Теми статей
Обрати теми

Зарплата за минулий місяць & поточний ЄСВ-звіт

Боршовська Валентина, заступник директора департаменту з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Пенсійного фонду України
Наприкінці грудня 2018 року (26 число) до нашої установи була прийнята нова співробітниця. На цей момент зарплата за грудень уже була «закрита». Тому зарплату за дні, відпрацьовані у грудні, нарахували і включили до фонду оплати праці за січень 2019 року. У результаті працівниці в січні була нарахована зарплата в сумі 5400 грн., у тому числі: 800 грн. — за 4 дні у грудні; 4600 грн. — за 21 день у січні. Прийняття працівниці в таблиці 5 ЄСВ-звіту за грудень 2018 року ми відобразити встигли. Підкажіть, як тепер показати зарплату?

Бюджетні установи (організації), уникаючи виникнення кредиторської заборгованості, виплачують зарплату своїм працівникам «місяць у місяць». Тобто зарплата за другу половину місяця виплачується в тому місяці, за який вона нарахована.

Тому закриття табеля і зарплати до закінчення місяця для таких роботодавців — давно стала практика. Як, втім, і неминуча необхідність у подальшому в коригуванні зарплати, пов’язаної з уточненням кількості відпрацьованого часу.

Що ми спостерігаємо в цій ситуації: працівник прийнятий після того, як зарплата у підсумку за місяць нарахована.

Виникає запитання: як «показати» донарахування зарплати за минулий місяць у ЄСВ-звіті за поточний місяць?

Відразу зауважимо: для таких ситуацій передбачений свій чітко обумовлений порядок дій, а саме нарахування зарплати, обкладення ЄСВ і відображення таких коригувань у ЄСВ-звіті.

Так,

цитата

«Якщо нарахування заробітної плати здійснюється за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, суми донарахованої заробітної плати включаються в заробітну плату місяця, в якому були здійснені такі донарахування».

Це передбачено відразу трьома нормативними документами:

1) п. 9 розд. IV Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435;

2) п.п. 3 п. 3 розд. IV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449 (далі — Інструкція № 449);

3) п.п. 1.6.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

При цьому згідно з ч. 2 ст. 9 Закону про ЄСВ і п.п. 1 п. 3 розд. IV Інструкції № 449 обчислення ЄСВ здійснюється на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування або які підтверджують нарахування виплат (доходу), на які нараховується ЄСВ.

Тому суму коригування зарплати для цілей нарахування ЄСВ обліковуємо в тому місяці розрахункового періоду, в якому воно проведене. Тобто — в січні. Аналогічний принцип застосовується і при відображенні донарахованої зарплати в таблиці 6 ЄСВ-звіту. Її суми показують у звіті, сформованому за той звітний місяць, в якому фактично були проведені такі донарахування (у бухобліку).

При цьому донараховану зарплату за минулий місяць потрібно зазначати в загальній сумі зарплати поточного місяця — одним рядком!

Розбивати по місяцях, за які проведено донарахування, не треба.

Тому на застраховану особу в таблиці 6 ЄСВ-звіту за січень 2019 року має бути заповнений один рядок.

Що стосується таблиці 1 ЄСВ-звіту, то коригування зарплати (донарахована сума) із таблиці 6 відобразиться в ній у загальній сумі із зарплатою за січень.

Заповнення таблиці 6 покажемо на рисунку нижче.

Таблиця 6. Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам

img 1

Фрагмент заповнення таблиці 6 ЄСВ-звіту за січень 2019 року

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі