Теми статей
Обрати теми

«Відпускна» компенсація: звільняємо новачка

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань

Щоб зрозуміти, чи готові роботодавець і працівник до тривалих трудових відносин, треба попрацювати разом. Не підходить робота, не про таку мріяли? Розбігаємося! Припиняємо трудовий договір. І тут повністю очікувано виникає запитання: як розрахувати компенсацію за невикористану щорічну відпустку, якщо працівник відпрацював менше календарного місяця?

Право на отримання компенсації за невикористані дні щорічної відпустки мають як основні працівники, так і сумісники. Причому це право не залежить від підстави звільнення.

Сума «відпускної» компенсації визначається як добуток кількості невикористаних днів відпустки і середньоденної зарплати. Тобто все, що треба знати, – це кількість зароблених працівником днів відпустки і розмір середньоденної зарплати.

Алгоритм розрахунку середньоденної зарплати в цій ситуації наведений у листі Мінсоцполітики від 19.06.2019 р. № 933/0/206-19, що коментується. Але про все по порядку.

Як визначити кількість компенсованих днів?

Погодьтеся, суха теорія дуже важко засвоюється. Тому пропонуємо вам відповідь на запитання (як визначити кількість компенсованих днів?) знайти за допомогою умовного прикладу.

Приклад. Працівник, який прийнятий на роботу 10 червня 2019 року, звільняється 26 липня. Оклад – 10000 грн.

За загальним правилом щорічна основна відпустка надається за відпрацьований робочий рік, який відраховується з дня укладення трудового договору. Таким днем у​ нашому прикладі буде 10 червня 2019 року – день укладення трудового договору.

Відповідно перший робочий рік, за який працівник отримав би відпустку повної тривалості, це 10 червня 2019 року – 9 червня 2020 року.

Але працівник звільняється до закінчення робочого року. Зрозуміло, що основну щорічну відпустка повної тривалості він не встиг заробити, але має право на частину такої відпустки. Як її визначити?

Для цього можна скористатися алгоритмом, запропонованим Мінсоцполітики в листі від 24.06.2011 р. № 208/13/116-11 (див. рис. 1).

img 1

Рис. 1. Алгоритм визначення кількості компенсованих днів щорічної відпустки

Використовуємо цей алгоритм для цілей нашого прикладу (див. вище).

Розраховуємо кількість календарних днів щорічної відпустки, що припадають на один календарний день поточного робочого року (10 червня 2019 року – 9 червня 2020 року).

Припустимо, що працівник з прикладу мав право на щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарних дні (показник Д у формулі).

Загальна кількість календарних днів у робочому році з 10 червня 2019 року по 9 червня 2020 року (показник К) – 366.(ср. )

Кількість святкових і неробочих днів у робочому році з 10 червня 2019 року по 9 червня 2020 року (показник С) – 12.

Підставляємо показники у формулу з рис. 1 і отримуємо, що тривалість відпустки, яка припадає на один календарний день робочого року 10 червня 2019 року – 9 червня 2020 року, дорівнює:

24 : (366 - 12) = 0,0678 (к. дн.).

Переходимо до кроку 2. Визначаємо «відпускний» стаж. Працівник перебував у трудових відносинах з 10 червня по 26 липня 2019 року, тобто 47 календарних днів.

Виключаємо свята (на цей період припадають два свята: 16 червня – Трійця, 28 червня – День Конституції України) і отримуємо:

47 - 2 = 45 (к. кн.).

Переходимо до кроку 3. Перемножуємо показники, отримані при проходженні кроків 1 і 2, і знаходимо відповідь на запитання: скільки днів щорічної відпустки потрібно компенсувати?

45 х 0,0678 = 3,051 ≈ 3 (к. дн.).

Як розрахувати середньоденну зарплату?

Якщо у працівника-новачка перед місяцем звільнення є хоча б один календарний місяць, відпрацьований повністю (з 1-го до 1-го числа), розрахувати середньоденну зарплату дуже просто. Адже в цьому випадку ми маємо розрахунковий період – повністю відпрацьовані календарні місяці, що передують місяцю звільнення (абз. 2 п. 2 Порядку № 100). Тому достатньо застосувати загальні правила розрахунку середньоденної зарплати і отримати бажаний результат: сумарний заробіток за розрахунковий період поділити на відповідну кількість календарних днів у розрахунковому періоді (за винятком святкових і неробочих днів).

Отриманий показник множимо на кількість календарних днів відпустки – і суму відпускних визначено!

Але в прикладі, який ми сьогодні розглядаємо (див. вище), працівник перед звільненням не відпрацював жодного календарного місяця повністю з 1-го до 1-го числа. Тому

Важливо!

Середньоденну зарплату обчислюємо виходячи з окладу (тарифної ставки), встановленого працівникові на день звільнення.

Саме так вимагає абз. 3 п. 4 Порядку № 100.

Яким чином оклад (тарифну ставку) перетворити в середньоденну зарплату?

Відповідь на це запитання надало Мінсоцполітики в листі від 19.06.2019 р. № 933/0/206-19. Наведемо її: якщо працівник не відпрацював повністю жодного календарного місяця, середня зарплата обчислюється шляхом множення окладу працівника на 12 місяців і ділення отриманого результату на кількість календарних днів в умовному періоді, за винятком святкових і неробочих днів.

Зауважимо: саме Мінсоцполітики надає роз’яснення з питань обчислення середньої заробітної плати відповідно до Порядку № 100 (п. 2 постанови КМУ від 08.02.95 р. № 100). Тому чинити свавілля тут не радимо.

А якщо звільняється працівник з погодинною оплатою праці? Як тоді визначити оклад? Якщо він у вас окремо не визначений, то фахівці Мінсоцполітики в усних консультаціях рекомендують розрахувати його шляхом множення годинної тарифної ставки на норму тривалості робочого часу в годинах у місяці звільнення.

Наведемо на рис. 2 алгоритм дій при розрахунку середньої зарплати виходячи з окладу (тарифної ставки).

img 2

Рис. 2. Алгоритм дій при розрахунку середньоденної зарплати виходячи з окладу

Повертаємося до нашого прикладу. Працівник звільняється 26 липня 2019 року.

Визначаємо умовний розрахунковий період – 12 місяців, що передують місяцю звільнення, – липень 2018 року – червень 2019 року.

Далі визначаємо кількість календарних днів в умовному періоді, за винятком святкових і неробочих днів: 365 - 11 = 354 (к. дн.),

де 365 – кількість календарних днів в умовному розрахунковому періоді: липень 2018 року – червень 2019 року;

11 – кількість святкових і неробочих днів, що припали на цей період.

Середньоденна зарплата становить:

10000 х 12: 354 = 338,98 (грн./к. дн.).

Кількість календарних днів, що підлягають компенсації, ми визначили – 3.

Середньоденна зарплата відома – 338,98 грн.

Перемножуємо показники і отримуємо суму компенсації за невикористану відпустку:

3 х 338,98 = 1016,94 (грн.).

Як бачите, розрахунок компенсації за невикористану відпустку працівникові-новачку вимагає від бухгалтера уважності і знання порядку розрахунку кількості календарних днів щорічної відпустки, що підлягають компенсації при звільненні (за наявності), та суми середньоденної зарплати.

Секрети розкрито. Використовуйте на здоров’я!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі