Теми статей
Обрати теми

Виплата приватному виконавцеві: як показати у формі № 1ДФ

Івлєва Наталія, експерт з оплати праці
На підприємство надійшов виконавчий лист, згідно з яким кошти стягуються на рахунок приватного виконавця із зазначенням суми його винагороди. Чи слід оподатковувати і відображати цю виплату в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ?

Приватні виконавці — це громадяни України, уповноважені державою здійснювати діяльність з примусового виконання рішень у порядку, встановленому законом. Вони є суб’єктами незалежної професійної діяльності (ч. 2 ст. 16 Закону України від 02.06.2016 р. № 1403-VIII, далі — Закон № 1403). Виплата таким особам винагороди здійснюється на підставі ст. 31 Закону № 1403.

Згідно зі ст. 32, 44 Закону № 1403 приватний виконавець уповноважений зберігати кошти, цінні папери або інші цінності, які вилучаються у боржника за результатами здійснення виконавчих дій, для подальшої їх передачі стягувачу. Для здійснення діяльності він зобов’язаний відкрити в державному банку окремі рахунки: обліку депозитних сум; зарахування коштів виконавчого провадження; зарахування винагороди.

Тепер перейдемо до оподаткування винагороди, оскільки підприємство виступає як податковий агент (п.п. 168.1.1 ПКУ).

У розумінні ПКУ незалежною професійною діяльністю є участь фізичної особи в науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, приватних виконавців <...>, за умови, що така особа не є працівником або ФОП і використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб (п.п. 14.1.226 ПКУ).

Оподатковуваним доходом незалежного професіонала є сукупний чистий дохід, який він розраховує самостійно (п. 178.3 ПКУ).

При виплаті доходу такій особі не потрібно утримувати ПДФО і ВЗ у джерела виплати. Водночас суб’єкт господарювання повинен обґрунтувати своє право не платити ПДФО і ВЗ із доходу приватного виконавця. Для цього достатньо отримати у нього копію довідки про взяття його на податковий облік як фізичної особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність (п. 178.5 ПКУ). Про це йшлося й у листі ОВП ДФС від 26.06.2018 р. № 2848/ІПК/28-10-01-03-11. Форма такої довідки № 34-ОПП, (раніше форма № 4-ОПП) наведена в додатку 2 до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Висновок:

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ дохід, виплачений приватному виконавцеві, зазначають з ознакою доходу «157» без утримання ПДФО і ВЗ у джерела виплати. Якщо приватний виконавець не надасть копію довідки за формою № 34-ОПП (№ 4-ОПП), доведеться утримати ПДФО і ВЗ як із доходу звичайної фізичної особи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі