Теми статей
Обрати теми

Лікарняні затримуються: сплатіть ПДФО, ВЗ, ЄСВ вчасно

Івлєва Наталія, експерт з оплати праці
Підприємство через затримку фінансування від ФСС не виплатило працівникові лікарняні, при цьому не сплатило ПДФО, ВЗ, ЄСВ. Що нам загрожує за такі порушення?

Останнім часом ФСС фінансує виплату допомоги з тимчасової непрацездатності із запізненням. Але терміни сплати податків і зборів при цьому не змінюються.

Граничний термін сплати ПДФО і ВЗ з нарахованих, але не виплачених лікарняних — 30-й календарний день, що йде за останнім днем місяця, в якому сума допомоги нарахована (п.п. 168.1.5 ПКУ). Щоб не порушити ці терміни, ПДФО і ВЗ слід перерахувати з поточного рахунку.

Важливо: після надходження коштів на спецрахунок при виплаті допомоги доведеться ще раз сплатити ПДФО і ВЗ. У результаті виникне переплата, яку можна буде зарахувати в рахунок майбутніх платежів.

ЄСВ слід сплатити при виплаті лікарняних, але не пізніше 20-го числа (для гірських підприємств — 28-го числа) місяця, що йде за місяцем нарахування допомоги (ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ).

Відповідальність за ПДФО, ВЗ. Ненарахування, неутримання та/або несплата (неперерахування) податків платником податків, у тому числі податковим агентом, до або під час виплати доходу на користь іншого платника податків тягнуть накладення штрафу (п. 127.1 ПКУ):

— 25 % суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету;

— 50 % суми податку — якщо такі дії, здійснені повторно протягом 1095 днів;

— 75 % суми податку — якщо такі дії здійснені протягом 1095 днів утретє і більше.

Важливий момент! Вказаний штраф не застосовують (у силу застереження в останньому абзаці того ж п. 127.1 ПКУ), якщо факт ненарахування, неутримання та/або несплати (неперерахування) ПДФО податковий агент самостійно виявляє при проведенні перерахунку за п. 169.4 ПКУ і виправляє в наступних податкових періодах протягом податкового (звітного) року згідно з нормами цього Кодексу до моменту проведення перевірки контролюючими органами.

Крім того, неутримання або неперерахування до бюджету сум ПДФО при виплаті фізичній особі доходів тягне попередження або накладення штрафу на посадових осіб підприємств на підставі ст. 1634 КпАП у розмірі: від 34 до 51 грн. за перше порушення, а за повторне протягом року порушення — від 51 до 85 грн.

Відповідальність за ЄСВ. За несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) ЄСВ передбачений штраф у розмірі 20 % своєчасно не сплачених сум п. 2 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ) і пеня на суму недоїмки у розмірі 0,1 % від суми недоплати за кожен день прострочення (ч. 10 ст. 25 Закону про ЄСВ).

За це ж порушення на посадових осіб підприємства накладається адмінштраф згідно зі ст. 1651 КпАП (причому розмір адмінштрафу залежить від суми виявленої недоплати).

Так, за несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ, у тому числі авансових платежів, у сумі, яка не перевищує 300 нмдг (у 2019 році — 288000 грн.), штраф становить від 680 до 1360 грн. (ч. 3 ст. 1651 КпАП).

Якщо ж сума ЄСВ більше 300 нмдг, то штраф — від 1360 до 2040 грн. (ч. 4 ст. 1651 КпАП).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі