Теми статей
Обрати теми

Працевлаштування осіб з інвалідністю: перевірки за новим Порядком

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Коментар до постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 31 січня 2007 р. № 70» від 05.06.2019 р. № 466

Не секрет, що дотримання роботодавцями «інвалідного» нормативу перевіряють фахівці Держпраці. Причому ще з 2012 року.

На жаль, тільки зараз у Кабміну дійшли руки до того, щоб прописати такі норми і в Порядку № 70* (постановою, що коментується, цей документ було викладено в новій редакції). Що обіцяє нам новий Порядок?

* Порядок проведення перевірки підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю, затверджений постановою Кабміну від 31.01.2007 р. № 70.

Планові перевірки. Їх проводитимуть згідно з річними планами та критеріями оцінки ступеня ризику (затверджені постановою КМУ від 06.02.2019 р. № 223). До речі, такі дані мають бути оприлюднені на сайті Держпраці.

Про проведення планової перевірки Держпраці зобов’язана письмово повідомляти суб’єкта господарювання не пізніше ніж за 10 днів до дня початку такої перевірки.

Увага! Кабмін підкоригував і строки проведення планових перевірок суб’єктів господарювання (крім суб’єктів малого та мікропідприємництва). Тепер вони не повинні перевищувати 10 робочих днів (замість 15 робочих днів).

При цьому сумарна тривалість усіх планових перевірок, що проводяться Держпраці протягом календарного року щодо одного суб’єкта, не може перевищувати 30 робочих днів. А щодо суб’єктів мікро- та малого підприємництва — 15 робочих днів.

Важливо!

Продовження строку, встановленого для проведення перевірок, не допускається.

Також з’явився перелік підстав для недопущення перевіряючих для проведення планової перевірки (наведений у п. 14 Порядку № 70).

Позапланові перевірки. Розширено перелік підстав для проведення позапланових перевірок (перелічені в п. 9 Порядку № 70).

Тепер провести перевірку дотримання «інвалідного» нормативу Держпраці має право і за зверненням фізособи (фізосіб) про порушення, що заподіяли в тому числі шкоду її (їх) правам. Але тільки після погодження з Мінсоцполітики.

Проведення перевірки. При проведенні перевірки (як планової, так і позапланової) тепер обов’язкова присутність керівника юрособи або особи, уповноваженої ним. При перевірці фізособи-підприємця — його присутність або уповноваженого ним особи.

Документи для перевірки. Змінено перелік документів, які перевіряючі можуть попросити для ознайомлення та перевірки (наведений у п. 12 Порядку № 70). Серед новеньких: звіти з праці (форма № 1-ПВ), накази (розпорядження) про відрядження та відпустки осіб з інвалідністю тощо. А ось, наприклад, копію статуту або установчого договору пред’являти вже не обов’язково.

Результати перевірки. Результати перевірки (як планової, так і позапланової) оформляють актом. Один примірник такого акта отримує і суб’єкт господарювання. Якщо під час перевірки виявлено порушення, то протягом 5 робочих днів з дня складання акта порушникові повинні вручити припис про їх усунення.

Постанова набрала чинності 19.06.2019 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі