Теми статей
Обрати теми

У розрахунковому періоді «порожній» місяць: виключати з розрахунку лікарняних?

Димитренко Світлана, начальник відділу нормативно-правового регулювання у сфері загальнообовіязкового соціального страхування Департаменту пенсійного і соціального страхування Міністерства соціальної політики України
Працівниця принесла лікарняний лист за період хвороби з 5 по 11 березня 2019 року. У розрахунковому періоді березень 2018 — лютий 2019 року:
— за березень 2018 року — січень 2019 року їй нарахована зарплата;
— у лютому 2019 року нарахувань не було, оскільки немає відпрацьованих днів:
2, 3, 9, 10, 16, 17, 23, 24 — вихідні дні;
на 1, 4 — 8, 11 — 15, 18 — 22, 25 — 28 — оформлена відпустка «за свій рахунок».
Чи виключається з розрахункового періоду лютий?

Так, увесь місяць (лютий) виключається з розрахункового періоду. Пояснимо. Звернемося до норм Порядку № 1266.

Так, відповідно до п. 3 цього Порядку середньоденна зарплата обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) зарплати, на яку нарахований ЄСВ, на кількість календарних днів зайнятості (період перебування в трудових відносинах) у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин.

До поважних причин належать: тимчасова непрацездатність; відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами; відпустка для догляду за дитиною до 3 і 6 років; відпустка «за свій рахунок».

Зауважте, що місяці розрахункового періоду (з першого до першого числа), в яких застрахована особа не працювала з поважних причин, виключаються з розрахункового періоду.

Тепер подивимося, яка ситуація з відпрацьованими днями склалася за працівницею в лютому 2019 року. На нього припали такі періоди: відпустка «за свій рахунок», яка оформлена на усі робочі дні за графіком роботи працівниці; вихідні дні, на які періоди відпустки «за свій рахунок» не припадали.

Виходить, що у працівниці в лютому немає жодного відпрацьованого дня.

Але цього місяця є вихідні календарні дні, на які не припадає поважна причина, — відпустка «за свій рахунок».

Виникає запитання: виключити потрібно повністю цей місяць (з 1 по 28 лютого) або ж тільки ті календарні дні, на які припадає поважна причина?

З положень п. 3 Порядку № 1266 випливає, що потрібно виключити увесь місяць. Про це ж йде мова в листі Мінсоцполітики від 13.10.2016 р. № 334/18/99-16 (див. «ОП», 2016, № 21, с. 6).

Тому якщо працівник повний календарний місяць (з першого до першого числа) жодного дня не працював з поважних причин, то цей місяць виключається з розрахункового періоду.

Висновок

Лютий виключається з розрахункового періоду повністю, оскільки в ньому немає відпрацьованих днів (з поважних причин).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі