Теми статей
Обрати теми

Працівниця-новачок йде в декрет

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
З 1 липня 2019 року працівниця, яка працює в нашій сільраді лише 4 місяці (березень — червень 2019 року), йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. У кожному з цих місяців їй була нарахована загальна сума зарплати в мінімальному розмірі — 4173 грн. Які обмеження за сумою допомоги треба врахувати в цій ситуації для працівниці-новачка? Чи потрібно для розрахунку декретних вимагати в працівниці довідку № ОК-7?

Підтверджуємо страховий стаж

Відразу звернемо увагу: за тими відомостями, які у нас є, працівниця за останні 12 місяців заробила страховий стаж менше 6 місяців. Період її роботи в сільраді — 4 місяці (прийнята працівниця на роботу 1 березня).

Це означає, що з метою контролю правильного розрахунку допомоги по вагітності та пологах потрібно враховувати вимоги п. 2 ч. 4 ст. 19, ч. 2 ст. 26 Закону про соцстрахування. Такі норми обмежують розмір виплати допомоги особам, у яких перед виходом у декретну відпустку страховий стаж менше ніж 6 місяців за останній рік (12 місяців).

Але перш ніж застосовувати ці обмеження, потрібно з’ясувати: який страховий стаж має працівниця за рік перед декретом?

Річ у тому, що законодавець не обмежує нас шістьма місяцями стажу в рамках роботи в одного роботодавця. Тому ви повинні розуміти, що якщо працівниця перед виходом у декрет відпрацювала у вас лише 4 місяці — це не привід відразу застосовувати до неї декретні обмеження. Потрібно з’ясувати: чи є в неї ЩЕ стаж за останні 12 місяців. Адже до того, як працівниця працювала у вас, вона могла його заробити в іншого роботодавця.

Відомості про страховий стаж беруться з трудової книжки працівника (до 01.01.2011 р.), з довідок ПФУ і ЄСВ-звітів (з 01.01.2011 р.). ЄСВ-звіти ми можемо подивитися тільки «свої». А ось стаж, зароблений в інших роботодавців, можна «взяти» тільки з довідок ПФУ.

Отримання таких довідок передбачене Положенням про реєстр застрахованих особах Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, затвердженого постановою Пенсійного фонду України від 18.06.2014 р. № 10-1 (у редакції постанови ПФУ від 27.03.2018 р. № 8-1). До них, зокрема, належать довідки за формою:

додаток 4 «Форма ОК-5»;

додаток 5 «Форма ОК-7»;

додаток 9 «Дані про трудовий та страховий стаж».

Тепер щодо довідки № ОК-7, про яку йдеться в запитанні. Як ми вже відзначили вище, ця довідка нам надає інформацію про страховий стаж застрахованих осіб. Але вимагати її від працівниці саме за обставин, що склалися, не обов’язково.

Річ у тому, що нині роботодавець може самостійно отримати на свого працівника дані про страховий стаж. Якраз для цього й було передбачено додаток 9.

На порталі ПФУ (portal.pfu.gov.ua) є можливість замовити цей додаток і отримати його від імені юридичної особи на кожну застраховану особу, яка перебуває з вами у трудових відносинах.

І ще, не забувайте, відомості про страховий стаж вам також знадобляться для заповнення граф 21 і 22 заяви-розрахунку при замовленні коштів на виплату декретної допомоги у ФСС. Тому контроль «правильного» стажу фонд здійснює вже на етапі перевірки заяви-розрахунку. Тож якщо вам не надали довідку № ОК-7, потурбуйтеся й отримайте додаток 9, тоді є всі шанси, що стаж буде розрахований правильно.

Враховуємо обмеження

Припустимо, з додатка 9 з’ясувалося, що 4 місяці — це все, що є у працівниці за страховим стажем за останні 12 місяців перед настанням страхового випадку. Отже, потрібно включити обмежуючий контроль положень п. 2 ч. 4 ст. 19 і ч. 2 ст. 26 Закону про соцстрахування (ср. ).

img 1Сума допомоги по вагітності та пологах не може бути більша, ніж розмір допомоги, обчислений з двократного розміру МЗП, установленого законом у місяці настання страхового випадку.

img 2Сума допомоги по вагітності та пологах з розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ і не може бути меншою, ніж розмір допомоги, обчислений з МЗП*, установленої на момент настання страхового випадку.

* Застосовується тільки за основним місцем роботи — див. лист Мінсоцполітики від 13.10.2016 р. № 334/18/99-16 // «ОП», 2016, № 21.

Щоб виконати ці умови, потрібно фактичну зарплату працівниці порівняти з двома показниками (див. рисунок).

img 3

Обмеження для розміру декретних

** Розраховується згідно з п. 5 Порядку № 1266: МЗП, поділена на середньомісячну кількість календарних днів, — 30,44.

Розраховуємо середньоденну зарплату (Ф) і допомогу

Якщо працівниця перебувала у трудових відносинах менше 12 календарних місяців за останнім основним місцем роботи, розрахунковий період визначається за фактично відпрацьовані календарні місяці (з першого по перше число) (п. 26 Порядку № 1266). Виходячи з даних запитання фактичну середньоденну зарплату працівниці необхідно розрахувати виходячи із заробітної плати, нарахованої їй за чотири повні місяці, — з березня по червень включно.

Знаходимо загальну суму зарплати:

4173 + 4173 + 4173 + 4173 = 16692 (грн.).

Розраховуємо кількість днів розрахункового періоду:

31 + 30 + 31 + 30 = 122 (к. дн.).

Знаходимо фактичну середньоденну зарплату:

16692 : 122 = 136,82 (грн.).

Порівняємо її з «нижнім» обмеженням:

136,82 < 137,09.

Як бачимо, середньоденна зарплата менше ніж 137,09 грн.

Тому допомогу по вагітності та пологах ми повинні розрахувати виходячи з цієї межі.

Увага!

Допомога по вагітності та пологах розраховується виходячи зі 100 % середньоденної зарплати і не залежить від страхового стажу працівниці.

Загальна сума допомоги по вагітності та пологах складе:

137,09 грн. х 126 к. дн. = 17273,34 грн.,

де 126 к. дн. — кількість днів декретної відпустки, що підлягають оплаті.

Будьте уважні — ЄСВ!

Позначимо головні моменти сплати ЄСВ стосовно цієї ситуації, які в обов’язково порядку треба врахувати:

1) нараховуйте ЄСВ на всю суму декретної допомога в місяці нарахування такої допомоги;

2) сума ЄСВ, що сплачується роботодавцем за працівницю-декретницю за основним місцем роботи за місяць, не може бути менше 918,06 грн. (ЄСВ з МЗП);

3) для правильного визначення ЄСВ сума допомоги, нарахована за дні перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, відноситься до того місяця, ЗА який вона нарахована. Тобто суму допомоги потрібно поділити на місяці відповідно до днів перебування працівниці в декретній відпустці.

Отримані в результаті поділу суми щомісячно порівнюємо з розміром МЗП, що діє в такому місяці, — 4173 грн.

Якщо зарплата (дохід) з урахуванням декретної допомоги або сума декретної допомоги за місяць виявилася менше розміру МЗП, потрібно нарахувати і сплатити ЄСВ з МЗП.

Доплату ЄСВ нараховуємо та здійснюємо місяць у місяць.

Якщо зарплата працівниці з урахуванням декретної допомоги у підсумку за місяць дорівнює або більше МЗП, то ЄСВ сплачується з фактичної суми зарплати і суми декретної допомоги.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі