Теми статей
Обрати теми

Місяць «свій рахунок» плюс премія < МЗП: що з ЄСВ?

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Працівник, пенсіонер за віком, за основним місцем роботи на увесь травень (з 2 по 31) оформив відпустку без збереження заробітної плати (підстава — п. 6 ст. 25 Закону про відпустки). Відповідно, зарплати за травень у нього немає, але цього місяця йому нарахована виробнича премія в розмірі 600 грн. У якому розмірі за цим працівником сплачувати ЄСВ: з 600 грн. або з 4173 грн. (МЗП)?

Єдиний соціальний внесок для звичайних працівників (без інвалідності) установлений у розмірі 22 % від бази нарахування ЄСВ. У разі якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розмір мінзарплати, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінзарплати, встановленої законом на місяць, за який отриманий дохід, і ставки ЄСВ. Такі вимоги ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ і п. 9 розд. III Інструкції № 449*.

* Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 р. № 449.

Згадаємо ще два базові правила нарахування ЄСВ з мінімальної зарплати.

1. Вимогу про сплату ЄСВ з МЗП ми повинні виконувати за умови, якщо працівник:

• перебував із роботодавцем у трудових відносинах повний календарний місяць

чи

• він відпрацював усі робочі дні звітного місяця.

2. Не треба виконувати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП, якщо працівник увесь місяць був у відпустці «за свій рахунок», у тому числі відповідно до п. 18 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки, і в цих місяцях не були нараховані жодні виплати.

У ситуації, що склалася, з одного боку, працівник увесь місяць перебував у трудових відносинах з роботодавцем (вимогу про сплату ЄСВ з МЗП виконувати треба), з іншого — він увесь місяць був у відпустці «за свій рахунок» (вимогу про сплату ЄСВ з МЗП виконувати не треба). Як же діяти в цій ситуації?

Якщо працівник перебував у такій відпустці повний календарний місяць — ЄСВ не нараховується через відсутність бази для його нарахування. Але! Згідно з п. 1 частини першої ст. 7 Закону про ЄСВ базою нарахування ЄСВ є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні і компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці.

Згідно з п. 2.2 розд. 2 Інструкції № 5** виробничими є премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій. Виробничі премії виплачують за фактично відпрацьований час.

** Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

Таким чином, якщо працівникам, які перебувають у відпустках без збереження заробітної плати, виплачені виробничі премії в розмірі, меншому мінімальної заробітної плати, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), і ставки ЄСВ.

За умовами запитання у працівника дохід за травень вийшов менше розміру МЗП: зарплати немає, а премія становить 600 грн.

Тому за травень ЄСВ треба буде заплатити так:

1) ЄСВ на премію — 132 грн.

(600 х 22 %);

2) ЄСВ-різницю — 786,06 грн.

((4173 - 600) х 22 %).

Покажемо (див. рисунок нижче), як у цій ситуації заповнювати таблицю 6 ЄСВ-звіту.

Таблиця 6. Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам

img 1

Фрагмент таблиці 6 ЄСВ-звіту за травень 2019 року

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі