Теми статей
Обрати теми

Коригуємо відпускні після реорганізації

Гузенко Оксана, головний спеціаліст відділу оплати праці Департаменту заробітної плати та умов праці
У листопаді 2018 року в організації відбулася реорганізація шляхом перетворення Комунального закладу в Комунальне некомерційне підприємство. Як розрахувати відпускні працівникам реорганізованого підприємства? Чи включати до розрахункового періоду час роботи до реорганізації (до листопада 2018 року)? Чи застосовувати коефіцієнт коригування, якщо оклади були підвищені?

У разі зміни власника підприємства, а також реорганізації підприємства (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору триває (ч. 3 ст. 36 КЗпП). Трудові відносини з працівниками тривають на підставі раніше укладених трудових договорів, положення яких обов’язкові для нового роботодавця.

Як реорганізація підприємства позначиться на наданні відпусток працівникам, розглянемо далі. Запам’ятайте тут такі головні моменти.

1. У разі перетворення підприємства, установи, організації немає підстав для виплати працівникам компенсації за невикористану відпустку при звільненні, оскільки трудові відносини з ними не припиняються.

2. До стажу роботи, що надає працівникам право на чергову оплачувану відпустку, включають періоди роботи до й після реорганізації.

3. Розрахунковий період для розрахунку відпускних визначається з урахуванням періоду роботи у «старого» роботодавця.

4. У разі підвищення окладів виплати в розрахунковому періоді до підвищення (у тому числі й у «старого» роботодавця) коригуйте на коефіцієнт підвищення окладу (коефіцієнти, якщо підвищень було декілька).

Тобто середню зарплату для виплати відпускних розраховуйте в загальному порядку, виходячи з виплат за 12 місяців, що передують місяцю початку відпустки. Крім того, якщо в розрахунковому періоді або в періоді, коли за працівником зберігався середній заробіток, були підвищені оклади, застосовуйте коефіцієнт коригування, як це передбачено п. 10 Порядку № 100.

Приклад. З 1 листопада 2018 року відбулася реорганізація шляхом перетворення Комунального закладу в Комунальне некомерційне підприємство. З 11 березня 2019 року працівник йде в щорічну основну відпустку тривалістю 14 календарних днів. При цьому в такого працівника з 1 листопада 2018 року підвищився посадовий оклад. До 1 листопада 2018 року був 2079 грн., з 1 листопада 2018 року — 5960 грн.

У загальному випадку розрахунок середньої заробітної плати для оплати часу відпустки здійснюється виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки (п. 2 Порядку № 100).

Працівник іде у відпустку у березні 2019 року, отже, розрахунковим періодом буде березень 2018-го — лютий 2019 року. Як бачите, до розрахункового періоду входять місяці роботи як до, так і після реорганізації. Реорганізація підприємства на розрахунковий період у цьому випадку не впливає, оскільки трудові відносини з працівником не припинялися.

Водночас у розрахунковому періоді відбулося підвищення окладів. А це є підставою для коригування відпускних (див. п. 10 Порядку № 100).

Механізм коригування полягає в такому: зарплату, нараховану в розрахунковому періоді до підвищення, потрібно помножити на коефіцієнт підвищення посадового окладу (коефіцієнт коригування) або декілька коефіцієнтів, якщо зарплата підвищувалася кілька разів. З урахуванням скоригованої зарплати визначають середньоденну зарплату, за якою оплачується період відпустки. При цьому коефіцієнт підвищення розраховуйте так: поділіть посадовий оклад, установлений після підвищення, на посадовий оклад до підвищення. Для кожного працівника необхідно розраховувати свої коефіцієнти коригування.

Дані для коригування середньої зарплати при виході працівника у відпустку в березні 2019 року наведемо в таблиці нижче.

img 1

Розрахуємо середньоденну заробітну плату:

109224,80 грн. : 354 к. дн. = 308,54 грн.

Сума відпускних складе:

308,54 грн. х 14 к. дн. = 4319,56 грн.

Зверніть увагу: оклад працівника підвищений більш ніж у 2 рази. У зв’язку з цим відкоригований заробіток у місяцях розрахункового періоду вийшов високим. Працівника таке підвищення радує, а ось для роботодавця воно може виявитися обтяжливим у фінансово-економічному плані. Але тут є вихід.

Так, у разі скрутного фінансового становища госпрозрахункове підприємство має право зменшити коефіцієнт коригування. Така можливість передбачена п. 10 Порядку № 100. Для цього необхідно видати відповідний наказ (розпорядження) і погоджувати його з профкомом. Причинами, що не дозволяють провести коригування в повному обсязі, можуть бути: зниження рентабельності, обсягів виробництва; недостатність обігових коштів тощо. При цьому зауважте: не проводити коригування взагалі підприємство не має права (див. лист Мінсоцполітики від 27.10.2016 р. № 1491/13/8416).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі