Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка. Новий порядок розслідування нещасних випадків

Тепер до числа осіб, які підлягають соцстрахуванню від нещасного випадку, потрапили і особи, які працюють за ЦПД.

Новий порядок розслідування нещасних випадків

Кабмін постановою від 17.04.2019 р. № 337 затвердив Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві (далі — Порядок). Він набуває чинності з 1 липня 2019 року.

Порядком визначена процедура проведення розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, що сталися з особами, які підлягають соцстрахуванню від нещасного випадку (перераховані в ч. 1 ст. 35 Закону про соцстрахування). Тепер до їх числа потрапили і особи, які працюють за ЦПД.

Також новим Порядком передбачений строк давності для розслідування нещасних випадків — 3 роки з дня їх настання. Водночас у разі встановлення факту нещасного випадку за рішенням суду розслідування проводитимуть незалежно від дати його настання.

Продовжено строки проведення розслідування нещасного випадку та/або гострого профзахворювання (отруєння) до 5 робочих днів, спеціального розслідування — до 15 робочих днів, які за необхідності можуть бути продовжені.

Скасовано акт за формою Н-5. Тепер акт розслідування нещасного випадку має одну універсальну форму Н-1. Якщо нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння) буде визнано пов’язаним із виробництвом, це позначається великою буквою П (Н-1/П), якщо не пов’язаним із виробництвом — великими буквами НП (Н-1/НП).

Добровільно сплачені аліменти vs військовий збір

Фіскали роз’яснили порядок оподаткування військовим збором сум аліментів, які отримує фізична особа за рішенням суду або добровільним рішенням сторін (категорія 132.02 ЗІР).

У ПКУ закладено правило: доходи, які не оподатковуються ПДФО, не оподатковуються і ВЗ (п.п. 1.7 п. 16 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). Іншими словами, оподаткування/неоподаткування ВЗ залежить від того, чи оподатковується дохід ПДФО.

Далі, у п.п. 165.1.14 ПКУ визначено, що аліменти, які виплачуються як за рішенням суду, так і за добровільним рішенням сторін (у сумах, визначених згідно із Сімейним кодексом від 10.01.2002 р. № 2947-III), не включають до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. Отже, вони не оподатковуються ПДФО, і, як наслідок, навіть добровільно сплачені аліменти не оподатковуються ВЗ.

Нагадуємо: хоча аліменти не оподатковуються ПДФО і ВЗ, роботодавець зобов’язаний відобразити їх суму в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу «140». Зверніть увагу: це треба робити навіть у разі сплати аліментів на добровільних засадах за заявою працівника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі