, згідно з п. 102 Порядку № 1078 для новоприйнятих працівників обчислення ІСЦ для проведення індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу) за посадою, яку займає працівник.

Припустимо, що на підприємстві востаннє оклад за посадою «головний бухгалтер» підвищувався в січні 2019 року. Отже, для працівниці, яка займає цю посаду з 2 грудня 2019 року, «базовим» місяцем буде січень 2019 року — місяць, в якому відбулося останнє підвищення окладу за посадою, на яку вона була прийнята.

Приклад 3. Працівника прийнято на госпрозрахункове підприємство на новостворену посаду з 2 грудня 2019 року.

«Базовим» місяцем для працівника буде місяць створення нової посади (її введення до штатного розпису). Адже саме цього місяця в штатному розписі затверджений (тобто став відомий) розмір окладу за цією посадою.

Припустимо, що посада введена до штатного розпису з вересня 2019 року. Отже, вересень 2019 року буде «базовим» для працівника.

Але будьте уважними, якщо ви бухгалтер у бюджетній установі (організації, закладі). При індексації зарплати таких працівників слід враховувати деякі нюанси. Про них читайте у статті «Базовий» місяць у бюджетних установах (організаціях)».

Приклад 4. У штатному розписі з вересня 2019 року збільшено кількість штатних одиниць за посадою бухгалтера (з однієї до трьох). Востаннє оклад за цією посадою підвищувався в січні 2019 року. З 2 грудня 2019 року на цю посаду прийнято працівника.

«Базовим» для працівника буде місяць підвищення окладу за посадою, на яку він прийнятий, тобто січень 2019 року. Факт збільшення кількості штатних одиниць за конкретною посадою, вже наявною в штатному розписі, не впливає на порядок визначення «базового» місяця.

Переведення

Приклад 5. Працівника підприємства переведено з посади бухгалтера на посаду економіста з 2 грудня 2019 року. За посадою бухгалтера «базовим» місяцем був січень 2019 року, а за посадою економіста — травень 2019 року.

У наведеному прикладі «базовим» для працівника стає травень 2019 року, тобто місяць останнього підвищення зарплати за новою для нього посадою, за якою індексується зарплата.

Зміна статусу

Приклад 6. Працівника-сумісника звіль- нено 02.12.2019 р., а з 03.12.2019 р. прийнято на те ж підприємство й на ту ж посаду, але за основним місцем роботи. Останнє підвищення окладу за посадою було в січні 2019 року.

У цьому випадку орієнтуємося на місяць останнього підвищення окладу за посадою, на яку прийнятий працівник. Факт прийняття-звільнення тут не важливий. Тому для такого працівника «базовим» місяцем буде січень 2019 року.

Строковий договір

Приклад 7. Працівницю прийнято за строковим трудовим договором на «декретну» посаду з 02.12.2019 р. Останнє підвищення окладу за цією посадою було в січні 2019 року.

Не має значення, який трудовий договір був укладений з працівником — строковий чи безстроковий. «Базовий» місяць визначаємо в загальному порядку. Так, у наведеній ситуації «базовим» місяцем для працівниці буде січень 2019 року.

Вихід з відпустки для догляду

Приклад 8. Працівниця (посадова особа ОМС) приступила до роботи з 9 грудня 2019 року після закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років. Останнє підвищення окладу за її посадою було в червні 2019 року.

Для працівників, які вийшли з відпустки для догляду за дитиною до 3 (6) років, обчислення ІСЦ для проведення індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу) за посадою, яку займає працівник (п. 102 Порядку № 1078). Тобто «базовим» місяцем буде місяць останнього підвищення окладу за займаною посадою — червень 2019 року.

Із загальними правилами визначилися. Але є нюанси, які потрібно враховувати бюджетникам. Про це читайте у статті «Базовий» місяць у бюджетних установах (організаціях)».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі