Теми статей
Обрати теми

Нецільова благодійна допомога: як видати та НЕ оподаткувати

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Нецільова благодійна допомога... Упевнені, ви хоча б раз та розглядали її як альтернативу премії, надбавкам та іншим заохоченням співробітників. І всі ми знаємо чому. Вже дуже вона спокуслива на податки/внески. Сперечатися не станемо — це й справді підкуповує. Але чи можна так безцеремонно нею користуватися — брати та роздавати «усім підряд»? Де та межа, яку переступати не варто? Давайте розбиратися.

Нецільова ≠ Систематична

Перед тим як надати працівникові допомогу, раціональний роботодавець завжди замислюється: у що йому виллється така виплата, в якій сумі надати і чи можливо уникнути нарахування податків?

Потрібно сказати: нецільова благодійна допомога (далі — НБД) — чудовий варіант. Це якраз та допомога, яка потрапляє до короткого списку звільнених від оподаткування виплат. Здавалося б, бери, пиши заяву, видавай наказ і виплачуй. Усе, питання вирішено. Але, як показує практика, — це не все.

Спокушаючись на звільнення НБД від податків, роботодавці часто припускаються низки помилок, не звертаючи уваги на деталі, які податківці з легкістю використовують і визнають разову неоподатковувану допомогу систематичною, а отже, вже оподатковуваною. Щоб цього не сталося з вами, пропонуємо розібратися, що є що.

Розпочнемо з основних характеристик.

По-перше, НБД — це різновид матеріальної допомоги разового характеру.

По-друге, НБД не входить до фонду оплати праці (далі — ФОП).

Уся суть міститься в цих двох твердженнях. «Разовість» і непотрапляння до ФОП — саме ці ознаки нецільової допомоги дозволяють піти від малопривабливого податкового тягаря.

Тобто їх ми і шукатимемо, збираючи докази за «нормативкою». У цьому нам допоможе зарплатна Інструкція № 5.

Отже, спочатку Інструкція розрізняє два види матеріальної допомоги. І хоча нам «підходить» лише одна, спочатку вивчити доведеться обидві. І зробити це потрібно, щоб одній не приписали властивості іншої.

1. Матеріальна допомога, що має систематичний характер, надається усім або більшості працівників (п.п. 2.3.3 Інструкції № 5).

Вона входить до ФОП! — у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Головна ознака: періодичність надання, що має систематичний характер. Вона не спонтанна і заздалегідь обумовлена в колективному договорі підприємства (установи, організації).

Може бути прописана в індивідуальних трудових договорах.

Яскравим прикладом такої допомоги є матеріальна допомога на оздоровлення при наданні відпустки. Надається, як правило, усім працівникам і носить той же систематичний характер — видається працівникам щороку до відпустки.

У межах ПКУ і Закону про ЄСВ матеріальна допомога систематичного характеру підпадає під поняття «заробітна плата», тобто оподатковується за повною програмою ПДФО, ВЗ і ЄСВ.

2. Матеріальна допомога разового характеру, що надається роботодавцем окремим працівникам у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання (п. 3.31 Інструкції № 5).

Головна ознака: необхідність отримання виникає несподівано.

Рішення про видачу і розмір разової матеріальної допомоги на підставі заяви співробітника приймається керівником підприємства на власний розсуд.

Така допомога виведена за ФОП. До неї виявляють лояльність обидва нормативні документи — ПКУ і Закон про ЄСВ.

Так, із суми допомоги, що має разовий характер, завдяки її відсутності у ФОП не потрібно стягувати ЄСВ.

Плюс до цього – вона зазначена в Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженому постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170 (ср. ).

У ПКУ немає поняття «матеріальна допомога разового характеру». Проте вона підпадає під визначення допомоги, зазначеної в п.п. 170.7.3 ПКУ. Таким чином, матеріальна допомога є різновидом НБД. Отже: ПДФО і ВЗ суму такої допомоги не обкладають. Щоправда, для цього п.п. 170.7.3 ПКУ висуває вже «свої», додаткові умови. Про них ми поговоримо трохи пізніше.

Підіб’ємо проміжний підсумок. Важливо розрізняти систематичну і разову допомогу! Звертаємо увагу на деталі, що відрізняють їх одна від одної. Зафіксуємо.

Допомога вважається разовою (нецільовою благодійною) тільки при дотриманні таких умов:

1) допомогу виплачують окремому працівникові;

2) необхідність у її отриманні виникла несподівано;

3) рішення про видачу і розмір такої допомоги приймає керівник підприємства (установи, організації) на власний розсуд.

Отже, приймаючи рішення про виплату НБД, керівник має відмовитися від спокуси «частити» і видавати таку допомогу «усім підряд». Інакше в контролерів може виникнути своя спокуса — підтягнути її під систематичну матеріальну допомогу, що включається до ФОП, і «навішати» на неї ЄСВ, ПДФО і ВЗ.

Далі поговоримо про правильне документальне оформлення такої допомоги, звісно, з урахуванням перерахованих вище умов.

Оформляємо документально

Тут усе просто. Працівник повинен написати на ім’я керівника заяву з проханням надати саме нецільову благодійну допомогу. Наприклад: у зв’язку з сімейними обставинами або на рішення соціально-побутових потреб.

На підставі заяви видається наказ (розпорядження) про її надання.

Суму допомоги визначає керівник підприємства (установи, організації) на власний розсуд. Тому в заяві її краще не зазначати.

Якщо НБД більше ніж 2690?

Як ми вже говорили, ПКУ, звільняючи від оподаткування НБД, висуває до неї «свої» додаткові умови:

по-перше, допомога має бути надана резидентом (юридичною, фізичною особою);

по-друге, сума НБД сукупно за 2019 рік не повинна перевищити 2690 грн. (абзац перший п.п. 169.4.1 ПКУ).

Якщо ж щодо НБД порушено другу умову, то

img 1

Так вимагає ПКУ. Так роз’яснює ДФСУ у Базі податкових знань (категорія 103.15 ЗІР).

Зауважте! Оподатковувана частина НБД не є зарплатою для цілей ПКУ. Її не потрібно враховувати при визначенні права працівника на ПСП (якщо він нею користується).

Що з ЄСВ? Якщо у вас є всі докази того, що це матеріальна допомога разового характеру, яка не має стосунку до ФОП, — вона звільнена від ЄСВ повністю! Цієї ж думки дотримуються податківці в Індивідуальній податковій консультації від 19.02.2019 р. № 600/6/99-99-13-02-03-15/ІПК (див. «Щодо нарахування ЄСВ на суми матеріальної допомоги» цього номера).

Показуємо в № 1ДФ і НЕ показуємо в ЄСВ-звіті

Суму НБД, оподатковувана вона чи ні, потрібно відображати в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ.

Нагадаємо: НБД – це не зарплата, тобто її суму потрібно виділити в окремий рядок.

Так, якщо її сума вміщується в неоподатковувані межі «2690», то її потрібно поставити в графах 3а і 3. Графи 4а і 4 (за ПДФО) слід залишити незаповненими, а в графі 5 «Ознака доходу» зазначити ознаку доходу «169».

Якщо НБД перевищила неоподатковуваний рівень 2690 грн., раніше суму поділяли на два рядки, в оподатковуваній і неоподатковуваній частині. У кожної з них була своя ознака доходу.

Зараз думка податківців у Базі податкових знань (категорія 132.25 ЗІР) така: сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі та, що перевищує встановлений граничний розмір, відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «169». Тому НБД показуємо загальною сумою в одному рядку з однією ознакою доходу. ПДФО зазначаємо тільки з оподатковуваної частини.

У рядку «Військовий збір» розділу II НБД відображаємо в повному обсязі, у тому числі оподатковувану й неоподатковувану частини.

ЄСВ-звіт. Тут логіка проста й однозначна: з тієї простої причини, що НБД не є базою для нарахування ЄСВ, відображати її в ЄСВ-звіті теж не слід.

Висновки

• ЄСВ із суми НБД стягувати не потрібно. У ЄСВ-звіті НБД не відображаємо.

• Суму НБД (її частину), що не перевищує сукупно за 2019 рік 2690 грн., не потрібно оподатковувати ані ПДФО, ані ВЗ. З усього, що вище, потрібно буде утримати ПДФО і ВЗ.

• Сума НБД, у тому числі й та, що перевищує встановлений неоподатковуваний граничний розмір 2690 грн., відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «169».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі