Теми статей
Обрати теми

«Гаряча» пора: запитання-відповіді за формою № 1ДФ

Івлєва Наталія, експерт з оплати праці
Знову час подавати Податковий розрахунок № 1ДФ. Відповідно у багатьох роботодавців виникають запитання щодо його заповнення. «Гаряча» добірка таких запитань і роз’яснення ДФСУ — у сьогоднішній статті.

За якою ознакою доходу у формі № 1ДФ відображати суму перевищення нецільової допомоги над неоподатковуваним розміром?

В оподатковуваний дохід з метою оподаткування ПДФО не включається сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно в розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абз.1 п.п. 169.4.1 ПКУ. У 2019 році — 2690 грн.

Перевищення допомоги над зазначеним розміром підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 18 % і військовим збором (ВЗ) за ставкою 1,5 %. Сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі така, що перевищує встановлений граничний розмір, відображається у формі № 1ДФ з ознакою доходу «169».

За якою ознакою доходу у Звіті за формою № 1ДФ відобразити платежі за оренду автомобіля?

Суми орендних платежів, які виплачуються податковим агентом на користь фізичних осіб на підставі договорів оренди рухомого майна (транспортний засіб, обладнання, оснащення та інше майно), відображаються ним у формі № 1ДФ з ознакою доходу «127».

ТОВ орендує приміщення у фізичної особи. З якою ознакою доходу відобразити суму оренди у формі № 1ДФ?

Суб’єкт господарювання (підприємство або ФОП), який орендує приміщення у фізичної особи, є податковим агентом і зобов’язаний утримати з доходу, нарахованого (виплаченого, наданого) фізичній особі у вигляді орендної плати, ПДФО і ВЗ за ставками 18 і 1,5 % відповідно. Сума виплаченої орендної плати фізичній особі відображається підприємством-орендарем у формі № 1ДФ з ознакою доходу «106».

Працівникам надається разова матеріальна допомога (на лікування, при народженні дитини). З якою ознакою відображати її у формі № 1ДФ і чи оподатковується вона?

Не включається в оподатковуваний дохід сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно в розмірі, який не перевищує у 2019 році 2690,00 грн. (п.п. 170.7.3 ПКУ). У формі № 1ДФ сума матеріальної допомоги, у тому числі такої, що перевищує встановлений граничний розмір, відображається з ознакою доходу «169».

З якою ознакою доходу у формі № 1ДФ відображається страховий платіж, сплачений підприємством-юрособою-роботодавцем страховій компанії за договором добровільного медичного страхування працівника?

Сума страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), у тому числі за договорами добровільного медичного страхування, на підставі п.п. 164.2.16 ПКУ включається в загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід платника податку. Тобто така сума, сплачена роботодавцем страховій компанії на користь працівника, оподатковується ПДФО (18 %) і ВЗ (1,5 %) як додаткове благо. При цьому не варто забувати, що при нарахуванні (наданні) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, помножена на натуральний коефіцієнт 1,219512 (п. 164.5 ПКУ).

Дохід, отриманий працівником у вигляді добровільного медичного страхування, відображається у формі № 1ДФ з ознакою доходу «124». Нарахований дохід відображається повністю, без вирахування ПДФО і ВЗ.

Чи відображати у формі № 1ДФ вартість виданого спецодягу працівникові згідно з атестацією робочого місця (не наднормативно)?

До складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається, зокрема, вартість спеціального (форменого) одягу і взуття, яке надається роботодавцем у тимчасове користування платникові податку, що перебуває з ним у трудових відносинах (п.п. 165.1.9 ПКУ). Вартість такого спеціального (форменого) одягу і взуття відображається у формі № 1ДФ з ознакою доходу «136».

З працівником проведено розрахунок при звільненні 27.02.2019 р. При цьому, крім зарплати, йому були нараховані лікарняні. Кошти від Фонду соцстрахування надійшли у квітні. Як відобразити виплату працівникові, що звільнився, у формі № 1ДФ? Чи треба подавати уточнюючу форму?

Заробітна плата — основна і додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платникові податку у зв’язку із відносинами трудового найму (п.п. 14.1.48 ПКУ). Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 (далі — Інструкція № 5), передбачено, що суми виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (лікарняні) розглядаються з метою оподаткування як зарплата.

Якщо платник податку отримує доходи у вигляді зарплати за період її збереження згідно із законодавством, у тому числі за час перебування на лікарняному, то з метою оподаткування такі доходи (їх частина) відносяться до відповідних податкових періодів їх нарахування (п.п. 169.4.1 ПКУ).

Суми виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (лікарняні) відображаються у формі № 1ДФ з ознакою доходу «101».

При цьому якщо нарахування фонду оплати праці здійснюються за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, вони відображаються у фонді оплати праці того місяця, в якому були здійснені нарахування (п.п. 1.6.2 розд.1 Інструкції № 5).

У випадку якщо здійснюються донарахування і виплати сум за попередні податкові періоди (місяці), зокрема суми виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (лікарняні), то такі суми донарахувань (нарахувань) слід відносити до відповідних податкових періодів, за які здійснюються нарахування. Тобто в цьому випадку уточнююча форма № 1ДФ не подається.

Працівник з 01.04.2019 р. по 24.04.2019 р. перебував у щорічній відпустці. 27.03.2019 р. йому були нараховані і виплачені відпускні за квітень 2019 року. У Звіті за формою № 1ДФ за який квартал відображати нарахування і виплату відпускних (і відповідно нарахування і сплату ПДФО)?

Якщо платник податку отримує доходи у вигляді зарплати за період її збереження, у тому числі за час відпустки, то з метою оподаткування такі доходи (їх частина) відносяться до відповідних податкових періодів їх нарахування (п.п. 169.4.1 ПКУ).

ПДФО сплачується у момент виплати відпускних (п.п. 168.1.2 ст. 168 ПКУ).

У зазначеному випадку нарахування і виплата відпускних відображаються у формі № 1ДФ у I кварталі. Водночас слід пам’ятати, що в графі 3а «Сума нарахованого доходу» форми № 1ДФ відображаються нараховані фізичній особі доходи незалежно від того, виплачені вони чи ні, а в графі 3 «Сума виплаченого доходу» — сума фактично виплаченого доходу платникові податку податковим агентом (з ознакою доходу «101»).

Отже, відпускні (у тому числі перехідні), які нараховують і виплачують повністю за три дні до початку відпустки, у повному розмірі треба зазначати саме у кварталі нарахування і виплати.

Крім того, ВЗ сплачується в строки, встановлені для сплати ПДФО. Тому в розділі ІІ форми № 1ДФ за квартал, в якому відпускні були нараховані і виплачені, слід відобразити і загальну суму ВЗ.

На підставі рішення суду із заробітної плати нашого працівника щомісячно утримуються аліменти на дитину. В якій сумі зазначати його зарплату у формі № 1ДФ — нарахованій або за вирахуванням суми аліментів?

Дохід працівника — платника аліментів відображайте в нарахованій сумі, без вирахування суми аліментів з ознакою доходу «101».

Чи треба показувати в рядку «Військовий збір» розділу II форми № 1ДФ у загальній сумі нарахованого і виплаченого доходу виплати, з яких військовий збір не утримується?

Так, у рядку «Військовий збір» розділу II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ необхідно відображати усі доходи, які були нараховані фізичній особі: як оподатковувані ВЗ, так і неоподатковувані (п. 3.11 Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4 (далі — Порядок № 4), див. категорію 103.25 ЗІР)).

Підприємство перебралося в інший адміністративний район. Куди тепер подавати Податковий розрахунок за формою № 1ДФ?

При зміні місцезнаходження підприємство продовжує сплачувати ПДФО і подавати Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за старим місцезнаходженням до закінчення поточного бюджетного року (див. категорію 103.25 ЗІР).

Працівника звільнили з основного місця роботи і прийняли на ту ж посаду за сумісництвом. Як це відобразити у формі № 1ДФ?

На працівника, що змінив статус, у розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ заповнюємо стільки рядків, скільки разів він у звітному кварталі був звільнений, а потім знову прийнятий до одного і того ж роботодавця. Тобто якщо працівник був у звітному кварталі звільнений, а потім знову прийнятий, то його заробіток відображається у формі № 1ДФ двома рядками:

у першому — по дату звільнення;

у другому — з дати початку роботи за новим трудовим договором.

Підприємство двічі надіслало в електронному вигляді Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за I квартал 2019 року. Обидва звіти прийняті, є перші і другі квитанції. Щоб не сталося задвоєння, у встановлені строки був відправлений Податковий розрахунок із статусом «Звітний новий». В усіх його рядках у графі 9 проставлена відмітка «1». Нещодавно співробітник узяв у податковій довідку про доходи за I квартал 2019 року і виявилося, що доходи нульові. Інспектор пропонує подати уточненку. Як вийти з цієї ситуації?

Щоб відповісти на це запитання, звернемося до п. 15 розд. II Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Мінфіну від 06.06.2017 р. № 557. У ньому сказано: якщо автор відправив до контролюючого органу декілька примірників одного електронного документа, оригіналом вважається електронний документ, відправлений останнім до закінчення граничного строку, встановленого законодавством для подання такого документа, за умови, що він був сформований правильно і прийнятий (зареєстрований), про що авторові надійшла друга квитанція про прийняття звітності.

Тобто виходить, що у разі, коли податковий агент відправляє в електронному вигляді Податковий розрахунок за формою № 1ДФ з однією і тією ж порцією, задвоєння показників не відбувається.

Попри те, що у підприємства є в наявності по дві перші і другі квитанції про прийняття звіту, податківці провели тільки останній звіт, поданий у межах установлених строків. Подавши «Звітний новий» Податковий розрахунок з проставленням відмітки «1» у графі 9 за усіма рядками, підприємство фактично видалило всі показники з раніше поданого розрахунку із статусом «Звітний».

Щоб виправити ситуацію, підприємству треба подати уточнюючий Податковий розрахунок за формою № 1ДФ з проставленням за усіма рядками у графі 9 відміток «0» — рядки на введення. При цьому штрафу за п. 119.2 ПКУ не уникнути.

Як правильно відобразити у формі № 1ДФ зарплату за II квартал 2019 року, якщо на 01.07.2019 р. була заборгованість із виплати зарплати. Суму нарахованого доходу з цією заборгованістю, а суму виплаченого доходу без заборгованості і так само ПДФО та ВЗ?

Для відповіді на це запитання зазирнемо в розд. III Порядку № 4. Керуючись ним, у табличній частині розділу I Податкового розрахунку зазначаєте в графах 3а і 4а суми нарахованих у місяцях звітного кварталу доходів і ПДФО відповідно.

У графі 3 розділу I проставляйте суму фактично виплаченого у звітному кварталі доходу фізичній особі. При цьому в абз. 2 п. 3.3 Порядку № 4 сказано, що заробітна плата, яка виплачується у встановлені строки в наступному місяці, має бути відбражена в Податковому розрахунку за той період, за який заробітна плата була нарахована.

Під установленими строками слід розуміти строки виплати зарплати, визначені в колдоговорі підприємства відповідно до ст. 115 КЗпП.

При своєчасній виплаті зарплати за такими ж правилами відображається в графі 4 розділу I Податкового розрахунку утриманий із цієї зарплати і перерахований до бюджету в наступному місяці ПДФО.

Таким чином, у разі повної і своєчасної (у встановлені строки) виплати зарплати збігатимуться:

— значення граф 3а і 3 та граф 4а і 4 розділу I;

— значення граф «Загальна сума нарахованого доходу (грн., коп.)» і «Загальна сума виплаченого доходу (грн., коп.)» та граф «Загальна сума утриманого податку, збору (грн., коп.)» «нарахованого», «перерахованого» рядка «Військовий збір» розділу II.

Якщо зарплата виплачується несвоєчасно або виплачується інший, ніж зарплата, дохід, інформацію про їх нарахування (виплату) та нарахування (виплату) ПДФО відображайте у формі № 1ДФ за фактом!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі