Теми статей
Обрати теми

Періодичне підвищення окладу як спосіб уникнення індексації

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці

Коментар редакції

Періодичне підвищення окладу як спосіб уникнення індексації

У листі Мінсоцполітики від 13.03.2019 р. № 24/0/214-19 розглянуто дуже цікаве і важливе для роботодавців питання. Чи можна уникнути індексації, якщо щомісячно підвищувати оклади?

Так, можна. При цьому треба виконувати вимоги, встановлені Порядком № 1078.

Щоб зрозуміти, як це відбувається, давайте згадаємо правила індексації, а саме що таке «базовий» місяць і коли виникає право на індексацію.Так, у п. 5 Порядку № 1078 визначено, що значення індексу споживчих цін (ІСЦ) приймається за 1 або 100 % в місяці підвищення тарифних ставок (окладів). Обчислення ІСЦ для проведення подальшої індексації здійснюється з місяця, що настає за місяцем підвищення тарифних ставок (окладів).

Тобто «базовим» місяцем є місяць підвищення окладу.

Йдемо далі. Відповідно до п. 11 Порядку № 1078 підвищення грошових доходів громадян у зв’язку з індексацією здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому офіційно опублікований індекс споживчих цін. А сам ІСЦ обчислюється Держстатом і публікується в офіційних періодичних виданнях не пізніше 10 числа місяця, що настає за звітним.

Важливо! Право на індексацію виникає, коли ІСЦ наростаючим підсумком перевищить поріг індексації (103 %).

Інакше кажучи: в умовах високої інфляції право на індексацію може виникнути не раніше ніж у третьому місяці після підвищення окладу.

Проілюструємо в таблиці нижче, як це діє.

Право на індексацію

Місяць

Події

Дії

«Базовий» місяць (березень)

Підвищили оклад

Не індексуємо

1-й місяць (квітень)

Індекс інфляції за цей місяць братиме участь у розрахунках. Але він буде відомий тільки в наступному місяці

Не індексуємо

2-й місяць (травень)

Опублікували індекс інфляції за попередній звітний місяць (квітень). Припустимо, що він склав 103,5 % і перевищує поріг індексації 103 %. Але він застосовується з 1-го числа місяця, що настає за місяцем, в якому офіційно опублікований ІСЦ

Не індексуємо

3-й місяць (червень)

З 1-го числа місяця, що настає за місяцем опублікування індексу інфляції за квітень (1-й місяць після базового), виникає право на індексацію на величину приросту 3,5 %

Індексуємо зарплату за червень

Як бачимо з таблиці, якщо останнє підвищення окладів було у березні 2019 року, то тільки в червні 2019 року (через два місяці на третій) може виникнути право на індексацію зарплати. Якщо індексацію не нарахувати, то за порушення трудового законодавства передбачені штрафні санкції.

Зверніть увагу! Саме збільшення окладу, а не будь-якої іншої складової зарплати, має значення. Інакше кажучи, будь-яке підвищення окладу — це зміна старого «базового» місяця на новий. При цьому не важливо, як часто це відбуватиметься: один раз на рік, півріччя, квартал або щомісячно. При кожному підвищенні окладу місяць підвищення стає своєрідною точкою відліку для обчислення коефіцієнтів індексації. При цьому право на поточну індексацію може виникнути тільки на 3-й місяць після підвищення окладів (див. таблицю вище). Такий алгоритм нарахування індексації передбачений Порядком № 1078. Крім того, у місяці збільшення посадового окладу переглядають право на індексацію, проводять порівняльні розрахунки. При цьому п. 5 Порядку № 1078 передбачено 2 варіанти перебігу подій:

1 варіант. Сума зарплатного підвищення перекриває суму можливої індексації. У цьому випадку індексація «обнуляється».

2 варіант. Суми зарплатного підвищення не вистачає, щоб перекрити суму можливої індексації. У такій ситуації визначають індексацію-різницю.

ґрунтуючись на цих нормах Порядку № 1078, Мінсоцполітики в листі, що коментується, робить такий висновок.

Увага!

При щомісячному підвищенні посадових окладів право на індексацію не виникає.

Але (!) тільки за умови відсутності нарахованої суми індексації (тобто у місяці підвищення окладу сума можливої індексації дорівнює нулю). При цьому зауважте, що Порядок № 1078 не містить вимог, на яку суму слід підвищити оклад. Таке підвищення може скласти й 1 грн. Головна умова для ненарахування індексації — не настало право на індексацію.

Давайте ще раз звернемося до нашої таблиці. Як бачите, право на поточну індексацію може виникнути не раніше ніж на 3-й місяць після «базового» місяця. При цьому місяць підвищення окладу — завжди «базовий». Тобто якщо працівникам підвищувати оклади до настання права на індексацію, наприклад щомісячно, то «базовий» місяць постійно «зрушуватиметься», а право на індексацію так і не настане. До речі, щоб уникнути індексації, не обов’язково підвищувати оклади кожен місяць. Це можна робити, наприклад, через місяць. Головне — «обнулити» індексацію, щоб прибрати індексацію-різницю (за її наявності). А далі підвищуємо оклад до настання права на індексацію і спимо спокійно.

Приклад. У січні 2019 року працівникові було підвищено посадовий оклад з 4200 до 4500 грн. Індексації-різниці немає. Інших постійних доплат і надбавок не встановлювали. З лютого 2019 року було вирішено для «відходу» від індексації збільшувати працівникам оклади (тарифні ставки) через один місяць на 20 грн.

Для працівника «базовим» місяцем є січень 2019 року. Отже, право на індексацію теоретично в нього може виникнути на третій місяць після підвищення окладу — у квітні 2019 року. Але на практиці таке право не виникло, оскільки індекс інфляції за лютий 2019 року, який впливає на квітневу індексацію, не перевищив поріг індексації (100,5 % < 103 %).

У березні 2019 року (до настання права на індексацію) працівникові підвищують оклад на 20 грн. (до 4520 грн.). Сума підвищення більше суми можливої індексації (20 грн. > 0 грн.), тому індексація цього місяця не нараховується. Березень стає «базовим» для працівника, тобто право на індексацію зміщується на червень 2019 року. Але до настання цього права в травні 2019 року працівникові знову підвищать оклад на 20 грн. (до 4540 грн.). Травень стане для працівника «базовим» і т. д.

Ну а якщо у працівника право на індексацію є, то для «обнулення» індексації оклад потрібно підвищити на стільки, щоб сума зарплатного підвищення перевищила суму індексації, яка складається в місяці підвищення окладів. Інакше від індексації ви не позбавитеся. Вам доведеться визначити різницю між сумою індексації та сумою зарплатного підвищення, так звану індексацію-різницю. І виплачувати її доведеться щомісячно до чергового підвищення окладів.

Тетяна ГУЛЬ, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі