Теми статей
Обрати теми

Як позбутися індексації зарплати законними методами

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці
Розібратися в премудрощах індексації зарплати буває складно*: хтось може допустити помилку в сумі індексації, хтось узагалі про неї може забути. Але штрафи** лякають багатьох… Хочете дізнатися, як законно позбутися індексації зарплати? Тоді ця стаття для вас!

* Допомогти можуть наші статті «Індексація зарплати: згадуємо теорію» і «Індексація зарплати: ситуації з практики» цього номера.

** Про них ви можете прочитати в статті «Забули нарахувати індексацію чи помилилися в сумі: як покарають?». цього номера

Якщо ви НЕ хочете індексувати зарплату, то законний метод лише один — періодично підвищуйте оклади.

Але, як часто їх підвищувати? Пропонуємо 2 варіанти.

img 1Для «щедрих». Підвищуємо оклад при настанні права на індексацію.

Суть його проста. У місяці виникнення права на індексацію підвищуємо оклад працівника настільки, щоб сума підвищення перевищила суму можливої індексації. У цьому випадку на підставі абз. 4 п. 5 Порядку № 1078 ми «обнуляємо» індексацію, замінюючи її підвищенням окладу. При цьому місяць підвищення окладу стає «базовим».

Наприклад, для «базового» січня-2019 уперше право на індексацію виникає в липні 2019 року. Коефіцієнт індексації становить 3,1 %, а сума поточної індексації – 62,22 грн.

Якщо в липні 2019 року підвищити посадовий оклад, наприклад, на 100 грн., то цього місяця індексацію нараховувати не потрібно, оскільки сума підвищення окладу перевищує суму можливої індексації від попереднього «базового» місяця (100 грн. > 62,22 грн.). Липень 2019 року стає новим «базовим» місяцем, і розрахунок приросту ІСЦ наростаючим підсумком розпочнеться з серпня 2019 року.

img 2Для «хитрих». Підвищуємо оклад до настання права на індексацію – зміщуємо точку відліку («базовий» місяць).

Якщо підвищити посадові оклади до того, як настане право на індексацію, то місяць підвищення окладу стає новим «базовим» (абз. 1 і 2 п. 5 Порядку № 1078).

Зверніть увагу! Повинна виконуватися важлива умова: у місяці підвищення окладу право на індексацію ще не настало (сума індексації дорівнює 0).

При цьому жодних вимог до суми підвищення окладу в Порядку № 1078 не передбачено. На це вказують і фахівці Мінсоцполітики в листах від 04.01.2018 р. № 1/0/66-18 і від 13.03.2019 р. № 24/0/214-19. Отже, оклад можна підвищити на будь-яку суму.

Наприклад, останнє підвищення окладу було в січні 2019 року. Дізнавшись ІСЦ за травень (100,7 %), роботодавець може вжити превентивних заходів у червні (у цьому місяці право на індексацію ще не настало). Але індекс інфляції за травень вплине на індексацію в липні.

Якщо в червні оклад підвищити, наприклад, на 1 грн., то сума підвищення окладу перевищить суму індексації цього місяця (1 грн. > 0 грн.). Тобто індексація «обнулилася» і червень 2019 року стає «базовим» місяцем.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі