Теми статей
Обрати теми

Середній та денний заробіток рівні: що обрати для оплати періоду відрядження

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці
Працівника установи в грудні 2019 року направляють у відрядження. При виконанні вимог ст. 121 КЗпП з’ясувалося, що середньоденна зарплата та денний заробіток виявилися рівними. За яким показником оплачувати період відрядження: виходячи із середньої зарплати чи нараховувати зарплату як за звичайні робочі дні?

Запитання дуже цікаве! Адже від правильної відповіді на нього залежить не лише оплата робочих днів, пропущених у зв’язку з відрядженням, але й інші подальші оплатні моменти.

Нагадаємо, що працівникам, направленим у відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижче середнього заробітку (ст. 121 КЗпП).

Для виконання цієї гарантії потрібно:

img 1

Детальніше про те, як правильно розрахувати середньоденну та денну зарплату, а також оплатити період відрядження, читайте в статті «Оплачуємо період відрядження» // «ОП», 2019, № 18.

Але повернемося до нашого запитання. Коли денний заробіток менше або більше середньої зарплати, ми чітко знаємо, як діяти. А ось як чинити, якщо ці два показники рівні? Відповідь на це запитання — у ст. 121 КЗпП. Якщо її уважно прочитати, то дізнаємося, що за період відрядження працівникові виплачують зарплату згідно з трудовою угодою. І тільки у разі, коли така оплата виявляється менше за середньоденний заробіток, період відрядження оплачують виходячи із середньоденної зарплати.

У наведеному запитанні денна та середньоденна зарплата рівні. Загалом за період відрядження працівник отримає однакову оплату, тобто в грошах він нічого не втратить.

Але правильно за період відрядження працівникові нараховувати зарплату згідно з умовами трудового договору.

Висновок

Якщо середньоденна зарплата дорівнює денному заробітку, працівникові за період відрядження нараховуйте зарплату згідно з умовами трудового договору (як за звичайні робочі дні).

Зауважте: неправильно обраний спосіб оплати періоду відрядження надалі може позначитися на таких показниках:

1. Преміювання. Якщо відрядження було оплачено за «середньою», то за дні перебування у відрядженні працівникові не буде нарахована премія (якщо така умова передбачена положенням про преміювання). І навпаки, якщо за дні перебування у відрядженні працівникові нарахована зарплата як за звичайні робочі дні, то виробничу премію потрібно нарахувати.

2. Індексація зарплати. Якщо за робочі дні відрядження працівникові нарахована зарплата як за звичайні робочі дні, то індексацію нараховують у повній сумі (за умови, що інші дні були відпрацьовані). Якщо ж відрядження оплачено за «середньою», то суму індексації розраховують пропорційно відпрацьованим дням (без урахування днів відрядження).

3. Доплата до МЗП. За дні відрядження нарахована зарплата як за звичайні робочі дні?

Тоді доплату до МЗП визначайте з урахуванням такої оплати та днів перебування працівника у відрядженні.

Інакше — ані дні, ані середній заробіток за період відрядження не враховують при розрахунку доплати до МЗП.

4. Розрахунок середньої зарплати виходячи з виплат за 2 місяці. Якщо робочі дні, пропущені через відрядження, оплачені виходячи із середньої зарплати, то ані дні відрядження, ані сума не беруть участі в розрахунку середньої зарплати виходячи з виплат за 2 місяці згідно з Порядком № 100. І навпаки, дні відрядження, оплачені як звичайні ро- бочі дні, беруть участь у розрахунку «середньої» за 2 місяці (і дні, і сума).

Для наочності зведемо все зазначене вище до однієї таблиці.

Оплата днів відрядження

Як впливає на оплатні показники (бере участь (+) / не бере участі (-))

Преміювання

Індексація зарплати

Доплата до МЗП

Розрахунок «середньої» за 2 місяці

Нарахована зарплата як за звичайні робочі дні

+

+

+

+

Оплачені за «середньою»

-

-

-

-

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі