Теми статей
Обрати теми

Декретниця стала до роботи: як розрахувати відпускні

Івлєва Наталія, експерт з оплати праці
Працівниця перервала відпустку для догляду за дитиною до 3 років і стала до роботи з 15 листопада 2019 року. З 12 грудня вона йде в щорічну основну відпустку на 14 календарних днів. Посадовий оклад працівниці — 5000 грн. Вона працює в режимі неповного робочого часу по 4 години на день (0,5 ставки). Як у цьому випадку розрахувати відпускні?

Жінка має право у будь-який зручний для неї час перервати відпустку для догляду за дитиною до 3 років і повернутися на роботу. Для цього вона повинна написати заяву на ім’я керівника із зазначенням дати виходу на роботу, а керівник видає відповідний наказ (розпорядження). Детальніше про це ви можете прочитати в статті «Декретниця виходить раніше строку: як оформити, що з допомогою?» // Спецвипуск «ОП», 2019, № 16/1.

Якщо жінка стає до роботи в режимі неповного робочого часу, то на неї поширюються загальні норми трудового законодавства, зокрема вона має право на надання щорічної відпустки. Водночас відпускні їй треба розрахувати виходячи з частини посадового окладу, що відповідає зайнятості працівниці. У загальному випадку розрахунковим періодом для розрахунку відпускних є 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому починається відпустка (абз. 1 п. 2 Порядку № 100).

Важливо! З такого розрахункового періоду виключаємо період, протягом якого працівниця перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного (шестирічного) віку (абзац шостий п. 2 Порядку № 100).

З умов запитання читача виходить, що розрахунковим періодом для визначення відпускних є грудень 2018 року — листопад 2019 року. З цього розрахункового періоду необхідно виключити дні відпустки для догляду за дитиною до 3 років.

Тобто грудень 2018 року— жовтень 2019 року виключаємо повністю як місяці, не відпрацьовані з поважної причини. Тому в розрахунковому періоді залишається листопад 2019 року. При цьому 14 к. дн. листопада (з 1-го по 14-те) також не враховуємо із зазначеної вище причини.

Таким чином, у розрахунковому періоді залишається 16 календарних днів (30 - 14).

Тепер переходимо до розрахунку відпускних.

Спочатку визначимо суму заробітної плати, нараховану за 11 днів, відпрацьованих у листопаді:

5000 грн. х 0,5 : 21 роб. дн. х 11 роб. дн. = 1309,52 грн.

Середньоденну зарплату знаходимо, поділивши суму зарплати на кількість днів у розрахунковому періоді:

1309,52 грн. : 16 к. дн. = 81,85 грн./к. дн.

Сума відпускних становитиме:

81,85 грн. x 14 к. дн. = 1145,90 грн.

Зверніть увагу на розрахунок відпускних у цій ситуації. Неправильно буде в цій ситуації розраховувати відпускні виходячи з виплат за фактично відпрацьований час (з 15.11.2019 р. по 11.12.2019 р.), оскільки дні, відпрацьовані в грудні, не входять до розрахункового періоду. Врахуйте це!

Також трапляються ситуації, коли після закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 (6) років жінка, ставши до роботи, у тому ж місяці йде у відпустку. У такому разі слід керуватися абз. 3 п. 4 Порядку № 100. Оскільки в розрахунковому періоді (12 попередніх місяців) у працівниці немає заробітку, то середню зарплату для оплати днів щорічної відпустки розраховуємо виходячи з її місячного окладу, встановленого працівниці у трудовому договорі на день виходу у відпустку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі