Теми статей
Обрати теми

Сума індексації: як визначити

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Визначити «базовий» місяць для цілей індексації зарплати — це справа важлива. Але це ще не все. Треба ще правильно визначити суму індексації. А якщо ваш працівник відпрацював не весь місяць? А якщо працівник прийнятий на неповну зайнятість? А якщо?.. Що ж, відповідаємо на всі запитання!

Коефіцієнт і сума поточної індексації

Нагадаємо, що зарплату індексуємо в межах ПМПО (у грудні — 2102 грн.). Усе, що вище, індексації не підлягає.

Сума поточної індексації залежить від коефіцієнта індексації.

Коефіцієнт індексації, або, інакше кажучи, приріст індексу споживчих цін (ІСЦ), розраховують наростаючим підсумком на підставі щомісячних ІСЦ до перевищення встановленого порога індексації (103 %).

Точкою відліку для його обчислення є «базовий» місяць працівника. Цього місяця значення ІСЦ приймають за 1 або 100 %, а приріст розраховують з місяця, що настає за «базовим».

Знаєте коефіцієнт індексації? Тоді вам легко буде з обчисленням суми поточної індексації (Сінд). Просто розмір ПМПО помножте на коефіцієнт індексації (Кінд):

Сінд = ПМПО х Кінд.

Ми пропонуємо вам самим не морочитися з обчисленням коефіцієнтів індексації, а скористатися вже готовими цифрами, які ми розраховуємо щомісячно спеціально для вас і публікуємо таблиці із вже готовими коефіцієнтами індексації та розрахованими сумами індексації за відповідний місяць. Наприклад, коефіцієнти і суми поточної індексації за грудень 2019 року наведені у статті «Коефіцієнти для коригування зарплати при виході у відпустку в грудні 2019 року (оклади за ЄТС)» цього номера.

Зверніть увагу! Там ми наводимо максимальні суми поточної індексації (для працівників, що займають повну штатну одиницю (повна зайнятість) і що відпрацювали місяць повністю). Якщо працівникові встановлений неповний робочий час або місяць відпрацьований не повністю, то індексацію слід виплачувати пропорційно зайнятості / відпрацьованому часу.

Приклад 1. Працівник бюджетної установи (оплата праці за ЄТС) займає 0,5 ставки.

Розрахована в грудні 2019 року сума індексації для повного робочого часу становить 65,16 грн. Сума індексації, яку треба виплатити працівникові з урахуванням 50 % зайнятості за повністю відпрацьований робочий час, становить:

65,16 грн. х 0,5 ставки = 32,58 грн.

Приклад 2. Працівник бюджетної установи (оплата праці за ЄТС, повна зайнятість) з 2 по 13 грудня 2019 року був у відпустці «за свій рахунок».

У грудні при повністю відпрацьованому місяці сума поточної індексації для працівників з оплатою праці за ЄТС становить 65,16 грн. Водночас у грудні працівник був у відпустці «за свій рахунок», тобто місяць відпрацьований не повністю. Індексацію у такому разі виплачують пропорційно відпрацьованому часу:

65,16 грн. : 21 роб. дн. х 11 роб. дн. = 34,13 грн.,

де 21 — кількість робочих днів за графіком роботи в грудні 2019 року;

11 — фактично відпрацьовані працівником дні у грудні 2019 року.

Приклад 3. Працівника з 11.12.2019 р. перевели з посади головного бухгалтера на посаду бухгалтера. За посадою головного бухгалтера «базовим» місяцем був січень 2019 року, а за посадою бухгалтера — грудень 2018 року.

Для працівника, переведеного на іншу посаду, орієнтуємося на місяць останнього підвищення окладу за займаною посадою (п. 102 Порядку № 1078). Якщо переведення відбулося в середині місяця, то суму індексації обчислюємо за 2 періоди: до та після переведення.

До переведення. Сума індексації зарплати в грудні 2019 року за повністю відпрацьований місяць для «базового» січня 2019 року становить 65,16 грн. Визначимо суму індексації:

65,16 грн. : 21 роб. дн. х 7 роб. дн. = 21,72 грн.,

де 21 — кількість робочих днів за графіком роботи в грудні; 7 — кількість відпрацьованих днів з 1 по 10 грудня.

Після переведення. У грудні сума індексації за повністю відпрацьований місяць для «базового» грудня-2018 становить 71,47 грн. (див. таттю «Індексуємо зарплату за грудень 2019 року»).

Сума індексації за період після переведення становить:

71,47 грн. : 21 роб. дн. х 14 роб. дн. = 47,65 грн.,

де 21 — кількість робочих днів за графіком роботи в грудні; 14 — кількість відпрацьованих днів з 11 по 31 грудня.

Отже, у грудні 2019 року працівникові нараховуйте індексацію в сумі 69,37 грн.

(21,72 + 47,65).

А ось у січні 2020 року орієнтуйтеся тільки на місяць останнього підвищення окладу вже за новою посадою — «бухгалтер». Здебільшого бухгалтер має справу з поточною індексацією, яку ми з вами вже навчилися розраховувати. Але іноді до неї може додатися індексаційна різниця.

Коли вона може з’явитися? Читаємо далі.

Індексаційна різниця

Право на індексацію-різницю може виникнути у працівника в місяці підвищення окладу за займаною ним посадою. Коли це станеться?

Важливо!

Індексаційна різниця з’являється, якщо сума зарплатного підвищення менше суми можливої індексації, визначеної в місяці підвищення окладів.

Вона дорівнює різниці двох величин: (1) можливої індексації, що склалася в місяці підвищення окладу, і (2) розміру зарплатного підвищення.

Виплачувати індексацію-різницю в розмірі, визначеному в місяці підвищення окладів, необхідно до наступного підвищення окладів. Тобто право на індексацію-різницю може виникнути у працівника вже в «базовому» місяці.

Надалі в умовах інфляції (швидше за все, через 3 місяці) до суми індексації, визначеної в місяці підвищення окладів (індексація-різниця), додасться поточна індексація. І до наступного підвищення окладу загальна сума індексації працівника складатиметься з:

• індексації-різниці

та

• поточної індексації.

Приклад 4. Працівникові підприємства в грудні 2019 року підвищили оклад на 50 грн. До цього оклад підвищувався в січні 2019 року. Інших постійних доплат, надбавок, премій немає.

У грудні сума можливої індексації становить 65,16 грн. Сума можливої індексації більша, ніж сума зарплатного підвищення (65,16 грн. > 50 грн.). Тому для такого працівника визначимо індексацію-різницю:

65,16 - 50 = 15,16 (грн.).

Підсумуємо. Індексація-різниця з’являється у разі, коли сума зарплатного підвищення НЕ перевищує суму індексації, що склалася в місяці такого підвищення. Не бажаєте морочитися з індексацією-різницею? Підвищуйте оклади (тарифні ставки) так, щоб сума підвищення перекривала суму можливої індексації. Тоді вам доведеться «гратися» тільки з поточною індексацією.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі